Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:44 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Entuziasmul lui Capatana „Contractul cu Baran, foarte bine facut"

ro

15 Jul, 2009 02:21 3213 Marime text
deschidere.jpgŞi asta deşi la preluarea mandatului precizase că „nu a venit să răspundă la comenzi politice", chiar dacă este susţinut de PSD. Cuvintele apreciative şi contextul favorabil în care a prezentat afacerea Baran de la SCJU este, de fapt, prima dovadă în legătură interesele pe care actualul director le promovează. 

La cea de-a doua întâlnire pe care a avut-o cu presa, Căpăţână a vorbit despre importanţa contractului pe care SCJUC îl are cu firma bucureşteană Baran şi despre avantajul pe care spitalul din Constanţa îl are comparativ cu celelalte spitale. „Banii pentru reparaţii capitale pentru spitale provin dintr-un fond din Bugetul Naţional, unde sunt viraţi sumele din accize de la tutun şi alcool", a încercat să ne convingă directorul spitalului. După care a continuat: „ministerul alocă o parte din bani pentru corecţii de buget sau către reparaţii sau achiziţionare de aparatură de înaltă performanţă. Ion Bazac a zis că o parte din bani să fie direcţionaţi către reparaţii pentru spitale. Contractul cu Baran este foarte bine făcut. Avantajul cu Baran constă în felul următor: pentru a organiza o licitaţie pentru reparaţii capitale este o procedură foarte greoaie - studiile de fezabilitate durează şese - opt luni. Având deja proiectul, putem folosi aceşti bani", s-a lăudat managerul spitalului.

spitalul_judetean_panou_san.jpgSpitalul, proiectul electoral al lui Mazăre

În realitate, proiectul prin care s-a decis reabilitarea şi renovarea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa a împovărat municipalitatea cu o datorie de 2,5 milioane de euro, sumă pe care trebuie să o returneze israelienilor, plus dobânda de 3% aferentă.

Renovarea Spitalului Clinic Judeţean a fost văzută de primarul Radu Mazăre, chiar de la început, ca o afacere profitabilă, menită să strângă capital electoral.

În mai 2004, cu zece zile înainte de alegerile locale, pe un panou uriaş, aferent Spitalului Judeţean, trona mesajul: „Proiectul, în valoare de 600 miliarde de lei, este posibil datorită primarului Radu Mazăre".

La momentul respectiv, edilul Radu Mazăre se lăuda că reparaţia urma să se efectueze prin cofinanţare: o parte din bani urmau să provină de la buget, iar diferenţa de la constructori. Imediat după ce a fost reales primar, promisiunea făcută constănţenilor a fost dată uitării. În proiectul de reabilitare a SCJU au pompat bani Consiliului Judeţean Constanţa proprietarul clădirii, statul şi grupul de firme Baran. Societatea a câştigat licitaţia organizată de Ministerul Sănătăţii cu puţin timp înaintea alegerilor din 2004. Baran trebuia să crediteze SCJU cu o sumă, iar unitatea de sănătate trebuia să returneze banii la sfârşitul lucrării.

La cinci ani de la începerea primelor renovări, când modernizările la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă ar fi trebuit să fie definitivate, lucrările abia sunt realizate în proporţie de 30%. Conducerea celei mai mari unităţi spitaliceşti din judeţ speră că, în doi ani, va face dublul a ceea ce a realizat în patru ani.

{mos_ri:Baran,Capatana} 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii