Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:19 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A invins taxa auto, definitiv si irevocabil

ro

12 Mar, 2009 03:00 1802 Marime text

tribunal_palatul_justitiei_01.jpgDecizia a fost pronunţată de Curtea de Apel Constanţa

Instanţele din România au decis irevocabil: taxa auto încalcă normele europene. Decizia a fost pronunţată iniţial de Tribunalul Tulcea, apoi a fost confirmată în mod irevocabil de magistraţii Curţii de Apel Constanţa, la începutul acestei luni.

Astfel, instanţa superioară a respins recursul declarat de Direcţia Generală a Finanţelor Publice Tulcea împotriva sentinţei prin care judecătorii tulceni au admis acţiunea unui cetăţean pentru recuperarea sumei plătite ca taxă auto. Hotărârea pronunţată de Tribunal şi confirmată de Curtea de Apel Constanţa se poate constitui într-un precedent, iar astfel, sunt şanse reale ca tot mai mulţi cetăţeni să se adreseze justiţiei pentru a-şi recupera banii dintr-o taxă pe care instanţele au declarat-o „ilegală", din moment ce „este percepută în baza unor dispoziţii legale inaplicabile în dreptul intern". Povestea a început pe 17 februarie 2007, când tulceanul Gheorghe Cucu şi-a cumpărat un Volkswagen Sharon la mâna a doua, fabricat în 2005, cu normă de poluare Euro 3.

5.700 de lei, pentru a-şi folosi maşina

La înmatricularea în România, bărbatul spune că a fost obligat de Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Autovehicule la plata taxei de primă înmatriculare, pentru ca VW-ul să poată fi pus în circulaţie. Pe 26 februarie 2007, la nici zece zile de când şi-a luat maşina, tulceanul a fost obligat să achite suma de 5.672 de lei, pentru a putea circula cu ea. O lună mai târziu, simţindu-se furat de stat, Gheorghe Cucu s-a adresat Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Tulcea, solicitând returnarea sumei achitate, însă cererea i-a fost respinsă. Omului nu i-a rămas decât să-şi caute dreptatea în instanţă. Prin sentinţa civilă nr. 2400, pronunţată în şedinţa publică din 31 octombrie 2008, completul prezidat de judecătorul Mineta Baleanu a stabilit că „perceperea taxei este contrară dreptului comunitar, iar în Constituţie se prevede că statul român trebuie să îndeplinească obligaţiile ce-i revin din tratatele la care este parte cu bună credinţă". Instanţa a arătat că, „indiferent cum ar fi numită această taxă, încalcă normele europene la care România este parte, mai ales după ce a devenit stat membru al UE, statut ce impune o armonizare a legislaţiei interne cu cea comunitară".

Situaţii discriminatorii

„Comparând normele interne cu cele comunitare", au spus judecătorii, „se constată o încălcare a principiului potrivit căruia fiecare stat are obligaţia să asigure circulaţia liberă a mărfurilor, fără niciun fel de îngrădire". Completul de judecată a decis că aplicarea unei asemenea taxe numai pentru autoturismele de import second-hand creează „o situaţie discriminatorie faţă de autoturismele indigene, ceea ce nu este permis, chiar dacă la bază se au în vedere raţiuni economice". În concluzie, Tribunalul Tulcea a obligat DGFP Tulcea la restituirea taxei de primă înmatriculare către reclamant, actualizată cu indicele de inflaţie la data plăţii, suma ridicându-se la 5.972 de lei. Nemulţumiţi de returnarea banilor, reprezentanţii DGFP Tulcea au atacat sentinţa în recurs, însă acesta a fost respins de Curtea de Apel Constanţa. Decizia Tribunalului a devenit astfel definitivă şi irevocabilă.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii