Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:32 17 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Debut cu dreptul Petrica Munteanu n-a avut curaj sa le vorbeasca judecatorilor

ro

09 Jun, 2010 02:50 2313 Marime text
cap_3.jpgAtmosferă aparte la Curtea de Apel Constanţa. Opt dintre „capii" din linia a doua a Primăriei Constanţa, judecaţi pentru fapte de corupţie, s-au prezentat ieri în instanţă pentru a răspunde acuzaţiilor aduse de procurorii DNA. După cum era de aşteptat însă, procesul a fost amânat, după ce inculpaţii au cerut să li se acorde un termen pentru a-şi angaja un avocat. Nici nu se deschisese bine instanţa, iar şedinţa nici vorbă să înceapă, când Petrică Munteanu, unul dintre şefii direcţiilor din cadrul Primăriei Constanţa judecaţi pentru fapte de corupţie, şi alţi şapte inspectori acuzaţi alături de el, şi-au ocupat, conştiincioşi, locurile în băncuţe.

Sfătuit de unul dintre avocaţi, înainte de începerea şedinţei, dar şi în timpul acesteia, Munteanu a ascultat ochi şi urechi explicaţiile despre momentul cel mai potrivit în care să-şi ceară dosarul la amânare. După ce a început şedinţa însă, Petrică se pare că a uitat toate învăţăturile de dinainte de proces. Adoptând o atitudine umilă în faţa judecătorilor, „liderul" angajaţilor din Primăria Constanţa judecaţi pentru mită s-a ridicat de mai multe ori pe parcursul şedinţei de judecată, deschizând gura pentru a cere dosarul la amânare. Totuşi, cum a deschis-o, a şi închis-o, căci nu şi-a putut aduna curajul să vorbească în faţa judecătorilor. De două ori s-a repetat procesul, în cele din urmă, a treia oară, Petrică Munteanu reuşind, susţinut de coinculpaţi, să se adune şi să ceară „Ordinea 4", la „amânări fără discuţie". „Am dori să ne angajăm avocaţi", a declarat directorul din primărie, exprimând astfel dorinţa unanimă a inculpaţilor. Completul de judecată, format din preşedintele Maria Uzună şi judecătorul Eleni Cristina Marcu, a încuviinţat cererea de amânare, dat fiind că era prima înfăţişare în procesul de la Curte. Pe cale de consecinţă, următorul termen a fost fixat pe 21 septembrie, de la ora 9.00, singura citată fiind Liliana Cazacu, ea nefiind prezentă, ieri, în sala de judecată.

petrica_munteanu_12.jpgReprezentanţi din oficiu

„Aveţi un termen destul de lung, până în septembrie, aşa că să nu cumva ca atunci să vină avocaţii angajaţi şi să ceară, din nou, amânarea procesului, pentru pregătirea apărării", le-a zis inculpaţilor preşedintele completului. Totodată, instanţa a decis că, totuşi, mandatele avocaţilor din oficiu vor rămâne valabile până la prezentarea avocaţilor aleşi. Amintim că, în luna decembrie 2009, după ce inclusiv primarul Radu Mazăre a dat mărturie în favoarea acuzaţilor, Petrică Munteanu şi alţi opt angajaţi ai Primăriei Constanţa au fost absolviţi, în primă instanţă, de acuzaţiile de luare de mită aduse de procurorii anticorupţie. Judecătorii Tribunalului au considerat că se impune achitarea celor nouă, pe motiv că, în realitate, faptele ce li impută nu ar exista. Negri de supărare din cauza acestei sentinţe, procurorii DNA au atacat-o în apel, iar dosarul a ajuns la Curtea de Apel Constanţa. În acest context, rămâne de văzut dacă acuzaţii se vor bucura, în continuare, de bunăvoinţa judecătorilor, sau dacă, din contră, verdictul va fi schimbat. Totuşi, termenul lung acordat ieri de instanţă, după vacanţa judecătorească, vine să sublinieze faptul că inculpaţii au pornit cu dreptul.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii