Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:22 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Numai unu' şi unu' prin CA-uri „Specialiştii" care decid soarta spitalelor

ro

10 Oct, 2010 21:07 3575 Marime text
deschidere.jpgReprezentanţii DSP-ului şi ai Facultăţii de Medicină reprezintă minoritatea în CA-urilespitalelor

Consiliile de Administraţie ale unităţilor sanitare din judeţ şi dinmunicipiul Constanţa au fost alese. Criteriile politice de selectarea celor care vor face parte din CA-urile spitalelor nu au putut fi dateuitării nici în aceste cazuri, în care este vorba despre sănătateaoamenilor.

Spitalul_Judetean2.jpgCu excepţia locurilor ocupate în Consilii de către reprezentanţiiDirecţiei de Sănătate Publică sau ai Facultăţii de Medicină,majoritatea este formată din „unşi" ai Consiliului Judeţean sau, dupăcaz, ai Consiliului Local Municipal. Oameni fără experienţă în domeniulsanitar, care poate nici nu au habar de realităţile şi durerileunui segment care afectează vieţi. Privită ca o slujbă oarecare,calitatea de membru în CA-ul unui spital poate fi flatantă, mai ales căacolo te-a numit şeful cel mare, al Consiliului Judeţean ori al celuiMunicipal.Cu alte cuvinte, Nicuşor Constantinescu sau Radu Mazăre. Dar să vedemcui a încredinţat boss-ul de la CJC rolul de a decide ce se întâmplă cuSpitalul Clinic Judeţean de Urgenţă. Denumit „cea maimare unitate spitalicească din judeţ", SCJU nu mai este demult ce afost, scandaluri, bani aruncaţi pe fereastră sau contractele date cuitrebuie, condiţii ce te trimit cu gândul departe de noţiunea de spitalşi numeroase alte tare ar trebui rezolvate de trei... soli ai luiNicuşor: Laurenţiu Marin, Boris Parpală şi Carmen Vasile. Esteadevărat, în Consiliul de Administraţie al Judeţeanului îi regăsim şipeConstantin Dina, directorul Direcţiei de Sănătate Publică, dar şi pePetru Bordei, decanul Facultăţii de Medicină. Numai că, majoritateaeste formată din trimişii PSD-istului din fruntea CJC-ului, instituţiecarea preluat în administrare patru spitale din judeţ: Spitalul ClinicJudeţean de Urgenţă, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie, Spitalul deFtiziologie Agigea şi Spitalul de Ortopedie, Traumatologie şiRecuperaremedicală Eforie Sud. Iar cei trei pot fi găsiţi peste tot. Ce treabă aucu sănătatea sau cu managementul unui spital... nu se ştie.

Spitalul_clinic_de_boli_inf.jpgLaurenţiu Marin şi mesajele subliminale

Laurenţiu Marin, spre exemplu, este cel care îl reprezintă pe însuşiNicuşor în consiliile unităţilor sanitare. Este,evident, membru al Partidului Social Democrat şi angajat al CJC. A fostdirector al Direcţiei Apele Române Dobrogea Litoral, dar şi consilierulpersonal al Marianei Mircea, primăriţa din Cernavodă. Este pasionatde vânătoare şi a comercializat, prin firmele sale, audio-book-uri cumesaje subliminale, dar şi ţigări electronice (poate aşa şi-a datNicuşor seama că se îngrijeşte de sănătatea oamenilor). Cu cevatimp în urmă făcea apologia audio-book-urilor cu mesaje subliminale:„Aceste lucruri există, le-am aplicat pe mine. M-am folosit de ele casă-mi programez subconştientul. Una dintre reuşite este faptul că amajuns director al DADL". Poate aceasta a fost metoda prin care a ajunsşi la spitale. Trecem mai departe la Boris Parpală, social-democrat şifost director al Direcţiei de Agricultură şi Dezvoltare Rurală.Probabilcă, învăţând la DADR despre împerecherea dintre animale, a fostconsiderat bun şi pentru sănătatea oamenilor. Şi, dacă a fost atât decompetent încât a fost angajat ca inspectorîn cadrul Consiliului Judeţean Constanţa... probabil că nimic nu îieste străin sau indiferent. Despre Carmen Florentina Vasile nu se ştiufoarte multe. Şefă a unui serviciu din cadrul Direcţiei de Culturăa CJC, Carmen Vasile se poate mândri cu un soţ angajat al Axel Telecomşi colaborator al SOTI Cable Neptun. Mai mult, potrivit declaraţieisale de interese, doamna din CA-urile spitalelor este membru alFundaţieiFantasio, dar şi al Fundaţiei pentru Promovarea Sportului Constănţean.Şi aşa am ajuns la trimişii lui Radu Mazăre în Consiliul deAdministraţie al Spitalului de Boli Infecţioase (SBI).

