Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:24 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce e viata pentru un taximetrist?

ro

02 Jul, 2010 02:42 1373 Marime text
claudia_candet_1.jpgÎntr-o ţară în care aproape că nu ne-a mai rămas nicio valoare, pare-se că nici măcar omenia nu se mai regăseşte pe lista puţinelor calităţi pe care le mai avem.

Încă o dată, furia pe care o am pe semenii mei, pe unii dintre ei, şi-a scos colţii ieri dimineaţă. N-am asistat niciodată la o scenă, cruntă de altfel, în care vezi cum un om moare, sub ochii tăi, pentru că nişte personaje mult prea îngâmfate pentru statutul pe care îl ocupă refuză să apeleze serviciul de urgenţă. În fond, cred că e mai bine să fii de piatră şi să nu te intereseze nimic, decât să-ţi foloseşti maxim zece bani ca să salvezi o viaţă. Ieri dimineaţă, în graba mea spre muncă, am auzit, la câţiva metri de casă, o femeie cu un copil care cerea disperată ajutor pentru ca unul dintre şoferii zecilor de taxiuri din zonă să iasă din maşinile lor să dea un telefon la ambulanţă şi poate să salveze un om care era căzut, Dumnezeu ştie de când, lângă o maşină. Înfuriată că nimeni nu dădea doi lei pe disperarea femeii am pus mâna pe telefon şi-am sunat la 112. La capătul firului, un dispecer plictisit şi enervat de graba mea m-a pus să aştept. După zece minute a apărut şi ambulanţa care a început manevrele de resuscitare.

Abia atunci, surpriză! Au început să iasă din maşinile lor parcate la umbră să afle care este treaba, cine este omul, ce-i cu el... Bineînţeles că m-au apucat toţi nervii din lume. În timp ce un om se zbătea între viaţă şi moarte, ei stăteau la umbră incapabili să dea un telefon la urgenţă şi-apoi se interesau ce e cu omul. Ce inimă de piatră să ai? Câtă nepăsare să-ţi curgă prin vene?

Şi uite cum vorba aceea „că România este frumoasă, dar păcat că este locuită de români" este cât se poate de reală, tragic de reală.

Mi-aş fi dorit să trăiesc înconjurată de oameni cărora le pasă de un semen de-al lor, de un câine, de o pisică bolnavă... de orice are viaţă. Aşa cum am mai întâlnit oameni cu suflet mare, prea rari însă. M-am săturat de mulţi cei care ignoră totul în jur sub motivul că oricum nu primesc niciun ajutor în schimbul bunătăţii lor, vezi Doamne, ieşite din comun. Ne-am învăţat să primim răsplată materială la orice gest ori mişcare pe care o facem. Uităm că suntem oameni şi avem un suflet pe care Dumnezeu ni l-a dat să-l folosim şi să-i ajutăm cum putem pe cei din jur. În limitele posibilităţilor noastre. De aceea, ţării în care trăim îi va mai lua mulţi ani până când va ajunge la nivelul ţărilor cu adevărat europene. Acolo unde oricui în pasă de orice şi de oricine. Chiar şi de un om al străzii căzut între două maşini, pentru care un minut în plus însemnă viaţă sau moarte. Minut care în acest caz a contat mai mult decât orice. Va fi nevoie de multe generaţii care să îmbătrânească şi să fie crescute în spiritul solidarităţii şi al omeniei, pentru ca măcar unul dintre ei să se înduplece să salveze o viaţă.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Baba Novac 02 Jul, 2010 08:39 D-voastra aveti perfecta dreptate, numai ca atat timp, cat acesti jegosi incompetenti care ne conduc, precum si marea parte a patronilor din Romania care se cam iau dupa apucaturile celor care ne guverneaza, nu-si schimba atitudinea si apucaturile fata de semenii lor, ce pretentii mai aveti de la cetatenii simpli? Care stiti ce spun? Atat timp cat javrele astea nu dau doi bani pe noi, de ce ne-ar interesa pe noi soarta altuia?