Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:27 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Misterul solariilor din grădina lui Nicuşor (documente)

ro

28 Feb, 2011 02:00 3106 Marime text
cap_8.jpgCJC a aprobat achiziţionarea unui număr de 2.500 de solarii şi se pregăteşte să cumpere maxim 1.400, cu aproximativ aceiaşi bani

Autoritatea judeţeană condusă de Nicuşor Constantinescu a demarat procedura de achiziţie pentru solariile ce vor fi distribuite unor gospodari din judeţ pentru cultivarea de legume. În derularea Programului „Consumăm produse româneşti" există însă unele inadvertenţe, pentru care nu am reuşit să obţinem deocamdată o explicaţie de la mai-marii judeţului.

Solarii_Cristian_Darie_04.jpgÎn ediţia anterioară relatam faptul că CJC a demarat deja procedura de licitaţie pentru achiziţia de solarii. Aşa cum relatam, potrivit anunţului de participare publicat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), autoritatea judeţeană va încheia un acord cadru pe o perioadă de patru ani, cu maxim cinci agenţi economici, valoarea estimată a contractului fiind de 900.000 de euro fără TVA, adică de 1.116.000 de euro cu tot cu TVA. Potrivit anunţului din SEAP, pe durata acordului cadru se preconizează că se va furniza o cantitate cuprinsă între minim 900 de solarii şi maxim 1.400 de solarii, în funcţie de preţurile rezultate prin aplicarea procedurii de achiziţie şi încadrarea în bugetul alocat şi aprobat al Programului „Consumăm produse româneşti".

S-au scumpit solariile?

În acelaşi anunţ se menţionează că finanţarea se va asigura conform Hotărârii CJC nr. 299/2010, care prevede că banii vor fi asiguraţi de către CJC. Toate bune şi frumoase, numai că HCJC nr. 299, iniţiată de către Nicuşor Constantinescu şi aprobată în şedinţa CJC din 21 octombrie 2010, prevede aprobarea sumei de 1.250.000 de euro pentru derularea Programului „Consumăm produse româneşti", cu menţiunea că „pe parcursul celor patru ani vor fi achiziţionate şi distribuite 2.500 de solarii", aşadar, un număr de solarii aproape dublu faţă de numărul cerut de CJC potrivit anunţului de participare din SEAP. Această diferenţă, de minim 1.200 de solarii care, se pare, s-au pierdut pe drum, ne duce cu gândul ori că preţul acestora aproape s-a dublat din octombrie 2010, astfel încât autoritatea contractantă şi-a permis să cumpere puţin mai mult de jumătate din suma prevăzută în anexa HCJC nr. 299, ori că pe undeva s-a strecurat o greşeală. Cu alte cuvinte, cum vine asta? CJC a promis 2.500 de solarii şi, cu aproape aceiaşi bani, cumpără doar 1.400?

Răsaduri şi pesticide în aceeaşi sumă

Am încercat să aflăm răspunsul la această întrebare de la cel însărcinat cu derularea acestui program - vicepreşedintele CJC Cristian Darie, însă, în ciuda încercărilor noastre de a-l contacta, nu a fost de găsit. În concluzie, misterul cheltuirii banilor publici pe solarii rămâne deocamdată în picioare.

De precizat că şi vicepreşedintele CJC, Cristian Darie, a iniţiat o altă hotărâre - HCJC nr. 68/2011, prin care se aduc modificări anexei din HCJC nr. 299/2010, modificări care, pe lângă faptul că nu lămuresc misterul solariilor, ne bagă şi mai mult în ceaţă cu privire la bugetul programului. „Pe parcursul celor patru ani vor fi achiziţionate şi distribuite solarii cu o suprafaţă care să asigure un randament maxim de utilizare a terenului. Beneficiarii solariilor vor avea asigurate atât răsadurile, cât şi substanţele necesare tratamentelor din timpul vegetaţiei, în limita bugetului alocat Programului", este modificarea adusă la iniţiativa lui Darie. Cu alte cuvinte, CJC cumpără maxim 1.400 solarii cu maxim 900.000 euro, bugetul este de 1.250.000 euro şi trebuie să-i mai rămână bani şi de răsaduri, dar şi de substanţe împotriva dăunătorilor etc. Vom auzi oare şi de o suplimentare în ce priveşte acest program?!

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii