Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:14 22 07 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Taxa de poluare si risc de la Cernavoda, anulata in instanta

ro

06 May, 2010 03:30 1577 Marime text
mariana_mircea_08.jpgCurtea de Apel Constanţa a anulat ieri hotărârea Consiliului Local Cernavodă referitoare la înfiinţarea taxei locale de poluare şi risc. Prin această decizie, instanţa a admis acţiunea Prefectului Judeţului Constanţa formulată în contradictoriu cu Consiliul Local al oraşului Cernavodă, prin care, potrivit HCL nr. 101/29.10.2008 se înfiinţa taxa locală de poluare şi risc.

Potrivit actului administrativ adoptat de CL Cernavodă, această taxă urma să se aplice societăţilor cu activităţi de producţie de energie electrică din activităţi nucleare şi activităţi de depozitare de deşeuri radioactive pe raza teritorială a oraşului, cuantumul fiind stabilit la suma de 70.301.000 de lei. De pe lista argumentelor pe care prefectul judeţului Constanţa, Claudiu Palaz, le-a adus în susţinerea acestei nelegalităţi, se află cele legate de rezultatul studiilor efectuate de Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa şi Laboratorul de Igienă a Radiaţiilor.

Potrivit acestora, probele de alimente şi apă potabilă din zona Cernavodă, analizate în anii 2007 - 2008 - 2009, nu reprezintă depăşiri ale concentraţiilor maxime admise conform legilor sanitare, cu alte cuvinte, nu există un risc de poluare care să justifice taxa. În plus, valorile înregistrate la măsurarea calităţii aerului, apei, solului, vegetaţiei, probele biologice de peşte şi lapte s-au încadrat sub limitele de notificare, operaţionale, ale Reţelei Naţionale pentru Supravegherea Radioactivităţii Mediului.

La momentul adoptării proiectului de hotărâre în şedinţa de Consiliu Local, primarul Mariana Mircea a declarat că sumele care urmează a fi colectate vor fi folosite pentru finanţarea programelor şi proiectelor privind protecţia mediului şi gestionarea riscului, prin investiţii făcute pentru creşterea calităţii apei şi refacerea infrastructurii, dar şi pentru mărirea suprafeţelor spatiilor verzi.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii