Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:23 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mazare l-a „spalat", in final, pe Munteanu

ro

08 Dec, 2009 00:42 2964 Marime text

colaj.jpgDeclaraţia primarului în faţa instanţei a durat zece minute

După ce şi-a ţepuit de trei ori subalternul şi colegul de partid, Radu Mazăre a venit, „prin surprindere", ieri dimineaţă, la Tribunalul Constanţa, să depună mărturie în favoarea lui Petrică Munteanu şi să-l „spele" de acuzaţiile de fapte de corupţie care i se aduc. De menţionat că întreaga „şedere" a primarului la instanţă nu a durat mai mult de 15 minute, pe ceas, interval în care este cuprinsă şi depoziţia sa.

Pus la patru ace, primarul Constanţei a luat prin surprindere instanţa, judecătorii fiind decişi să renunţe la declaraţia sa, dacă nu s-ar fi prezentat nici ieri. Mai mult decât atât, până şi avocaţii apărării, care, în trei ocazii anterioare, îşi luaseră angajamentul să-l aducă pe edil la instanţă şi au renunţat în final, au fost surprinşi de apariţia primarului. Fie din cauză că era lipsit de hainele multicolore cu care obişnuia să se afişeze la ieşirile în public, fie din cauză că era o oră mult prea matinală pentru gustul său, cert este că Mazăre a părut să nu fie în apele lui. Cuminţel ca un elev la şcoală şi mai puţin sonor decât de obicei, primarul a aşteptat pe băncuţa din sala de judecată să fie audiat, a pus mâna pe cruce şi a jurat să spună adevărul şi numai adevărul, fără să ascundă nimic din ceea ce ştia. De altfel, unele voci din proces au comentat că nici nu ar fi avut mare lucru de ascuns cu privire la respectivul dosar, dat fiind că primarul pare să fi fost chemat în apărare numai pentru a face figuraţie, mărturia lui neatârnând foarte greu în proces. Una peste alta, edilul a depus jurământul şi şi-a început declaraţia. De bine ce-a început-o însă, a şi terminat-o, dat fiind că timpul petrecut de Mazăre la pupitrul martorilor nu a depăşit zece minute. În acest interval, primarul a declarat că nu-şi mai aminteşte exact faptele, pentru că au trecut zece ani de atunci (n.r. şapte ani). Totuşi, acesta a vorbit despre stâlpişorii amplasaţi la comanda lui Petrică Munteanu în faţa societăţii BCD Intermed, faptă pentru care Munteanu a fost trimis în judecată sub acuzaţia de abuz în serviciu. Primarul a spus că a dat o dispoziţie telefonică să se rezolve chestiunea cu BCD Intermed, dat fiind că tot timpul primea reclamaţii cu privire la circulaţia îngreunată din zonă. Întrebat dacă a vorbit cu Petrică Munteanu la telefon, Mazăre a precizat că este posibil să fi vorbit cu el, întrucât, de obicei, îi telefona şefului direcţiei cu care avea treabă.

„Hai, Lizeto!"

După cele zece minute petrecute în faţa judecătorilor, Radu Mazăre şi-a încheiat declaraţia, a citit-o şi a semnat-o, iar apoi avocaţii au cerut voie instanţei ca martorul să părăsească sala de judecată, dat fiind că mai avea şi alte treburi. La ieşire, Mazăre s-a întâlnit pe holurile instanţei cu Lizeta Haralambie, un alt martor din dosar, şi a îndemnat-o să intre în sală: „Hai, Lizeto!". După ce şi-a strâns mâna cu o veche cunoştinţă pe care a întâlnit-o la Tribunal, Radu Mazăre a părăsit incinta Palatului de Justiţie, pe uşa principală, neştiut şi nebănuit de nimeni. În ceea ce priveşte mărturia Lizetei Haralambie, femeia a declarat că, din câte cunoaşte ea, inspectorii Primăriei Constanţa judecaţi alături de Petrică Munteanu nu au solicitat bani societăţii BCD Intermed, nici cu titlul de sponsorizare şi nici cu cel de mită. Totodată, martora a precizat că este prietenă cu cei doi băieţi ai administratorului societăţii în cauză, Costică Bucur, iar în virtutea acestei prietenii, Bucur i-ar fi solicitat să intervină pe lângă inspectorii Primăriei, să nu-l amendeze.

S-au declarat nevinovaţi

Lizeta Haralambie a declarat în faţa judecătorilor că a refuzat să intervină pe lângă inspectori. După administrarea tuturor probelor din dosar, judecătorii au acordat cuvântul părţilor din dosar, în vederea susţinerii pledoariilor finale. În acest context, procurorul DNA Beatrice Şişman a solicitat condamnarea acuzaţiilor, dat fiind că vinovăţia lor a fost dovedită pe parcursul procesului penal prin toate probele administrate de instanţă. Referitor la declaraţia Lizetei Haralambie, acuzarea a susţinut că nu se coroborează cu celelalte probe, astfel că nu poate fi luată în considerare. „Din audierile martorilor, rezultă că măsura instituită de Petrică Munteanu, legată de amplasarea stâlpişorilor, a fost una ilegală, abuzivă şi pentru care nu a existat o dispoziţie scrisă a primarului", a spus procurorul anticorupţie. În plus, DNA a solicitat şi menţinerea sechestrului asigurător asupra bunurilor lui Munteanu, până la concurenţa sumei de 2.000.000 de euro, cu care s-a constituit parte civilă în proces societatea păgubită de acţiunea lui Munteanu. În replică, apărarea a solicitat achitarea tuturor inculpaţilor, inclusiv a lui Petrică Munteanu, în principal pentru că faptele reţinute în sarcina lor nu ar exista. În plus, în ceea ce priveşte acuzaţia de abuz în serviciu adusă lui Munteanu, apărarea a cerut achitarea, pe motiv că nu a fost demonstrat vreun prejudiciu care să fi fost adus BCD Intermed prin acţiunea directorului din Primărie. Cât despre sechestrul asigurător, apărarea a cerut să se constate că măsura a fost ridicată de Curtea de Apel Constanţa, astfel că nu poate fi reinstituită de Tribunal. În ultimul cuvânt, Petrică Munteanu, ca şi ceilalţi acuzaţi, s-a declarat nevinovat de acuzaţiile aduse şi a cerut achitarea. De asemenea, ca practică judiciară, la dosar a fost depusă sentinţa Curţii de Apel Constanţa, prin care Constantin Babuş, un alt director din Primăria Constanţa, a fost achitat de acuzaţiile de fapte de corupţie ce i s-au adus tot de către DNA Bucureşti. Instanţa a amânat pronunţarea, astfel încât părţile să aibă posibilitatea să depună şi concluzii scrise.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • surmelis argentina pusa 08 Dec, 2009 16:48 Trebuie sa se clarificre si sa se simplifice LEGILE ce reprezinta CORUPTIA si ce nu.
  • JUSTICE 08 Dec, 2009 09:45 PUSCARIE MININ 5 ANI. URMEAZA FASOLEA.