Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:10 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Baftă la complet! Dosarul „Portul" şi magistraţii lui Hayssam, Voicu, Mironescu şi Mitrea

ro

16 Sep, 2011 01:00 4016 Marime text
cap_5.jpgJudecători cu dus şi întors pentru suspecţii arestaţi în ancheta Anticorupţie vizând sistemul paralegal de vămuire a mărfurilor în porturile constănţene, sistem extrem de profitabil pentru mahării portuari, potrivit procurorilor. Completul de 5 Judecători din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care a analizat ieri recursurile celor 14 suspecţi arestaţi a fost prezidat de vicepreşedintele instanţei, magistratul Rodica Aida Popa, singurul judecător care a făcut opinie separată, în sensul menţinerii în arest a fostului secretar general al Internelor, Laurenţiu Mironescu, acuzat şi arestat pentru fapte de corupţie în aceeaşi anchetă.

Alături de preşedintele Popa, restul judecătorilor sunt de asemenea cunoscuţi presei centrale, fiind vorba despre magistraţi care fie au decis eliberarea din arest a pesedistului Omar Hayssam, fie au restituit procurorilor DNA dosarul de corupţie a senatorului PSD Miron Mitrea, sau - la polul opus - s-au pronunţat pentru menţinerea după gratii a senatorului PSD Cătălin Voicu. Ieri, la Completul de 5 Judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, s-au judecat recursurile celor 14 suspecţi pentru care s-au prelungit mandatele de arestare în dosarul de corupţie „Portul". Completul care a ascultat pledoariile pentru libertate ale încătuşaţilor a fost prezidat de magistratul Rodica Aida Popa, vicepreşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României. De asemenea, din complet a făcut parte şi judecătorul Ilie Iulian Dragomir, magistratul care a decis de la bun început, anume la sfârşitul lunii mai, emiterea mandatelor de arestare preventivă pe numele celor circa 30 de suspecţi (la vremea aceea), la cererea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Iar lucrurile devin din ce în ce mai interesante, căci printre cei 5 Judecători s-a numărat şi Traian Gherasim. Despre acest magistrat, jurnaliştii bucureşteni scriau că a făcut parte dintr-un alt Complet de 5 Judecători, care a decis în mod definitiv restituirea dosarului senatorului Miron Mitrea, acuzat de luare de mită, la Direcţia Naţională Anticorupţie.

Justiţia pentru Hayssam

port_-_Aida_Popa_sursa_foto_www_luju_ro.jpg

Conform presei centrale, magistratul Gherasim, alături de colegii săi din completul respectiv, ar fi decis că dosarul lui Mitrea trebuie restituit procurorilor DNA pe motiv că i-ar fi fost încălcate drepturile procesuale. Un alt judecător din completul ce analizează recursurile promovate împotriva arestării în ancheta „Portul" este magistratul Sofica Dumitraşcu. De asemenea cunoscută presei centrale, despre judecătoarea cu pricina s-a scris că ar fi întâlnit opoziţia Plenului Consiliului Superior al Magistraturii la momentul promovării de la Curtea de Apel Bucureşti la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. De menţionat că magistratul Sofica Dumitraşcu este, conform jurnaliştilor din Capitală, cea care a decis punerea în libertate a sirianului pesedist Omar Hayssam, judecat pentru răpirea celor trei ziarişti români în Irak. Nu în ultimul rând, cel de-al cincilea magistrat din Completul de 5 Judecători al dosarului Portul, Angela Dragne, a atras atenţia presei asupra sa după ce a decis ca senatorul PSD Cătălin Voicu, acuzat de grave fapte de corupţie, să rămână după gratii. În cele din urmă, completul din care a făcut parte şi magistratul, a decis totuşi - cu majoritate de voturi - eliberarea politicianului. Revenind la dosarul „Portul", în lista celor 14 acuzaţi care încă îşi aşteaptă eliberarea figurează fostul director şi mahăr portuar Eugen Bogatu, alături de directorii vamali Liviu Adrian Durbac şi Cadîr Sunai, dar şi Sorin Budăi, Mihai Ciobanu, precum şi Marian Ionuţ Iordănescu. Totodată, printre arestaţi se mai numără Adrian Milea, Rouchdi Mohamad, Claudiu Constantin Olteanu, Lucian Păun, Aurelian Cătălin Pilcă, Valentin Roşculeţ, Dragoş Iulian Tudoran şi Valentin Ţiripan. Şedinţa de judecată a început ieri după-amiază, în jurul orei 15.00, şi nu se finalizase până la închiderea ediţiei.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii