Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:43 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Acces interzis" la Registratura instantei

ro

08 Sep, 2009 02:41 1965 Marime text

Pe măsură ce judecătorii constănţeni trec în altă etapă a protestului, răbdarea oamenilor pare pe sfârşite. Unul dintre cele mai supărătoare aspecte pare să fie, în opinia justiţiabililor, dar şi a avocaţi, faptul că, la Judecătoria Constanţa, serviciul de registratură este închis, iar oamenilor li se recomandă ca, pentru a depune acte, să le trimită fie prin poştă, fie prin fax, sau chiar prin poşta electronică.

Însă, în opinia avocatului Ionel Haşotti, vicepreşedintele Uniunii Naţionale a Barourilor din România, aceasta nu este o soluţie. „După cum s-a putut observa, avocaţii constănţeni manifestă înţelegere faţă de protestul magistraţilor, apreciază faptul că la nivelul Curţii de Apel şi al Tribunalului, serviciul public de registratură funcţionează, dar consideră că, la nivelul Judecătoriei Constanţa, lucrurile nu sunt în ordine, întrucât acest serviciu public a fost suspendat", a spus vicepreşedintele UNBR. Totodată, acesta a subliniat că „Registratura este un serviciu public care, printre altele, asigură data certă pentru conservarea drepturilor substanţiale şi procedurale ale cetăţenilor, respectiv termenele de prescripţie, de decădere, sau pentru exercitarea căilor de atac". „Nu este nici legal şi nici moral acceptabil ca justiţiabilii să fie îndrumaţi către serviciile poştale sau de corespondenţă, elemente care presupun costuri. Indiferent ce forme ia protestul magistraţilor, serviciul public Registratură trebuie să fie deschis publicului", a conchis avocatul Haşotti.

Drumuri bătute degeaba

Problema ridicată de vicepreşedintele UNBR este una deosebit de delicată. Nu trebuie neglijat faptul că sunt oameni care abia strâng bani de drum pentru a se deplasa la Constanţa, din diferite părţi ale judeţului, pentru a reuşi măcar să depună acte în proces, dacă nu să se judece. Iar odată ajunşi la Judecătoria Constanţa, li se transmite că nici măcar acest lucru nu pot să-l facă, pentru că magistraţii, dar şi personalul auxiliar al instanţei sunt în grevă, iar Registratura este închisă. În acest context, Mihail Stănescu-Sas, preşedintele Judecătoriei Constanţa, ne-a transmis, prin intermediul purtătorului de cuvânt, judecătorul Răzvan Davidencu, faptul că „începând de mâine (n.r. azi) se va gândi la o soluţie în ceea ce priveşte programul Registraturii. Va analiza asupra revenirii la programul normal şi ralierii cu instanţele Tribunalului şi Curţii de Apel". Pe de altă parte, judecătorul Vasile Cosac Cărbune, preşedintele Tribunalului Constanţa, a precizat că a luat legătura cu preşedintele Curţii de Apel, magistratul Nicolae Stanciu, iar din dimineaţa aceasta, problema va fi rezolvată. Protestul judecătorilor a continuat la instanţele constănţene, iar începând de ieri, Curtea de Apel şi Tribunalul Constanţa nu vor judeca decât cauzele cu arestaţi şi măsurile preventive. Totuşi, dat fiind că hotărârile Adunării Generale sunt cu titlul de recomandare, fiecare judecător este liber să aleagă forma de manifestare. Astfel, unul din completele Secţiei Civile a Curţii de Apel Constanţa a judecat, ieri, dosarele aflate pe ordinea de zi, în timp ce magistraţii celorlalte secţii, Comercială şi cea de Contencios Administrativ şi Fiscal, au acordat termene. La rândul lor, judecătorii Tribunalului Constanţa au judecat doar cauzele penale cu inculpaţi arestaţi şi măsurile preventive. Rămâne de văzut dacă vor exista urechi pentru a auzi şi nemulţumirile judecătorilor.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii