Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:56 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ascensor, rampă de acces, trei etaje şi terasă Iată cum va arăta parcarea Spitalului Judeţean

ro

06 Sep, 2011 01:16 6595 Marime text
DESCHIDERE_Parcare_schita_p.jpgProiectul are ca termen de implementare 17 luni, iar parcarea urmează să fie finalizată în următoarele 12 luni

De câteva zile a început construirea parcării supraetajate din zona Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă.

Fondurile au fost obţinute de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului în baza Axei 1, domeniul principal de intervenţie 1.1, iar beneficiar este Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Constanţa, intermediar fiind Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud-Est. Proiectul a fost depus pe 13 octombrie anul trecut, a fost evaluat în perioada octombrie 2010 - aprilie 2011, iar contractul a fost semnat anul acesta, pe 20 aprilie, atunci când ministrul Elena Udrea a venit la Constanţa.

Parcare_schita_parcare.jpgDin punct de vedere al beneficiarului, zona în care urmează să se ridice parcarea cu regim de înălţime P+3E+T are anumite minusuri: trafic intens, accesul îngreunat al populaţiei la serviciile SCJU, lipsa locurilor de parcare, blocaje pe arterele din imediata vecinătate a SCJU şi formarea de ambuteiaje. Potrivit proiectului, parcarea verde de la spital va avea 265 de locuri şi va crea 15 locuri noi de muncă. Valoarea totală a investiţiei este de 16.899.170,86 lei, din care fonduri eligibile 13.669.231,03 lei, fonduri eligibile nerambursabile FEDR 10.983.227,13 lei, fonduri eligibile nerambursabile de la bugetul naţional 2.412.619,27 lei, TVA 3.222.439,83 lei şi 273.384,63 lei contribuţia beneficiarului. Proiectul are ca termen de implementare 17 luni, iar parcarea urmează să fie finalizată în următoarele 12 luni. Suprafaţa desfăşurată a clădirii va fi de 9.582 mp, iar pe pereţii construcţiei vor atârna perdele de iederă, fapt care îi oferă caracterul unic şi... verdeaţa. Prin construirea acestei parcări, UAT Municipiul Constanţa îşi doreşte să reducă timpul de călătorie în oraş.

Planurile din 2009, puse în practică în 2011

parcare.jpgÎn 2009, atunci când proiectul a fost depus spre avizare la Agenţia pentru Protecţia Mediului, parcarea verde de la SCJU avea 308 spaţii şi se spunea că va costa 3,5 milioane de euro, provenind din fonduri europene. CONGAZ-ul transmitea la acea vreme Primăriei: „În principiu, suntem de acord cu proiectul, cu condiţia devierii conductei de gaze naturale situate pe terenul pe care urmează a fi executată lucrarea (...) cu condiţia găsirii unui nou amplasament în conformitate cu normele tehnice pentru proiectarea şi executarea sistemului de alimentare cu gaze naturale". Devierea se poate face, potrivit celor de la CONGAZ, în trei paşi: contactarea proiectantului SC Petroproiect SA în vederea stabilirii unui nou amplasament şi întocmirea planului de deviere a conductei, obţinerea de către beneficiar (Primăria) a autorizaţiei de construire/descărcare şi contractarea celor de la SC Petroconst SA pentru executarea lucrării. Documentele depuse la PAM ne mai arătau că la proiect a lucrat unul dintre apropiaţii primarului Mazăre, arhitectul Felix Arsene, patronul societăţii Kalinia Proiect SRL. Din partea acestuia, a semnat urbanistul Simona Târşoagă, care a stabilit că suprafaţa necesară construirii noii parcări este de 2.033 de metri pătraţi, faţă de 1.500 de metri pătraţi, cât are cea de acum. La subsol, se spunea că vor fi câte 62 de spaţii de parcare, iar la parter, numai 60. În rest, construcţia va avea scară, lift şi o rampă auto.

parcare_2.jpg„Pentru accesul autoturismelor la parter, etaje şi terasă se propune construirea unei rampe auto de acces, amplasată în partea de est a construcţiei propuse", spuneau planurile. Pentru accesul persoanelor şi a personalului auxiliar, urbanistul propunea amplasarea unui ascensor şi a unei scări de acces, în zona centrală a clădirii. La intrarea în parcare se va pune un panou electronic, pe care se vor afişa spaţiile disponibile. De asemenea, se vor monta camere de supraveghere şi un sistem de avertizare în caz de incendiu. Accesul în parcare se va face din strada Nicolae Iorga. În ceea ce priveşte strada menţionată, cei de la Kalinia spuneau în dosarul depus la APM în 2009 că va trebui să fie amenajată o bandă suplimentară, cu lăţimea de 3,50 m pe sensul de mers înspre bulevardul Alexandru Lăpuşneanu. Banda existentă va fi transferată într-una de aşteptare pentru cei care virează stânga pentru a intra în noua parcare. Arsene s-a gândit la tot: propunea transformarea aleii auto de acces înspre Urgenţă în alee pietonală şi mutarea accesului salvărilor din bulevardul Tomis prin parcarea din curtea spitalului". Tot în 2009, municipalitatea a atribuit contractul pentru „serviciul de proiectare pentru toate etapele SF+PT+DDE+CS, aferent obiectivului de investiţii construire parcare multietajată - zona Spitalul Clinic Judeţean Constanţa". Fericitul câştigător a fost desemnat SC House Consult SRL Bucureşti, care a primit 288.350 de lei fără TVA. Societatea este condusă de Radu Briban.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii