Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:21 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Aproape 100 de orologii de colecţie de la Muzeul Ceasului Palaz - „Trebuie să încurajăm cultura" (galerie foto)

ro

27 Jul, 2011 00:00 2439 Marime text
cap_7.jpgDintre toate exponatele prezentate ieri în cadrul expoziţiei „Călătorie în lumea ceasurilor de altădată", prefectul Claudiu Palaz a rămas impresionat de suportul de ceas din Elveţia secolului XIX şi ceasul în formă de far cu barometru, termometru şi busolă care a aparţinut lui H. Astapovici, provenind din Anglia anului 1895

La evenimentul de deschidere oficială a expoziţiei au fost prezenţi, pe lângă gazda evenimentului, directorul muzeului Militar Naţional „Regele Ferdinand I", Filiala Constanţa, Costin Scurtu, şi prefectul Claudiu Palaz, dar şi Înaltpreasfinţia Sa Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Vasile Hermeneanu, comandantul Brigăzii 9 Mecanizate Mărăşeşti, Alexandru Mîrşu - comandantul Comandamentului Flotei.

Timp de aproape şase luni, constănţenii care s-au săturat de baruri cu muzică gălăgioasă îşi pot duce copiii la una dintre expoziţiile educative deschise ieri, la malul mării. Câteva sute de exponate de la Muzeul Ceasului „Nicolae Simache" din Ploieşti au fost aduse la Constanţa la Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I", Filiala Constanţa. Organizatorii se străduiesc de un an să organizeze această expoziţie inedită însă, abia acum, cu ajutorul sponsorilor, au reuşit ca iniţiativa să devină realitate. „Este foarte greu de realizat o astfel de expoziţie când nu au bani, dar devine uşor atunci când ai prieteni", a declarat directorul muzeului. Prefectul Claudiu Palaz, prezent la eveniment, fiind un cunoscut pasionat de ceasuri, şi-a început alocuţiunea cu una dintre poeziile cele mai frumoase ale lui Octavian Paler „Interviu cu Dumnezeu". „Mereu spunem că nu avem timp, toţi avem nevoie de el, doar că nu îl putem opri", a declarat prefectul la finalul poeziei care i-a emoţionat pe cei prezenţi.

92 de piese selectate din peste 2.000

expozitie_-_Muzeul_militar_expozitie_de_ceasuri_2.jpg

Împreună cu exponatele care au fost aduse de la Ploieşti a venit, special pentru deschidere, Vasi Savu, şefă de secţie la Muzeul Ceasului din Ploieşti, care a trecut în revistă exponatele excepţionale, unele dintre ele piese rare, unicat sau replici ale unicatelor, care au fost aduse la Constanţa pentru a fi expuse. „Piesele expuse au fost selectate din peste 2.000 de exemplare, sunt aşezate pe diferite categorii. Nu se ştie exact care a fost momentul când a fost inventat ceasul, dar se presupune că acesta a apărut odată ce omul a început să gândească. Există piese importante în patrimoniul muzeului care se află şi în muzee din Elveţia sau Viena, spre exemplu. Cadranele solare s-au găsit şi pe teritoriul Dobrogei, la Cumpăna şi Histria", a declarat specialistul. În colecţie există şi un ceas care a aparţinut şi scriitorului român A.D. Xenopol, ceasuri tip bornă, replică realizată după un ceas asemănător care a aparţinut lui Alexandru Ioan Cuza, cel autentic fiind expus în Muzeul din Ploieşti. Acestora li se alătură ceasurile cu carcasă din lemn din Austria şi Germania secolului 19, dar şi ceasuri reclamă pentru ziarul „Minerva" - secolul 19, ceas cu portret din 1840, şi un altul care i-a aparţinut lui Păstorel Teodoreanu, fratele scriitorului Ionel Teodoreanu. De asemenea există şi un ceas de masă, în formă de corsar care, pe cadran, are inscripţionat numele unui comandor.

Prefectul Claudiu Palaz, un pasionat al ceasurilor de colecţie, ne-a spus că a fost impresionat cel mai mult de suportul de ceas din Elveţia secolului XIX şi de ceasul în formă de far cu barometru, termometru şi busolă care a aparţinut lui H. Astapovici, provenind din Anglia anului 1895. „Este un lucru extraordinar pentru cei care se plâng că nu au ce vizita, cred că muzeul militar este un loc care trebuie vizitat. Sunt mai multe exponate care nu sunt încă expuse, eu voi da tot concursul şi îmi ofer sprijinul pentru a putea fi admirate şi cele care sunt în depozit. Trebuie să încurajăm cultura, nu trebuie să o lăsăm la o parte", a mai spus prefectul.

De altfel, pe vremea când ocupa fotoliul de subprefect, Palaz a donat mai multe replici de arme, săbii, armuri care aparţinând armatei chineze din secolul XVII-XVII

Plan pentru amenajarea unui parc cu tehnică militară

Directorul muzeului, Costin Suciu, ne-a mai spus că are un plan care s-ar putea concretiza abia anul viitor şi anume amenajarea, lângă muzeu, a unui parc cu tehnică militară scoasă din uz, dar foarte interesantă pentru publicul larg, expoziţie care se va putea face cu ajutorul comandantului Brigăzii 9 Mecanizate Mărăşeşti, Vasile Hermeneanu. Constănţenii vor putea vedea aici MIG-uri scoase din uz, tancuri, dar şi multe alte echipamente.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Dobrogeanu 27 Jul, 2011 06:45 Într-o vreme a rarităţilor evenimentelor culturale reale, deschiderea Expoziţiei de la Filiala Constanţa a marelui muzeu militar din Capitală - reprezintă un autentic eveniment tomitan. Sârguinţa managerului dr. Constantin Scurtu, muzeograf de toată isprava, se cuvine apreciată ca atare! Pentru un timp, ora exactă se dă la aşezământul cultural de la Divizie...