Cornul, laptele şi sănătatea

Patru consilieri locali, votaţi în şedinţa din octombrie, vor faceşi vor drege la SBI: Carmen Onciu, Mircea Dobre, Răducu Popescuşi George Vişan (ultimii doi, supleanţi). Dintre ei, Carmen Onciu estesingura apropiată de domeniu, fiind specialist anti-ageing, membru alColegiului medicilor, al patronatului farmaciştilor şi al AsociaţieiMedicaleAnti-ageing. Consiliera locală este social-democrată, are o pasiunepentru bijuterii şi a fost măritată cu Mihai Onciu de la MedicinăLegală. În ceea ce îl priveşte pe colegul său de partid, RăducuPopescu,putem spune că, la un moment dat, a cochetat cu anumite aspecte alemedicinii. Şi, probabil că cine a făcut propunerile şi-a pus mare bazăîn asta. Absolvent al Liceului Industrial nr. 9 şi al facultăţii deŞtiinţe ale Naturii, secţia de Educaţie Fizică şi Sport, specializareanataţie, Popescu de la PSD a scris o lucrare cu titlul „Consideraţiiprivind capacitatea cardiacă la efort standard a elevilor cicluluigimnazialdin municipiul şi judeţul Constanţa". Cum să nu fie capabil să iadecizii pentru un spital?! Ba chiar, Răducu de la PSD-ul lui Mazăre afost co-autorul cărţii „Gimnastica acrobatică - Tehnică şi Metodică".Nici cel de-al treilea trimis al Consiliului Local Municipal în CA-ulSpitalului de Boli Infecţioase, Mircea Dobre, nu poate fi numitneiniţiat în tainele medicinii. Păi, când conduci firma care distribuiecornul şi laptele pentru elevii din judeţ şi în condiţiile în care maiapare şi câte un focar de toxiinfecţie alimentară este imposibil să nuştii măcar câteva elemente de bază într-alesănătăţii, nu?! Pesedist şi afacerist, Dobre se ocupă cu onorareacontractelor primite de la CJC şi de la Primăria Constanţa. În final,George Vişan, şef al organizaţiei municipale a Tineretului SocialDemocratConstanţa, fost candidat pentru Camera Deputaţilor şi manager generalal SC System One SRL Bucureşti, întregeşte echipa de consilieri dinConsiliul de Administraţie al Spitalului de Boli Infecţioase. AabsolvitGrupul Şcolar Industrial nr. 1 Tulcea, cu specializarea electrotehnist,Universitatea din Craiova - Facultatea de Ştiinţe Economice şi douămastere: administrarea şi organizarea afacerilor în turism, servicii şisisteme de drept public şi instituţii publice. Trebuie menţionat că şiîn CA-ul SBI există reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică şiai Facultăţii de Medicină. Ca şi în celelalte cazuri,aceştia reprezintă minoritatea. Trebuie menţionat că şi Radu Mazăre,asemenea lui Nicuşor Constantinescu, va trebui să-şi trimită propriulreprezentant în Consiliul de Administraţie al Spitalului Clinic deBoli Infecţioase. Probabil un alt... specialist.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • gicu 25 Oct, 2010 10:37 mazare si porcul nicusor siau trimis lingaiiin teren SA STRINGEM MANA PENSIONARILOR CARE IA-U VOTAT PE ACESTI HOTI, CARE DECID ACUM SI SANATATEA CONSTANTENILOR ,,ACEI NEMERNICI CARE AU DISTRUS CULTURA SI IN FINE TOT ORASUL SI MUNICIPIUL CTA
  • MM 11 Oct, 2010 13:44 Am ajuns pe mâna golanilor şi a neşcoliţilor. Vai de oamenii acestui judeţ! Au ce au votat! Când vor avea nevoie de asistenţă medicală să-şi aducă aminte ce au votat.
  • El dorado 11 Oct, 2010 05:55 Daca a ajuns sa se ocupe George Vişan de sanatate...v-ati dus p...ulii de suflet...ala e un terminat..il stiu de pe vremea cand lucra la CG&GC, vai viata voastra. Veti muri in tara aia ca sobolanii cu indivizi din astia