Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:43 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Gigi Chiru despre reclama primariei „Daca s-ar renunta la publicitate, ar fi bani pentru podul IPMC" (video + document)

ro

30 Jul, 2010 00:56 2349 Marime text
deschidere.jpg„Factorii responsabili sunt într-o stare de adormire, de neputinţă (...). Dacă s-ar fi renunţat la câteva contracte importante pe care le are primăria - de exemplu contractul de publicitate - ar fi fost bani pentru a se repara podul de la IPMC, închis acum traficului greu".

Inspectorul-şef al ITC Constanţa, Gigi Chiru, a tras ieri un semnal de alarmă în ceea ce priveşte starea în care se află la acest moment Podul de la Butelii, dar şi strada Traian

Pod_Traian_-_pod_butelii.jpg„Mă văd obligat să depun plângere penală pentru că nu ni s-a transmis ce măsuri a luat proprietarul drumului pentru refacerea străzii Traian. Sper să nu ne prindă iarna tot în această situaţie, pentru că nu garantez că malul va mai ţine", a mai adăugat inspectorul ITC despre situaţia de pe strada Traian.

La începutul lunii iulie, autorităţile locale anunţau cu surle şi trâmbiţe că din cauza degradării podului IPMC, se impune transferarea traficului greu de peste 7,5 tone pe rute ocolitoare. Autovehiculele cu înălţimea totală de până în 4,5 metri, care se duc spre Portul Constanţa, circulă, de pe 8 iulie, pe ruta ocolitoare bulevardul Aurel Vlaicu - strada Pasajului - bulevardul I.C.Brătianu - podul Cumpenei - bulevardul Aurel Vlaicu. Pentru aceeaşi categorie auto, care se întoarce dinspre Portul Constanţa, este recomandată ruta ocolitoare bulevardul Aurel Vlaicu - podul Cumpenei - bulevardul I.C. Brătianu - strada Alba Iulia - bulevardul Aurel Vlaicu.

Pod_Traian_-_strada_Traian_surpare_mal_pamant_09.jpgŞeful Inspectoratului Teritorial de Construcţii Sud-Est Constanţa, Gigi Chiru, a venit ieri cu o soluţie mai bună, în opinia sa, pe care o va prezenta şi autorităţilor locale, astfel încât podul pe care s-a transferat traficul greu - Cumpenei, să nu ajungă să nu mai fie folosit în câteva luni. „Nu mi se pare cea mai inspirată idee să transferăm tot traficul greu de pe podul de la IPMC. Eu sugerez proprietarului ca pe sensul de la Mangalia la Bucureşti să fie permis traficul greu şi pe podul de la IPMC, pe un singur sens. Practic, de pe sensul Bucureşti - Mangalia şi sudul litoralului să se circule numai pe Cumpenei, iar întoarcerea să fie permisă pe ambele sensuri. Astfel nu vom scurta timpii de degradare a podului de la Cumpenei. Mai inspirată ar fi o astfel de soluţie", este de părere inspectorul ITC.

Acesta a mai adăugat şi faptul că această descărcare a traficului pe podul de la butelii va duce inevitabil ca în câteva luni să se discute despre neutilizarea acestuia. „Dacă nu se fac reparaţii urgente, există posibilitatea ca în câteva luni să vorbim despre imposibilitatea utilizării podului de la Butelii. Sunt necesare lucrări de punere în siguranţă a podului de la Butelii de 700.000 de euro. Pentru podul nou de la IPMC sunt necesari pentru punerea acestuia în siguranţă de 1,9 milioane de euro, pentru lucrări de reparaţie, aşa cum spune expertiza, sumă de altfel suficientă şi pentru podul vechi de la IMPC".

Contractul de publicitate al Primăriei, cât reparaţia podului Cumpenei

De altfel, la începutul lunii iulie, primarul Radu Mazăre spunea că închiderea podului este o măsură de precauţie şi nu pentru a se efectua reparaţii, pentru că nu sunt bani pentru aşa ceva „Pentru a repara acum podul avem nevoie de 7 milioane de euro, bani care nu se găsesc la bugetul local. Podul aparţine de primărie, dar se află pe traseul unui drum naţional. Cu aceşti bani noi am putea să asfaltăm tot oraşul", spunea Mazăre la acel moment.

În opinia şefului ITC, ar fi bani pentru repararea podului, însă acest lucru ar fi posibil dacă s-ar renunţa la câteva din cheltuielile pe care primăria le are angrenate şi care, pe timpuri de criză, sunt de prisos. Exemplu cel mai evident pe care Chiru l-a dat a fost contractul de publicitate pe care primăria l-a atribuit către SC SOTI Cable Neptun SRL, care deţine postul TV Neptun, în vederea furnizării de servicii de publicitate. Societatea a primit nici mai mult, nici mai puţin de 800.000 de euro. Cu alte cuvinte, sumă numai bună pentru reabilitarea podului Cumpenei (Butelii). De altfel, pentru acest contract, primarul a primit şi „vizita" procurorilor, care au verificat în amănunt modalitatea în care a fost atribuit acesta.

„Cred că vom ajunge să rămânem fără poduri. Mai ales că avem lucrări în derulare pentru realizarea a 25 de poduri pentru centura Constanţei şi un pod peste ecluza Agigea, lucrări care necesită transport de materiale şi trafic mai mult faţă de momentul în care s-a efectuat expertiza", a conchis Chiru.

„Nu garantez că malul de pe strada Traian va mai ţine"

Şi situaţia străzii Traian a fost luată în discuţie de şeful ITC, mai ales că de la momentul în care o bucată din stradă s-a surpat, nimeni nu a luat nicio măsură, în afară de delimitarea zonei cu probleme. Chiar dacă inspectoratul-şef al ITC a dispus închiderea străzii de la un capăt la altul, şoferii circulă nestingheriţi pe acest tronson fără a-şi da seama de pericolul foarte mare de prăbuşire. „De la incident nu s-a întâmplat nimic. Nici autorităţile responsabile nu ne-au transmis ce şi-au propus să facă. Mă văd obligat să depun plângere penală. Sper să nu ne prindă iarna tot în această situaţie pentru că nu garantez că malul va mai ţine". Chiru a cerut proprietarului străzii să efectueze în cel mai scurt timp şi o expertiză tehnică pentru a se întreprinde toate măsurile necesare, astfel încât pericolul unei noi surpări să treacă. Problema este cu atât mai gravă cu cât în dreptul surpării de pe strada Traian, blocul A7 prezintă o înclinaţie de patru centimetri.

 

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii