Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:51 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Parcul Tabacarie, reabilitat dupa ideile Pomacost

ro

24 Jul, 2008 00:00 2237 Marime text
1216825131.jpg

Primaria Constanta intentioneaza sa reabiliteze si sa extinda spatiul verde din parcul Tabacarie

Dupa ce cladirile au aparut pe iarba, ca ciupercile dupa ploaie, fiind evident aprobate de catre autoritatea publica locala, mai marii urbei au realizat ca in orasul nostru nu exista decat zece metri patrati de spatiu verde pe cap de locuitor si nu 26 de metri patrati, asa cum prevede o initiativa legislativa a Ministerului Mediului. In documentatia depusa la Agentia pentru Protectia Mediului, pentru realizarea proiectului de inverzire a parcului Tabacarie se spune ca "situatia este una dramatica". Retoric, ne intrebam din cauza cui. Revenind la studiul de fezabilitate ce priveste "reabilitare si extindere spatii verzi in parcul Tabacarie - Expoflora", trebuie spus ca acesta este realizat de firma Pomacost SA, a varului primar al lui Radu Mazare, Basarab Popa. De altfel, Pomacostul este afacerea de suflet a edilului, in ea fiind implicati, pe langa ruda sa de sange, si prietenul sau foarte bun, Sorin Strutinski. Trebuie mentionat faptul ca, firma varului lui Radu Mazare este abonata la mai toate contractele puse la bataie de Primaria Constanta, legate de zona... verde. Spre exemplu, Pomacost furnizeaza catre municipalitate, material dendrologic, in baza unui contract ce valoreaza aproximativ opt miliarde de lei. Insa, se pare ca ghinionul s-a abatut asupra afacerii de familie, pentru ca societatii Pomacost i-a fost instituit sechestrul asigurator prin ordonanta nr. 29/15.02.2008. Societatea a fost indisponibilizata, odata cu SC Nisipuri SA Constanta, fosta firma a edilului constantean. Ordonanta de instituire a sechestrului in vederea confiscarii speciale, are numarul 29, dateaza din 15.02.2008 si se afla atasata in dosarul 867/36/2008, aflat pe rolul Curtii de Apel Constanta, dosar in care sechestrul este contestat de SC Nisipuri SA. Aceasta a fost semnata de Gheorghe Onea, procuror sef de serviciu in cadrul DNA - Sectia de Combatere a Infractiunilor Conexe Infractiunilor de Coruptie, in deja celebrul dosar al retrocedarilor in baza Legii 10/2001, 29/P/2005, in care invinuiti sunt Nicusor Constantinescu, Radu Stefan Mazare, Basarab Popa, Constantin Racu si alte persoane din administratia publica locala si nu numai.

In asteptarea contractului

In ciuda dificultatilor intampinate, probabil ca Pomacostul va iesi basma curata si de data aceasta. Revenind la "intinerirea" parcului Tabacarie, trebuie spus ca firma lui Basarab Popa a pus mana, deocamdata, numai pe faza de proiectare, insa, cum contractul este unul baban (1.346.781,05 cu TVA, potrivit actelor depuse la APM), nu ar fi exclus ca verisorul sa fie cadorisit si cu efectuarea lucrarilor. Memoriul tehnic in vederea emiterii acordului de mediu elaborat de Pomacost, semnat de ing Angelica Chipaila, arata faptul ca zona care va beneficia de revigorare este situata intre Satul de Vacanta la nord, bulevardul Lapusneanu la vest, Parcul Tabacarie la sud si lac, in partea estica. In total, vorbim despre o suprafata de 20.000 de metri patrati. Lucrarile vor dura 21 de luni si se urmareste "mentinerea unui fond vegetativ care sa asigure necesarul de spatiu verde pe cap de locuitor". Elaboratorii de la Pomacost au mai mentionat ca revigorarea parcului mai are, pe langa aspectul estetic, si unul functional, pentru ca "participa la imbunatatirea factorilor de mediu si ai calitatii vietii, la reducerea temperaturii aerului in timpul verilor aride, determina cresterea umiditatii relative a aerului datorita pierderilor de apa pe frunze odata cu evapotranspiratia, ridica gradul de ionizare si functioneaza ca un filtru, coroana deasa a arborilor reduce lumina intensa de la soare, micsorand insolatia solara in jurul ansamblurilor de locuinte si zgomotul determinat de poluarea fonica". Proiectul are ca scop plantarea si inlocuirea de arbori si arbusti, regazonarea, dotarea cu mobilier de parc, toalete ecologice, cosuri de gunoi si montarea unui sistem automat de irigare.

Marea familie Mazare-Popa

Documentele depuse la Agentia pentru Protectia Mediului mai arata ca in zona studiata, exista 82 arbori si arbusti: plopi, pruni, juniperus si 100 m gard viu. Mai mult de 60 de arbori si intregul gard viu, prezinta semne de imbatranire. Astfel, vor fi regazonate spatiile verzi, vor fi eliminati arborii imbatraniti. In Tabacarie se vor planta arbori tineri, arbusti, trandafiri, plante perene si flori anuale. Mai precis, peste noapte, vor aparea 3.870 de trandafiri, 50 de plante perene, 309 arbusti, 216 arbori si 14.000 de flori anuale. De asemenea, vor fi plantate 661 kg de seminte de gazon. Pentru irigat se vor monta 362 aspersoare si 33 electrovane. Parcul va fi "mobilat" cu 50 de banci, 20 de copertine, sase toalete ecologice si 50 de cosuri de gunoi. Evident, ne punem intrebarea: oare firma Pomacost SA va fi cea care va intineri parcul Tabacarie? Mai ales ca are posibilitatea de a o face. Pepiniera Pomacost se afla la iesirea din Constanta, inspre Ovidiu, in apropierea Popasului Cismea. Reprezentantii societatii se mandresc atat cu amplasarea cat si cu sediul pe care-l au. "Daca veniti aici, este imposibil sa nu ne vedeti. Langa Popas, este o cladire mare, dar veti vedea si serele, plantele", explica angajatii varului lui Mazare. Ceea ce au uitat sa spuna este ca terenul pe care este amplasata pepiniera, a ajuns la Pomacost in urma unei retrocedari "instrumentate" de Radu Mazare. Terenul de 17.878 de metri patrati a fost retrocedat chiar in jurul birourilor varului Popa. La scurt timp au devenit proprietatea Pomacost, care si-a facut acolo serele. Societatea lui Basarab Popa a intrat in posesia pamantului pe 28 ianuarie 2005, atunci cand a incheiat tranzactia de cumparare cu SC Habitat si Ambient SA. Asa ca, ajutorul intre rude, se pare ca este foarte important in familia Mazare-Popa. Pentru ca, edilul este in spatele tuturor "realizarilor" varului sau, Basarab.

Scris de: {autor}Corina SAMOILA{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii