Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:22 15 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De unde vin masonii din Constanţa Locul doi, pe ţară, la numărul de loje

ro

31 Oct, 2011 01:00 5348 Marime text

cap_10.jpgÎntr-o ţară „campioană" a serviciilor secrete oficiale, după cum a fost desemnată România, gândul la anumite asociaţii particulare şi mai secrete care pun la cale planuri aproape diabolice, în urma întrunirilor de taină, este departe de a fi unul liniştitor.

Chiar dacă, de pildă, asociaţiile cu pricina, ar fi şi ele, la rândul lor, departe de ideea de a cuceri lumea prin cine ştie ce metode demne de cărţile poliţiste, astfel cum se tem neiniţiaţii. Însă, chiar şi aşa, faptul că judeţul Constanţa se situează pe al doilea loc în clasamentul neoficial al lojelor masonice pe ţară, cu 20 de astfel de asociaţii înfiinţate şi funcţionale în urmă cu câteva luni, imediat după Capitală, nu pare să fie deloc de natură a calma spiritele.

Iar aceasta, cu atât mai puţin cu cât nu mai departe de luna august 2011, o nouă lojă masonică a primit aprobarea de a se înfiinţa la Constanţa, iar altele îşi aşteaptă încă rândul. Mai mult decât atât, poate nu este de trecut cu vederea nici conexiunea, dacă există vreuna, între faptul că o hartă a masoneriei în România aşează judeţul Constanţa în aşa-numita Regiune Sud Est, alături de Brăila, Buzau, Galaţi, Tulcea şi Vrancea, iar „regionalizarea" pare să fie un subiect la ordinea zilei, cel puţin în ultimul timp, referendumul organizat cu privire la regionalizarea Constanţei fiind programat să se desfăşoare pe data de 5 noiembrie. În cursul lunii august, o nouă lojă masonică s-a înfiinţat la Constanţa, sub numele Asociaţia Respectabilă Steaua Dobrogei Orient Constanţa. Asociaţia venea să li se alături celor 20 de loje care existau deja în judeţ, potrivit unor date neoficiale, care circulă pe site-urile de specialitate.

Constanţa, întrecută doar de Bucureşti

De altfel, conform aceloraşi informaţii neasumate, se pare că judeţul Constanţa ar ocupa locul al doilea într-un eventual top al masoneriei în România, cu cele 20 de loje ale sale, pe primul loc situându-se, fireşte, Bucureştiul, cu 161 de astfel de asociaţii declarate în urmă cu câteva luni. Foarte interesant, deşi este un judeţ cu deschidere spre mult-râvnitul Occident, Timişul se situează abia pe locul al treilea într-un astfel de clasament, la momentul de referinţă având declarate 14 astfel de asociaţii. O eventuală hartă a României din punct de vedere masonic împarte ţara în opt regiuni, după cum urmează: Regiunea Bucureşti - Ilfov (care include cele două judeţe), Regiunea Centrală (în care sunt cuprinse judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu), Regiunea Nord Est (Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui), Regiunea Nord Vest (cu judeţele Bihor, Bistriţa Năsăud, Cluj, Satu Mare, Maramureş şi Sălaj), Regiunea Sud Est (Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Tulcea şi Vrancea), Regiunea Sud Muntenia (care include Argeş, Călăraşu, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova şi Teleorman), Regiunea Sud Vest Oltenia (Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea) şi, în final, Regiunea Vest (cu Arad, Caraş Severin, Hunedoara şi Timiş).

Harta masoneriei

Între cele opt, de departe cele mai multe loje se află în Bucureşti, unde existau la momentul de referinţă 161 de asociaţii secrete. Pe locul al doilea este Regiunea Sud Est, cu 33 de loje la momentul acela, 20 existând numai în Constanţa, câte patru la Brăila şi Galaţi, câte două la Tulcea şi la Vrancea şi una la Buzău. Regiunea Centrală vine abia pe locul al treilea, având 30 de asociaţii înfiinţate în şase judeţe, după cum urmează: zece la Braşov, şapte la Sibiu, cinci în Mureş, patru la Alba şi câte două la Covasna şi Harghita. În Regiunea Nord Est numărul lojelor masonice era de 24, acestea fiind răspândite în Iaşi (11), Vaslui (5), Neamţ (3), Bacău (3), Suceava (1) şi Botoşani (1). În Vest sunt 23 de loje, respectiv 14 în Timiş, patru în Hunedoara, trei în Caraş Severin şi două la Arad. Regiunile Sud Vest Oltenia şi Sud Muntenia îşi dispută următoarele locuri, cu 19 şi respectiv 18 asociaţii, după cum urmează: câte cinci în Mehedinţi şi Olt, câte patru în Vâlcea şi Dolj şi una în Gorj - pentru Regiunea Sud Vest, şi şase la Argeş, cinci în Prahova, câte două în Călăraşi şi Ialomiţa şi câte una în Dâmboviţa, Giurgiu şi Teleorman - pentru Regiunea Sud Muntenia. Pe ultimul loc se află Regiunea Nord Vest, cu 16 loje, anume cinci în Maramureş, patru în Cluj, trei în Bistriţa Năsăud, două în Sălaj şi câte una în Bihor şi Satu Mare. Aşa cum am precizat anterior, de la întocmirea topului neoficial, în Constanţa s-a mai înfiinţat o lojă, fiind vorba despre Asociaţia Respectabilă Steaua Dobrogei Orient Constanţa, autorizată de Judecătoria Constanţa pe data de 5 august.

Documente fără „ştampile sau ştersături"

Pe de altă parte, nu este exclus ca numărul lojelor din judeţ să crească, dat fiind că o altă asociaţie de acest gen care se luptă pentru acordarea personalităţii juridice de către instanţă arată că nu se lasă uşor „înfrântă" de diversele neajunsuri sau de sistemul juridic român, depunându-şi de două ori cererea de înscriere la Judecătoria Constanţa. Mai exact, după cum arătam în ediţiile anterioare, este vorba despre Asociaţia Cavalerii Ospitalieri, reprezentanţii acesteia având până în prezent două solicitări de acest gen înregistrate pe rolul Secţiei civile a instanţei. Totuşi, cererea le-a fost respinsă de tot atâtea ori, în dosarele cu numerele 19448/212/2010 şi respectiv 25575/212/2010, la ultima respingere instanţa punându-le reprezentanţilor asociaţiei în vedere să depună la dosarul cauzei „statutul şi actul constitutiv în trei exemplare originale". Mai mult, documentele nu trebuiau să poarte „ştampile sau ştersături". Totodată, cei care se doreau a fi Cavaleri Ospitalieri ar fi trebuit să depună „ca anexă la contractul de comodat contractul de proprietate al comodanţilor, să depună originalul chitanţei de consemnare la CEC a sumei de 600 de lei, să depună contractul de comodat în două exemplare". Totuşi, se pare că reprezentanţii nu s-ar fi conformat îndrumărilor instanţei şi nu au depus actele respective, astfel că cererea le-a fost respinsă. Cu toate acestea, nu este exclus ca şi Cavalerii să-şi pună documentele în ordine şi să revină la instanţă, cu cererea de înfiinţare a lojei.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Nicu 31 Oct, 2011 07:38 Organizatiile masonice prea multe au ajuns organizatii unde se intalnesc laolalta Infractori,oameni fara servici,recuperatori,camatari, proxeneti,cu politisti,procurori,avocati, judecatori,angajati la fisc,sau oaneni care sunt atarnati prin administratia locala si centrala scopul este de a eluda legea in detrimentul celor multi ! Mason= organizatie criminala !