Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:27 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Turistul cu cearsaf, indezirabil pentru neomosieri

ro

04 Aug, 2009 03:00 2324 Marime text

manuela1_editorial.jpgAm ajuns să ne lovim de exact ceea ce ne temeam, când s-a anunţat că plajele vor fi „parcelate" şi închiriate unităţilor de cazare. Turistul cu venituri medii şi mici - despre această din urmă specie nu am certitudinea că există - este declarat „indezirabil" de către noii feudali ai plajelor.

Treziţi peste noapte cu patalamaua la mână - cea care spune că sunt chiriaşi, nu proprietari, să ne înţelegem - hotelierii se cred moşieri. Concret, acest neomoşierism se manifestă prin sindromul şezlong. Şi mai concret, nu ai ce căuta pe plajă dacă nu ai şezlong. Pornind de aici se creează două subramuri ale turiştilor declaraţi indezirabili, şi anume a celor care îşi permit, dar nu vor şezlong, şi a celor care nu au bani să-şi închirieze un astfel de suport destinat statului cu burta, cu spatele, cu etc la soare. Mie, de exemplu, îmi place să fac plajă pe nisip, deşi anul acesta nu am fost la plajă deloc. Aşa am fost crescută şi cred că sunt mai mulţi cei care preferă nisipul, decât şezlongul. Şi atunci, dacă sunt mai mulţi, nu înţeleg de ce trebuie alungaţi. Pentru că şezlongul produce bani desigur, pentru neomoşieri, iar statul pe nisip este un stat degeaba pentru el, desigur. Însă dacă nu li se închiriau aceste plaje, hotelierii nu mai adunau la încasările de peste vară şi cele pentru şezlonguri. Însă lăcomia îşi spune cuvântul.

La momentul în care primarul Constanţei s-a întâlnit cu reprezentanţi ai Direcţiei Apelor Dobrogea Litoral, cu reprezentanţi ai Ministerului Turismului, Ministerului Mediului etc, pentru a trasa primele detalii legate de ordonanţa care reglementează închirierea plajelor către unităţile de cazare, s-a spus că turiştii cu cearşafuri nu vor fi excluşi de pe plajă, că vor avea un loc asigurat. Şi uite că nesimţirea unora dintre hotelieri o ia înaintea ospitalităţii cu care turiştii trebuie atraşi pe litoralul românesc, pentru a nu mai fugi la bulgari, turci etc. După ce că vacanţele devin pe zi ce trece un lux pentru oamenii cu venituri medii, îi alungăm şi pe cei care insistă să-şi facă un concediu pe litoralul românesc. Autorităţile zic că hotelierii trebuie să asigure un perimetru de 20% din porţiunea închiriată pentru turiştii cu cearşafuri, dar acest lucru nu este respectat de toţi. Rezultatul, mulţi dintre cei cu venituri reduse, care vin în concediu la mare, ajung să se simtă străini la ei în ţară, din cauza unor nehaliţi. 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Maria 06 Aug, 2009 10:18 In baza carui act,"Autorităţile zic că hotelierii trebuie să asigure un perimetru de 20% din porţiunea închiriată pentru turiştii cu cearşafuri"? Ca sa stim si noi ce lege ne apara.
  • ath 04 Aug, 2009 11:24 Raspuns: Stimate(stimata) Milica , Am o veste proasta.Probabilitatea de a recupera aceste spatii,nu poate fi inca calculata.Am incercat cu un program specializat pe calculator dar nu a dat rezultate.Cand introduc ecuatia de guvernare PSD PC PDL=0,calculatorul meu da eroare si se blocheaza.Cred ca are niste variabile virusate cu baroni locali.Nu stiu ce sa mai fac. Dar va asigur ca probabilitatea de a schimba ceva in tara,este foarte mare daca vom gasi impreuna ecuatii mai bune la guvernare.
  • Milica 04 Aug, 2009 07:36 Excelenta tema articolului. Locuiesc in Mangalia si vad nesimtirea celor deveniti milionari peste noapte ajungand la grade incomensurabile. Astfel, pe langa faptul ca proprietarii hotelurilor de pe faleza (President, de exemplu) si-au instalat sezlongurile pe cea mai mare parte a plajei comunitatii, si-au achizitionat chiar si terenurile din jurul imobilelor. Plimbarea localnicilor sau a turistilor este mult limitata, ba, culmea!, nu se mai poate trece de pe strada din fata hotelurilor pe cea din spatele lor pentru ca au fost instalate garduri metalice care anuleaza aleile dintre cladiri. Consider ca este un grav abuz si ca Primaria ar trebui sa le impuna sa elibereze aceste cai de acces din fata unitatilor hotelire si dintre ele. Am locuit, candva, itr-una din casele demolate in 1958-1959, pentru a face loc hotelurilor (Orizont, Zefir etc.) detinute de bosii locali, dar plimbarile pe faleza, pana in 1989, nu erau impiedicate de gardurile metalice care delimiteaza spatiile imense acumulate de proprietarii actuali (gen Iorgus, Scarlat s.a.), prin tot soiul de tertipuri, de genul ingineriilor funciare. Care este, oare, probailitatea de a recupera aceste spatii si de a fi puse la dispozitia celor dornici de promenade neingradite?