Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:39 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Premieră în campania împotriva etnobotanicelor Prefectul Palaz continuă cruciada împotriva spice shop-urilor

ro

31 Jan, 2011 02:07 1168 Marime text
cap_9.jpg„De fiecare dată, comercianţii spun că sunt fie seminţe de plante, fie îngrăşăminte pentru agricultură, iar legea ne permite să ridicăm din fiecare produs o cantitate pentru a face analize"

Prefectul judeţului, Claudiu-Iorga Palaz, a coordonat vineri seară o acţiune legată de aşa-numitele magazine de vise de pe raza municipiului Constanţa.

La acţiune au participat forţe ale Poliţiei, comisari ai Gărzii Financiare şi reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică. Controlul pus la cale vineri noapte este încă un pas pe care prefectul Claudiu-Iorga Palaz l-a făcut în războiul declarat magazinelor care comercializează produse etnobotanice, care pot face mare rău sănătăţii celor care le consumă. De altfel, de mai multe luni, reprezentantul Guvernului în teritoriu a pus la cale un plan pentru a elimina definitiv aceste magazine. Demersului acestuia s-au alăturat mai mulţi primari din judeţ, care au supus votului Consiliilor Locale proiecte de hotărâre pentru interzicerea „spice shop-urilor". Singurul care a spus de fiecare dată că nu are ce face, că nu poate rezolva problema etnobotanicelor şi că atribuţiile îi sunt limitate a fost primarul Constanţei, Radu Mazăre. Numai că, la finele săptămânii trecute, în urma insistenţelor locuitorilor oraşului, Mazăre a spus că va propune, în sfârşit, mult-doritul proiect de hotărâre a Consiliului Local, pentru a interzice funcţionarea magazinelor de etnobotanice. Revenind la controlul de vineri noapte, coordonat de prefectul Palaz, trebuie spus că au fost verificate 17 unităţi comerciale, actele acestora, dar s-a şi ridicat, pentru prima dată în ţară, câte un kilogram din fiecare produs, pentru a fi supus analizelor de laborator. „De fiecare dată, comercianţii spun că sunt fie seminţe de plante, fie îngrăşăminte pentru agricultură, iar legea ne permite să ridicăm din fiecare produs o cantitate pentru a face analize. În cazul în care se va dovedi că acele substanţe sunt altceva decât ceea ce declară ei, atunci se vor alege cu dosare penale", a declarat prefectul Cladiu-Iorga Palaz. În urma descinderilor, s-au aplicat amenzi şi au întocmit dosare penale. Mai mult, câteva magazine au fost închise din cauza abaterilor constatate.

Acţiunea de la finele săptămânii trecute face parte dintr-o campanie amplă, demarată de prefect încă din 2010. Aproximativ 30 de primării din judeţ au decis închiderea spice shop-urilor şi aplicarea de sancţiuni.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii