Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:19 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Să-l credem sau nu pe Mazăre?! Adevărul despre banii lui Samih Sawiris (document)

ro

10 Sep, 2011 01:30 5483 Marime text
01_Buricea_Radu_Mazare_Corina_Buricea.jpgO treime din averea unui miliardar egiptean - atât s-a lăudat primarul Radu Mazăre că va primi pentru nevoiaşii Constanţei.

Samih Sawiris este numele binefăcătorului amărâţilor oraşului, bogătaş pe care edilul l-a prezentat ca fiind un foarte bun prieten de-al său. Doar că entuziasmul lui Mazăre nu pare a fi împărtăşit. Deocamdată, au ajuns la Constanţa 300.000 de dolari, în contul Corinei Buricea, fiica Marcelei Frigioiu, directorul financiar al Primăriei. De altfel, soţia lui George Buricea de la HSC s-a ocupat personal de campania de împărţire de ajutoare către copii, finalizată ieri. „Campania, deocamdată, este în valoare de 300.000 de dolari. Banii au fost viraţi de prietenul meu Samih, aşa cum v-am spus, deşi toţi dădeau ochii peste cap, să vedem, cum, ce fel... Banii au fost viraţi, am încercat să găsim haine cât mai ieftine şi au venit fetele cu ideea de a lua de aici, de la confiscate, şi aţi văzut că pentru fiecare copil în parte hainele sunt noi, dar putem lua de două ori mai multe. În total, o să îmbrăcăm 1.500 de copii. (...) Este fata doamnei Frigioiu (n.r. Corina Buricea), directoarea mea financiară. Am dat banii pe mâna ei, pentru că eu am încredere mare în femei. Era mult prea complicat altfel. Aşa, am stabilit cu Samih în noaptea în care a fost aici la nuntă, cum vă povesteam. şi a zis că vrea să facă acest act caritabil. Ne-am gândit cum să facem să fie mai repede şi, până înfiinţăm fundaţie, juridic, până la tribunal, am zis, discutând cu mama ei şi cu ea, am zis că asta este soluţia cea mai rapidă. Dar trebuie să înţelegeţi ceva: sunt banii omului personali, din buzunar, ai omului. Nu are niciun interes în România, nu are niciun contract cu România, nu îl interesează niciun contract, nici cu ministerul cutare, nici cu Palatul Cotroceni, nici cu nimic. Este pur şi simplu un act pe care îl face pentru că aşa a dorit, aşa simte şi vrea să facă un act de binefacere în faţa lui Dumnezeu. Pentru că mă cunoaşte pe mine, m-a rugat... Şi o să-i şi prezint un filmuleţ cu ce se întâmplă aici", spunea Mazăre în primele zile în care s-au împărţit hainele şi rechizitele către copiii nevoiaşi ai oraşului. Şi, aşa cum spuneam, acţiunea s-a finalizat ieri.

„Poate exista posibilitatea...."

Însă, dacă îi dăm crezare Corinei Buricea, nu este în valoare de 300.000 de dolari, iar declaraţiile primarului cum că mai urmează să mai primească alţi bani nu este susţinută nici de către reprezentanţii miliardarului egiptean, dar nici chiar de fata Marcelei Frigioiu. „Astăzi (n.r. ieri) am finalizat acţiunea prin care am dat copiilor săraci rechizite şi hăinuţe. Am avut 1.700 de copii. Banii au ajuns în contul meu, de la o persoană fizică, Samih Sawiris, către o altă persoană fizică, eu. Vă pot trimite şi extrasul de cont ca să dovedesc asta. Nu se ştie nimic dacă va mai trimite sau nu alţi bani. Din câte ştiu eu, va dona o treime din averea sa către mai multe oraşe din toată lumea, în care îşi desfăşoară afacerile, nu doar în Constanţa. Poate exista posibilitatea să mai dea bani pentru Constanţa. Acţiunea aceasta, cu hăinuţe şi rechizite, a costat 150.000 de dolari. Restul vor fi folosiţi pentru cazurile medicale", a declarat Corina Buricea. De altfel, vorbele primarului au fost infirmate şi de către reprezentanţii miliardarului Sawiris.

Miliardarul egiptean: „Vom mai discuta"

În ediţia din 5 septembrie a.c., cotidianul România Liberă a publicat un material ce conţine punctul de vedere al lui Samih Sawiris referitor la acţiunea caritabilă din România (http://www.romanialibera.ro/exclusiv-rl/investigatii/miliardarul-lui-mazare-voi-dona-doar-300-000-de-euro-nu-o-treime-din-avere-236436.html#top_articol).

Dar să ne amintim ce spunea Mazăre la mijlocul lunii august a acestui an: „Am un prieten foarte bun, dintr-o familie foarte bogată din Egipt, care face investiţii în România, prin compania Orascom. Familia se numeşte Sawiris. Sunt posesorii a 30 şi ceva de miliarde, iar prietenul meu mi-a spus când a fost aici, acum o lună şi jumătate, că s-a hotărât să-şi doneze o treime din avere. Şi mi-a zis aşa: banii ăştia nu sunt convins că vor ajunge către cei amărâţi, iar de la tine vor ajunge sigur. Te rog să mă ajuţi să-mi cheltui aceşti bani, ca să ajungă la oamenii amărâţi". Şi iată ce a spus Samih Sawiris cotidianului România Liberă, prin intermediul lui Franz Egle, membru în comitetul director al aceleiaşi companii. „Sawiris ne-a precizat că face donaţii în toate ţările unde are interese de afaceri. Primarul şi-a asigurat cetăţenii că vor mai veni şi «alte sute de mii de euro» de la miliardarul egiptean, Sawiris s-a mărginit să spună că «vom mai discuta». Donaţia nu se face din banii personali ai «prietenului meu Sawiris», cum s-a exprimat Mazăre, ci printr-o fundaţie. (...) Sawiris a confirmat că a donat 300.000 de euro, care ar urma să fie folosiţi în Constanţa pentru scopuri caritabile, dar că o nouă donaţie «e un lucru care ar urma să fie discutat în viitor». De altfel, Franz Egle ne-a precizat că «nu s-a discutat suma finală pe care Sawiris o va dona, dar cu siguranţă este imposibil să îşi doneze o treime din avere. De altfel, domnul Sawiris nici nu are 1,5 miliarde de dolari în cont». (...) Sawiris susţine că donaţia nu se va face din averea sa personală. «Banii vor ajunge la Constanţa prin intermediul unei fundaţii, «Sawiris Foundation», care are fonduri de la fraţii Sawiris şi care se ocupă de proiecte sociale. Cel mai adesea, Samih decide destinaţia acestor fonduri», ne-a explicat Egle.

Mazăre l-a numit pe Samih «prietenul meu», dar miliardarul egiptean s-a ferit să confirme o relaţie personală. Când am întrebat de ce a fost aleasă România ca destinaţie a donaţiei, Sawiris nu a invocat prietenia cu Mazăre. El a explicat că donaţiile în scopuri caritabile sunt o cutumă în toate statele unde compania Orascom are interese de afaceri", se arată în articolul publicat de România Liberă, pe care îl puteţi citi integral aici http://www.romanialibera.ro/exclusiv-rl/investigatii/miliardarul-lui-mazare-voi-dona-doar-300-000-de-euro-nu-o-treime-din-avere-236436-pagina1.html#top_articol. Asta, în condiţiile în care Mazăre explica jurnaliştilor cum discută cu Sawiris prin sms-uri: „L-am cunoscut în Egipt acum trei ani de zile. Avem pasiuni comune, scufundat, navigat, ne-am împrietenit foarte bine şi chiar suntem prieteni. Este un tip deosebit. Are şi nişte probleme, ştiu de problemele lui, sunt după Revoluţie, chiar am vorbit după ce m-au informat unii ziarişti jubilând. Eu mă gândeam că poate ar fi bine să chemăm şi DNA-ul să-l ancheteze şi pe el. Mi-a spus că este o chestie doar de imagine şi că nu sunt probleme grave. Vorbesc mai mult cu el prin SMS-uri şi mi-a spus că este o chestiune de imagine şi că să stau liniştit că nu este o problemă gravă". Pe cine să mai crezi?!

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii