Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:15 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

24 noiembrie, Ziua „Z" Ultimatum pentru DNA, în dosarul Portul

ro

05 Nov, 2011 02:33 2242 Marime text
02_portul_Perchezitii_containere_.jpgZilele curg, iar dosarul Portul privind sistemul presupus mafiot de vămuire a mărfurilor în porturile constănţene este departe de a ajunge în instanţă. Cu un „deadline" clar fixat pentru procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie pe data de 24 noiembrie, dată la care, potrivit legislaţiei în vigoare, ori trebuie să trimită dosarul în instanţă, ori trebuie să se resemneze cu punerea în libertate a tuturor inculpaţilor, ancheta nu pare să se apropie de final. Colac peste pupăză, mandatele de arestare emise pentru cei 14 acuzaţi rămaşi în spatele gratiilor urmează să expire pe data de 19 noiembrie.

Legea română prevede că un om care a fost acuzat de săvârşirea diverselor infracţiuni nu poate petrece mai mult de şase luni în arest preventiv, fără ca dosarul care îl priveşte să fie trimis în instanţă de procurori. Or, în mega-ancheta Portul, cele şase luni de arest preventiv pentru cei 14 acuzaţi aflaţi încă în spatele gratiilor se vor împlini pe data de 24 noiembrie. Situaţie în care, până la data respectivă, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie trebuie să ia o decizie. Surse apropiate anchetei spun că alternativele DNA constau fie în disjungerea cercetărilor faţă de o parte dintre acuzaţi şi trimiterea dosarului în instanţă doar pentru ei, în timp ce restul pot să fie cercetaţi în libertate, fie continuarea anchetei cu toţi suspecţii liberi. Aceleaşi surse precizează că, dată fiind complexitatea cazului, ipoteza ca ancheta să fie finalizată pentru toţi acuzaţii înainte de data de 24 noiembrie, iar dosarul să fie trimis în instanţă în întregime este puţin probabilă.

Probleme cu dreptul la apărare?

În altă ordine de idei, este de precizat că presa centrală scrie despre modul aparte în care pare să se desfăşoare ancheta din dosarul Portul. Lumea Justiţiei, de pildă, scrie că „DNA se face că respectă dreptul la apărare, în timp ce manipulează legea". Jurnaliştii bucureşteni au amintit dosarul de la Constanţa cu titlul de exemplu privind modul în care este tratat dreptul la apărare de către procurorii DNA. „O parte din avocaţi au primit invitaţii la DNA care sunau ca cele de mai sus, adică apărătorii erau rugaţi să ajungă la Direcţie 30 sau 31 de zile, de la ora 8.00 la ora 16.00, în eventualitatea în care vor fi făcute acte de urmărire penală", se arată pe site-ul Lumea Justiţiei. Aceiaşi jurnalişti scriu că, în timp ce avocaţii fie au renunţat după câteva zile în care s-au dus degeaba, fie şi-au trimis stagiarii, „procurorii DNA au chemat un martor şi l-au audiat, fără ca apărătorul unuia dintre inculpaţi, care şi propusese martorul, să fie prezent la audieri". „Incredibil", scrie presa centrală, „dar, în momentul în care avocaţii au reclamat că nu au fost chemaţi să asiste la audieri, procurorii au dat un răspuns care arată că au premeditat absenţa avocaţilor". Conform surse citate, răspunsul DNA ar fi fost „Noi v-am invitat pentru toate zilele, dacă nu aţi venit, nu e vina noastră".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii