Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:22 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rechini bizari, nemaivăzuţi până acum, au fost descoperiţi în Oceanul Indian

ro

17 Aug, 2012 01:00 2485 Marime text

descopera_1.jpgO expediţie efectuată de-a lungul a două luni în Oceanul Indian a dus la descoperirea a sute de exemplare bizare ale unor rechini ce trăiesc la mare adâncime, dintre care câteva specii au fost observate pentru prima oară.

Paul Clerkin, doctorand în ecologia rechinilor la Moss Landing Marine Laboratories din California, afirmă că rezultatele expediţiei vor consemna descoperirea a cel puţin opt noi specii de rechini.

Clerkin a petrecut lunile martie şi aprilie ale acestui an la bordul unei gigantice nave de pescuit, ştiind că plasele masive folosite de pescari capturează accidental rechini ce trăiesc la mare adâncime în ocean. Expediţia a fost încununată cu succes. „Când spun oamenilor că «am o tonă de rechini», ei cred că glumesc. Dar nu glumesc: am capturat 350 de rechini ce cântăresc în total o tonă", a declarat specialistul.

Rechinii au fost capturaţi accidental de pescari de la adâncimi de aproximativ 2.000 de metri, dintr-o regiune caracterizată de o serie de munţi subacvatici, la sud de insula Mauritius.

În fiecare zi, plasele vasului au capturat numeroşi rechini bizari de dimensiuni diferite, vasta majoritate a acestora fiind specii rare sau chiar nedescoperite până acum.

„Aceşti rechini nu seamănă cu marele alb, rechinul pe care îl ştie toată lumea din filme şi documentare. Personal, eu cred că sunt chiar mai interesanţi", a spus Clerkin.

Printre cei mai mari rechini capturaţi se numără un exemplar de Pseudotriakis microdon, o specie cunoscută, dar foarte rar observată în natură.

Cititi articolul integral aici: Descopera.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii