Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:41 15 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

La vară avem autostradă

ro

21 Jan, 2011 00:00 2410 Marime text
Palaz_-_prefectura.jpg"Nu pot să cred că domnul preşedinte Nicuşor Constantinescu nu va da certificat de urbanism pentru autostradă"

Prefectul judeţului, Claudiu-Iorga Palaz a organizat ieri o întâlnire cu toţi cei implicaţi în construirea Autostrăzii Soarelui, tronsonul Cernavodă - Constanţa, de la primari, constructori, şefi de instituţii, până la conducerea Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a discutat toate problemele care pun piedici amenajării autostrăzii la termenul stabilit şi a încercat să găsească soluţii pentru ca treaba să meargă conform planului. "Am centralizat datele de la toţi factorii implicaţi în construirea autostrăzii, de la constructori, consultanţi, firma care se ocupă de exproprieri, inclusiv primăriile, instituţiile de cultură, pentru descărcarea de sarcini arheologice, iar ANIF-ul a fost pentru descărcarea apelor pluviale. Ne-a făcut onoarea să fie prezent domnul director general al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, cu problemele punctuale. Astfel, am putut să ne corelăm cu compania în demersurile pe care le dorim în această autostradă şi eu spun că au fost rezolvate destul de multe lucruri astăzi", a explicat prefectul Palaz. Acesta a mai spus că pentru remedierea problemelor s-a dat termen până la sfârşitul lunii, iar la jumătatea lunii februarie va începe controalele pentru a vedea dacă treaba merge aşa cum trebuie, mai ales că nu vor mai exista piedici.

Rezolvări imediate

"Vă pot spune că nu sunt probleme foarte mari pe cele trei tronsoane. Pe şoseaua de centură a municipiului Constanţa avem o problemă la Constanţa, aproape de Cumpăna. Domnul viceprimar Făgădău a spus că va găsi o variantă, pentru a reuşi să schimbăm acest amplasament. Mai multe persoane sunt puse în posesie pe o solă mai mică. Există soluţie tehnică. Domnul viceprimar a spus că se ocupă de această situaţie. Sunt probleme la Agigea, dar sunt rezolvabile. Pentru o parte dintre proprietarii care refuză să lase instituţiile să facă procedurile de expropriere se va merge pe noua Lege a exproprierii care intră în vigoare, s-au publicat şi normele, şi atunci ne va ajuta foarte mult în acest sens. Pe tronsonul Constanţa - Medgidia nu sunt probleme. În zona Murfatlar erau de rectificat şase titluri de proprietate din care trei au fost deja rectificate, iar celelalte trei au fost depuse la Prefectură. Dar, sunt de rezolvat, avem deja soluţie. La Ovidiu este o problemă, cu o staţie peco fără autorizaţie de construire. De săptămâna viitoare, o să mă ocup de chestia asta. Primăria a predat terenul către constructor, deci nu mai are ce să caute acolo. La Valu lui Traian nu sunt probleme, la Murfatlar este vorba despre cele şase titluri de proprietate, la Ciocârlia şi Bărăganu nu sunt probleme, la Medgidia un cetăţean refuză să-i lase să măsoare în curte pe cei de la societate, dar avem soluţie şi pentru această problemă. La Peştera s-au rezolva problemele, iar despre situaţia de la Cernavodă am discutat. Tronsonul Cernavodă - Medgidia, pe problema dinspre Cernavodă şi Rasova, aici cred că ar fi câteva întârzieri, dar până la sfârşitul lunii vreau să le rezolvăm", a declarat reprezentantul Guvernului în teritoriu.

"Noi intrăm în lucru"

Pe tronsonul Medgidia - Cernavodă nu se găseau anumite planuri parcelare, pe care primarul oraşului Cernavodă le-a pus la dispoziţia firmei care se ocupă cu exproprierile. Apoi, la Peştera, planul parcelar este făcut de o societate care nu ajunge la o înţelegere cu cea aflată sub contract cu CNADNR. Planurile parcelare ale localităţii Rasova sunt în lucru şi vor fi supuse aprobării în şedinţa de Fond Funciar care va avea loc săptămâna viitoare. O situaţie mai serioasă este în zona Cernavodă, acolo unde este vorba despre un litigiu juridic. "Acolo există un proprietar care a înstrăinat şi are intabulare făcută şi mai există unul care a câştigat într-un final în instanţă. Logic, cel care apucă să înscrie primul, acela este proprietarul. Dar, nu poate sta în loc investiţia, urmând ca, în funcţie de ce se va întâmpla la proces, să se dea banii", a explicat prefectul Claudiu-Iorga Palaz. La rândul său, directorul general al CNADNR, Liviu Costache, a subliniat că, în cazul de la Cernavodă, se va identifica codul parcelar, se va notifica proprietarul, căruia i se vor da 15 zile, i se vor pune banii în cont la o unitate bancară şi "noi intrăm în lucru".

Pune Nicuşor piedici?!

"Principalul este că noi putem avansa, mai ales aici, cu Prefectura, care ne-a ajutat în mod deosebit în ultima lună. Putem avansa foarte repede cu lucrarea", a spus Costache. O problemă importantă este şi cea a emiterii certificatelor de urbanism de către Consiliul Judeţean Constanţa, condus de către Nicuşor Constantinescu. O serie de articole de presă spun că PSD-istul nu ar vrea să emită actele. Reacţia prefectului Palaz a venit imediat: "Nu pot să cred că CJC nu va da certificat de urbanism pentru autostradă. Nu pot să cred. Nu pot să cred că domnul preşedinte Nicuşor Constantinescu nu va da certificat de urbanism pentru autostradă". Liviu Costache spune că, deocamdată, o parte dintre documente nici nu au ajuns la CJC, din cauza întârzierii aprobării descărcării de sarcini arheologice în anumite porţiuni: "Sunt probleme cu certificatul de urbanism, dar sunt probleme în zonele cu situri arheologice. Unde deocamdată nu este lămurită situaţia. Nu putem acuza şi, aşa cum a spus şi domnul prefect, nu cred că preşedintele Consiliului Judeţean nu vrea să avem autostradă la Constanţa. Sunt probleme care încă nu au ajuns la Consiliul Judeţean". Cât despre autostradă, cei doi oficiali au spus că va fi pusă în circulaţie până în vara acestui an, iar termenul de finalizare va atinge 2012: "Angajamentul este ca de la Cernavodă la Constanţa, inclusiv cu centura, să se circule începând de la vară".
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii