Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:22 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Capiatul

ro

20 Sep, 2009 22:56 1606 Marime text

cecilia_noua.jpgExistă o vorbă în popor, potrivit căreia „gura păcătosului adevăr grăieşte". Sursă inepuizabilă a răutăcioşilor de a repurta victorii maliţioase asupra persoanelor cu care se răfuiesc, putând să le arunce acestora din urmă un triumfător „aha! Ai zis, asta e acum. Gura păcătoşilor adevăr grăieşte". Iar săracul „păcătos" proverbial rămâne cu „porumbelul" ieşit pe gură, fără drept de apel.

În cazul la care voi face referire, „păcătosul" proverbial este primarul, iar „adevărul grăit" este că ar fi „căpiat", conform plasticei sale exprimări din cadrul unei conferinţe de presă susţinute săptămâna trecută. Mai exact, cuvintele edilului au fost „m-au căpiat cu anchetele. Aş vrea să mă lase dracu' în pace, să fac şi eu treabă în oraşul ăsta". Aşadar, primarul simte că a căpiat. Potrivit Dicţionarului Explicativ al Limbii Române, verbul „a căpia" are două sensuri: „1) (despre animale) a se îmbolnăvi de capie. 2) fam. (despre persoane) a pierde facultatea de a judeca normal; a-şi ieşi din minţi; a înnebuni; a se scrânti; a se ţicni; a se sminti; a se trăsni; a se aliena". În acest context, în opinia mea, faptul că primarul ar fi „căpiat" sau că ar fi fost căpiat, de către cei care-l tot anchetează, nu-i un lucru tocmai bun. Ca cetăţean al oraşului condus de edilul ce se anunţă public a fi fost „căpiat", mă întreb, cât se poate de legitim: şi-a pierdut primarul facultatea de a judeca normal, cum spune DEX-ul? Simte că şi-a ieşit din minţi, sau că a fost scos din minţi? A fost înnebunit primarul de anchetatori? S-a scrântit, s-a ţicnit, s-a smintit, s-a trăsnit, s-a alienat? Căci, pe sistemul enunţat mai sus, „gura păcătosului adevăr grăieşte", cam asta s-ar înţelege. Anume, că, prin acţiunile altor oameni (în speţă, cei ce-l anchetează, potrivit spuselor sale), edilul ar fi „înnebunit", s-ar fi „scrântit/ţicnit/smintit/trăsnit/alienat". Periculoasă concluzie, în opinia mea. Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu nu mă simt tocmai confortabil gândindu-mă că în fruntea urbei unde locuiesc s-ar afla un cetăţean „căpiat" de alţii, care, pe deasupra, mai şi recunoaşte deschis, public, în conferinţă de presă, lucrul acesta. Totuşi, slavă Domnului, am citit că primarul „doarme bine noaptea", conform declaraţiei sale, în cadrul aceleiaşi conferinţe. Ei bine, nu pot decât să mă bucur că edilul nu suferă de insomnii. Din păcat, ca cetăţean într-un oraş al cărui primar se anunţă public „căpiat" de alţii, eu nu pot dormi la fel de bine. Nu de alta, dar în contextul afirmaţiilor primarului, mai nou, când pun capul pe pernă, fac imediat corelaţia cu deja celebrul „dormi liniştit/ă, FNI veghează pentru tine", doar că, în mintea mea, „FNI" este înlocuit cu „primarul". Şi ştim cu toţii dezastrul petrecut cu FNI, bănuiesc. Concluzia este una: încet-încet, am căpiat şi eu cu primarul. Sau în urma spuselor sale.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • MISHA 21 Sep, 2009 22:50 Fetico, eşti cam căpiată! Ai auzit de concediu medical?
  • surmelis argentina pusa 21 Sep, 2009 05:24 Nu inteleg de ce nu este "capiat" de voi, mass-media si d-l IONEL CHIRITA ,fost primar liberal iar in prezent consilier local,"hot" a 300 de miliarde de lei vechi din bugetul orasului Harsova de Constanta in 2008 ? De ce unul este MUMA ,iar altul este CIUMA ?