Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:49 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cimitirul inocentilor batjocoriti

ro

17 Nov, 2009 01:46 1751 Marime text
manuela1_editorial.jpgNu mai avem bun simţ. Nu mai avem decenţă. Nici frică de Dumnezeu, nici moralitate.

Cam asta este, pe scurt, sinteza unor trăiri pe care le-am simţit într-o deplasare la Cernavodă - oraşul în care morţii sunt batjocoriţi la două luni. Acelaşi oraş, în care, la două zile de această dată (nu luni), preotul se interesează la primar dacă i se va construi în coasta bisericii o casă mortuară, şi cât de repede.

Cu girul autorităţii locale, executantul casei mortuare construite de către primărie a trecut cu excavatorul peste morminte, peste rămăşiţele pământeşti ale unor oameni care au existat pe acest pământ în urmă cu câteva zeci de ani. Nu s-a oficiat o slujbă, nu s-a spus măcar un „Tatăl nostru", nu s-a făcut măcar o cruce. Şi asta, cu toate că firma constructoare a trimis la Primărie o adresă prin care anunţa despre găsirea de oseminte umane. S-a trecut peste cadavre, la propriu. Au fost sfărâmate cu lama excavatorului sicriele care adăposteau rămăşiţele trupeşti ale unor oameni, care, aşa cum spunea un cititor, într-un comentariu emoţionat, „poate au fost nişte părinţi de nota un milion, poate prieteni adevăraţi, poate doctori, orice, nu meritau aşa ceva...". Iată, aşadar, că oamenii obişnuiţi au reacţii fireşti, umane, în timp ce unii preoţi şi unii primari nu. Este jenant faptul că primarul oraşului a încercat să se disculpe în faţa noastră aruncând vina pe cei din echipa pe care o coordonează, promiţând că vinovaţii vor fi daţi şi afară, în urma unei anchete administrative. Dar pe primarul Mariana Mircea cine o anchetează? De ce nu ştia de adresa scrisă prin care era informată despre descoperirea unor oseminte umane? De ce a ridicat din umeri când a aflat? De ce nu avea habar despre faptul că se construieşte o casă mortuară independentă de capela existentă lângă biserică şi folosită pe post de magazie? Pe doamna primar cine o poate da afară? Îşi poate aplica singură o asemenea sancţiune? Şi de ce preotul Ştefan Demir se interesa la două zile despre construcţia acestei case mortuare, aşa cum ne-a spus reprezentantul primăriei? De ce părintele nu a avut timp să spună măcar o rugăciune în numele celor dezgropaţi? Şi de ce Arhiepiscopia Tomisului tace? De ce arhiepiscopul Teodosie refuză să răspundă pe acest subiect, care are în prim plan, pe lângă nepăsarea Primăriei, şi nepăsarea unui cleric subordonat, reprezentant al uneia dintre bisericile unde ne închinăm lui Dumnezeu? Oare nu mai avem niciunii bun simţ sau măcar o urmă de moralitate? Şi nici măcar frică de Dumnezeu? Probabil, răspunsul la toate aceste întrebări este categoric nu, devreme ce, mai nou, pe pomelnice se scriu şi sumele de bani pe care le donezi. Ne vindem sufletul pentru o casă mortuară?

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • fara politica 18 Nov, 2009 15:37 imi pare rau, nu am nimic de castigat, nu rod ciolan de la primarie spre uimirea ta si nici de la partid, ar trebui sa inveti sa te exprimi ca nu am inteles mai nimic din fraza ta.
  • fara politics 17 Nov, 2009 21:51 bine ca ai tu ciolan si ce sa pupi la dosul primarului...dar Dumnezeu nu doarme
  • fara politica 17 Nov, 2009 20:39 repede mai aruncati cu vorbe, cereti de la primarita in numai un an ce n-ati fost in stare sa cereti de la Hansa in opt ani ,aveti rabdare. Ori sunteti dintre cei care au ramas fara ciolan de ros, si va cam ofticati.
  • Mircea 17 Nov, 2009 10:26 stati sa castige geoana alegerile si apoi sa vedeti dictatura in cernavoda.....de fapt constanta va fi stat in stat.mazare si constantinescu nici nu-l baga-n seama pe prostanac.au nevoie sa nu-i deranjeze nimeni.
  • dan 17 Nov, 2009 01:49 reactii umane??? arhitecta sef zicea sec si gol , fara suflet:` pentru lucrarea de la cimitir s-au emis toate actele necesare: certificat de urbanism, autorizaţie de construire şi ordin de începere a lucrărilor` ATAT? trei grupe de cuvinte ai in vocabularul tehnic? cine te plateste doamna arhitect ? din banii cui mananci? te imbraci? cine te plateste sa te uiti si sa te asiguri ca orice se construieste aici este ok si respecta bunul simt?
  • kia 17 Nov, 2009 01:43 din pacate da... aceasta primarita a calcat si va calca peste tot si toate ..... nu a facut nimic in Cernavoda nimic ....s-a inconjurat de oameni pupincuristi inexperti neprofesionisti avari si multe alte adjective atat de meritate de majoritatea din acea primarie .....la cine a ajuns acea informare a constructorului? cine a dat ordin mai departe? nu cumva dirigintele de santier? arhitectul sef nu informeaza prin fisa postului pe primar fiind prin institutia sa de arhitect sef practic mana dreapta a primarului in ceea ce priveste constructiile in oras? oricum vinovati sunt mai multi dar ma intreb daca din toti va plati cine trebuie....respect!