Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:17 03 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Marius Tarcatu, intermediar de meserie (?!) Lovitura de teatru in dosarul „Mita pentru Babus"

ro

08 Apr, 2010 02:38 5132 Marime text
deschidere.jpgÎn aprilie 2009, sorţii au fost de partea angajaţilor lui Nicuşor Constantinescu şi, când nimeni nu se mai aştepta, Constantin Babuş şi Marius Tărcatu au fost declaraţi nevinovaţi de către Curtea de Apel Constanţa

Motto:
„Alexandru Mazăre: Eu pot să obţin în speţă, acum, nişte achitări?
Cătălin Voicu: Sigur că da..."

Astăzi, la Curtea de Apel Constanţa va avea loc primul termen al rejudecării apelului în procesul în care Constantin Babuş, şeful Direcţiei Administrarea Domeniului Public şi Privat din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa, este acuzat de luare de mită. Aşadar, astăzi reîncepe calvarul pentru tatăl lui Radu Babuş, tânăr PSD-ist de vază al Constanţei şi director al regiei subordonate lui Radu Mazăre, cea de Exploatare a Domeniului Public şi Privat. Cu alte cuvinte, oameni cu influenţă, cei doi Babuş(i) acoperă „Domeniul Public şi Privat" atât în municipiu, cât şi în judeţ. În acest proces, Babuş senior este acuzat că ar fi luat mită suma de 20.000 de dolari de la afaceristul Dumitru Burcin. De altfel, acesta este şi denunţătorul lui Constantin Babuş, care împarte vina, în această speţă, cu Marius Tărcatu, de asemenea şef în cadrul CJC (angajat al Primăriei la data comiterii faptelor) şi cu Ionel Pilat, directorul Direcţiei de Servicii Publice din cadrul Primăriei Constanţa. Babuş senior a primit, în 2008, o veste dureroasă din partea instanţei. Prin sentinţa penală nr. 219/2008 a Tribunalului Constanţa, Constantin Babuş era condamnat pentru luare de mită la o pedeapsă de doi ani şi zece luni de detenţie, dar a primit şi pedeapsa complementară a interzicerii dreptului „de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice" şi a dreptului „de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat", pe o durată de doi ani după executarea pedepsei principale. Nici colegii de acuzaţii nu stăteau mai bine. Tărcatu a fost „gratulat" cu acuzaţia de complicitate la luare de mită, iar Pilat fusese găsit vinovat de săvârşirea infracţiunii de şantaj de către judecători şi condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere. Numai că, în aprilie 2009, sorţii au fost de partea angajaţilor lui Nicuşor Constantinescu şi, când nimeni nu se mai aştepta, Constantin Babuş şi Marius Tărcatu au fost declaraţi nevinovaţi de către Curtea de Apel Constanţa. Speranţa absolvirii de vină nu a ţinut mult şi, în anul de graţie 2010, Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie a decis rejudecarea dosarului. Un du-te-vino pe care Babuş senior şi colegul său de serviciu şi de luare de mită vor fi nevoiţi să îl suporte.

babus_-_marius_tarcatu.jpgPovestea celor 20.000

În octombrie 2005, procurorii anticorupţie i-au reţinut pe Constantin Babuş şi Marius Tărcatu, la acel moment angajaţi ai Primăriei Constanţa, pentru 24 de ore, cei doi fiind acuzaţi că au primit mită 20.000 de dolari. Cercetările au început după ce Dumitru Burcin, patronul restaurantului Pelican din Constanţa, a formulat un autodenunţ în care recunoştea că i-a dat lui Babuş, şpagă suma menţionată, iar acesta, în schimbul beneficiului material, l-ar fi ajutat pe afacerist să cumpere un teren aflat în proprietatea Consiliului Local Constanţa. Tărcatu a avut rolul de complice al lui Babuş, ocupând funcţia de director al Direcţiei de Urbanism subordonată lui Radu Mazăre.

Afaceri cu arhitecta-şefă

Însă, dacă şeful de la Administrarea Domeniului Public şi Privat al CJC are sau nu treabă cu intermedierile, altfel stă situaţia în cazul colegului Marius Tărcatu. Tânărul CJC-ist, iubitor de imobiliare şi de terenuri a mai făcut şi alte intermedieri la viaţa lui, în afară de cea în favoarea lui Constantin Babuş. Spre exemplu, Monitorul Oficial nr. 0596 din 2009 consfinţeşte înfiinţarea unei noi firme: SC Cityhall Intermed SRL, cu principal obiect de activitate „alte activităţi de servicii prestate în principal întreprinderilor (obţinerea de autorizaţii de la administraţia publică locală). Asociaţii sunt „baza": Marius Tărcatu, presupusul complice la luarea de mită, şi Luiza Elena Popa, nimeni alta decât actualul arhitect-şef al Constanţei, om de bază al administraţiei Mazăre.

Ajutor de la Sandu

Mai trebuie precizat faptul că speţa a fost readusă în actualitate de cazul deja celebru al senatorului PSD Cătălin Voicu, în special datorită stenogramelor în care „actor" este şi parlamentarul Alexandru Mazăre, care, „prin lunile octombrie - noiembrie 2009", în cadrul unei discuţii „faţă în faţă" despre strategii politice, i-ar fi promis lui Voicu sprijin pentru a deveni ministru al Internelor, dacă îl ajută cu procesul fratelui său, primarul Constanţei. Ba mai mult, senatorul Mazăre a fost pus sub învinuire de către procurorii anticorupţie şi pentru că ar fi încercat să influenţeze un proces în care sunt judecaţi pentru corupţie trei directori din Primăria Constanţa, aşa cum a relatat pe larg presa centrală. Nu cumva coincidenţa este foarte mare, iar fratele lui Radu Mazăre a încercat să-i ajute pe Babuş şi Tărcatu?!

Vom reveni

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • justice 08 Apr, 2010 08:21 la puscarie toti -erau niste saraci acum nu le mai ajungi la nas de cit de ogati sint.dumnezeu sa va pedepseasaca