Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:28 15 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Investiţie a MDRT la Medgidia continuată de SC RAJA SA (galerie foto + document)

ro

23 Sep, 2011 01:34 3162 Marime text
medgidia_1.jpgAdministraţia locală din Medgidia, împreună cu reprezentanţi ai Asocierii SC Proiect SA - SC Fluid Serv SA, cei care s-au ocupat de realizarea lucrării, dar şi ai CNI, MDRT şi SC RAJA SA - care se va ocupa în continuare de branşamente, a recepţionat ieri lucrările pentru reabilitarea sistemului de alimentare cu apă în zona nord a municipiului Medgidia

Lucrarea s-a realizat în mai puţin de un an şi a fost finanţată în proporţie de 78% de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, mai exact au fost alocate pentru această lucrare 84 de miliarde de lei vechi. Finanţarea obiectivului s-a realizat din bugetul MDRT în baza Acordului-cadru de împrumut încheiat între România şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.

Medgidia_Poza_2_BUNA.jpgIeri, în sala mare de Consiliu din cadrul Primăriei Medgidia, reprezentanţi din partea tuturor factorilor implicaţi în realizarea acestui proiect s-au întâlnit pentru a definitiva procedurile legate de lucrarea care va îmbunătăţi condiţiile de viaţă ale locuitorilor din zona de nord a oraşului. Primarul municipiului, Marian Iordache, a declarat că finalizarea acestor lucrări reprezintă o intrare în normalitate. „Oamenii trebuie să intre în civilizaţie, să beneficieze de apă curentă. Noi suntem datori faţă de cetăţeni să oferim aceste condiţii. Ani de zile în această zonă au fost probleme cu presiunea, cei care ar fi trebuit să investească în apă nu asigură şi lucrările pentru ca oamenii să aibă presiune la robinete", spune primarul.

Marian Iordache: „Cu ajutorul RAJA vom avea un rezultat perfect"

Proiectul a fost depus în septembrie 2007, însă abia în octombrie 2009 a fost organizată licitaţia la Compania Naţională de Investiţii, proiectarea şi execuţia lucrării fiind câştigate de Asocierea SC Proiect SA - SC Fluid Serv SA. Lucrările realizate au constat în reabilitarea reţelei de aducţiune PEID 400 pe o lungime de 2.700 m şi în reabilitarea reţelei de distribuţie PEID în lungime de 12.575 metri pe străzile din zona Nord a municipiului Medgidia. Valoarea totală a investiţiei este de 11.249.000 de lei fără TVA, din care partea MDRT a fost de 78%, adică aproximativ 84 de miliarde de lei vechi, iar finanţarea din bugetul local de aproximativ 24 de miliarde de lei. Lucrările au demarat imediat după licitaţie, pe 20 octombrie 2009, şi au fost finalizate pe 25 august 2011. „Constructorul a lucrat foarte bine, micile întârzieri au fost cauzate de faptul că lucrările au fost derulate şi pe perioada sezonului rece. Acum, după finalizarea acestor lucrări, investiţia este continuată de SC RAJA SA, căreia i-am delegat serviciul de apă în 2009 în urma aprobării unei hotărâri de Consiliu Local în acest sens. Cu ajutorul RAJA vom avea un rezultat perfect", a mai spus primarul. Practic¸ aşa cum a declarat Rodica Mihai, şeful Serviciului Investiţii din cadrul SC RAJA SA Constanţa, branşamentele la reţeaua de alimentare cu apă vor fi făcute de către SC RAJA SA. De menţionat că lucrările privind branşamentele nu au fost incluse în proiectul finanţat prin MDRT de la stadiul studiului de fezabilitate. „Efortul din partea RAJA este foarte mare, noi deja am început lucrarea", spune reprezentantul RAJA, prezent la recepţia lucrărilor. „Lucrarea per ansamblu asigură o mentenanţă mai uşoară, vor fi mai puţine lucrări de intervenţii la ţevile de apă. Lucrarea are o garanţie de 60 de luni şi conductele sunt garantate 50 de ani", a mai spus primarul.

Anca Drăgulescu (MDRT): „Branşamentele nu au fost incluse în studiul de fezabilitate iniţial"

Anca Drăgulescu, reprezentant al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, s-a declarat mulţumită de finalitatea investiţiei, după vizita în teren pe care cei prezenţi au efectuat-o la locurile unde s-au făcut investiţiile. „Începutul a fost mai greu, dar apoi lucrările au mers bine, s-au încadrat în timpul prevăzut iniţial. Aceasta este cea de-a şasea lucrare recepţionată în judeţul Constanţa care a beneficiat de banii de la MDRT. Programul «Sistem integrat de reabilitare a sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare, a staţiilor de tratare a apei potabile şi staţiilor de epurare a apelor uzate în localităţile cu o populaţie de până la 50.000 de locuitori» are 59 de subproiecte la nivel naţional, extinse în zece judeţe. Orice investiţie a ministerului este şi o sursă de creare a locurilor de muncă". De menţionat că lucrările de la Medgidia au fost realizate prin programul de infrastructură al MDRT derulat prin CNI „Programul privind reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă, a sistemelor de canalizare şi a staţiilor de tratare a apei potabile şi de epurare a apei uzate".

În ceea ce priveşte branşamentele la reţea, care se fac în afara proiectului finanţat, cei prezenţi au precizat că ar fi fost mai bine dacă acestea ar fi fost prinse în investiţie. La rândul său, reprezentantul MDRT a susţinut că „investiţia a fost finanţată în baza unui studiu elaborat la nivel local". „Noi nu am eliminat niciun studiu din lucrare. Cum a venit de la nivel local, aşa s-a finalizat acum. Branşamentele nu au fost incluse în studiul de fezabilitate iniţial", a mai adăugat Anca Drăgulescu.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii