Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:35 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Liderii sindicali nu vor sa-si depuna declaratiile de avere

ro

11 Feb, 2010 03:43 2775 Marime text

cap_2.jpg„Este un abuz total, se încearcă discreditarea activităţii sindicale şi a liderilor. Dacă mi se va cere să spun cât de bogată sunt am să le spun că sunt cea mai bogată din România: am trei fete, doi gineri, un soţ minunat, o casă şi o maşină. Asta este averea mea", este de părere liderul Sindicatului Liber al Salariaţilor din Învăţământul Preuniversitar Constanţa, Ioana Purcărea

Ultima cerere de modificare a Legii Autorităţii Naţionale de Integritate pune pe jar majoritatea liderilor de sindicat, care nu văd corectă o asemenea prevedere, cu atât mai mult cu cât articolul încalcă Legea Sindicatelor.

Majoritatea celor pe care i-am contactat, liderii, care primesc salarii din contribuţiile membrilor ce fac parte din grupările sindicale, ne-au declarat că nu vor să-şi facă publice declaraţiile de avere şi de interese, susţinând că nu folosesc bani publici şi că autorităţile îi nedreptăţesc cerându-le acest lucru. Potrivit acestei noi „găselniţe", preşedinţii, vicepreşedinţii, trezorierii şi secretarii generali din sindicate vor fi obligaţi să-şi facă publică averea şi declaraţiile de interese până pe 15 februarie ale fiecărui an, în cazul în care se va aplica. În caz contrar, aceştia vor fi amendaţi cu sume cuprinse între 100 şi 500 de lei.

„Se doreşte discreditarea activităţii sindicale"

În opinia liderului Uniunii Sindicale „Feroviarul" Constanţa, Vasile Anghel, această nouă introducere de articol încalcă Legea Sindicatelor: „Eu nu sunt deloc de acord cu asta dar dacă s-ar modifica legea până la urmă aş depune declaraţiile. Sunt însă membrii de sindicat, cei care decid. Eu ştiam că această problemă se punea doar în cazul liderilor de federaţie şi confederaţie".

În tandem cu Vasile Anghel este şi noul lider sindical TESA, de la Spital, Emil Alexiu care susţine că nu are aceleaşi drepturi deci nici aceleaşi obligaţii ca şi demnitarii, ca să poată să-şi depună aceste acte. În plus acesta a precizat că are şi contează pe sprijinul liderului Cartel Alfa, Bogdan Hossu în soluţionarea acestei propuneri: „Acestea sunt nişte prostii, noi nu suntem demnitari. Eu, personal, nu sunt de acord. Avem treburi mai importante de făcut decât să dezbatem cine îşi pune declaraţia de avere şi cine nu", a conchis Alexiu.

„Este un abuz total", a declarat liderul Sindicatului Liber al Salariaţilor din Învăţământul Preuniversitar Constanţa, Ioana Purcărea. „Este o inepţie, o altă găselniţă a actualei guvernări pentru a discredita activitatea sindicală şi pe lideri. Nu se respectă litera legii. În cazul în care mi se va cere să spun cât de bogată sunt am să le spun că sunt cea mai bogată din România: am trei fete, doi gineri, un soţ minunat, o casă şi o maşină. Asta este averea mea", a mai adăugat Purcărea.

colaj_1.jpg„Sunt personaje care ar trebui să-şi publice declaraţiile"

Aurel Gheorghe, liderul Sindicatului „Petrolul" din Oil Terminal, Aurel Gheorghe, susţine că nu are nicio problemă în a-şi publica averea, apreciind că nu are nimic de ascuns şi că orice persoană publică ar trebui să facă acest lucru. „Ar trebui ca toată lumea să fie verificată la fel cum se întâmpla în trecut în conformitate cu Legea 18/1968, privind controlul provenienţei unor bunuri ale persoanelor fizice, care nu au fost dobândite în mod licit".

Nici liderul Sindicatului Simpa Sanitas, Nicolae Manea nu respinge ideea publicării declaraţiilor de avere, cu atât mai mult cu cât el este şi funcţionar public şi de 12 ani îşi publică averea. „Din punctul meu de vedere eu nu am nimic de ascuns. Atâta timp cât această propunere a ANI respectă legislaţia în vigoare, dacă liderii de sindicat pot avea acelaşi statut ca şi demnitarii şi funcţionarii publici atunci nu este nicio problemă din partea mea". Manea a mai precizat şi faptul că în cazul în care se va decide să se pună în aplicare această prevedere, atunci în mod direct preocuparea de lider de sindicat ar trebui să se treacă în nomenclatorul de meserii, pentru că liderul de sindicat face o meserie. „Totul ar trebui să fie într-un context legal. Dacă însă această prevedere se foloseşte în mod explicit pentru intimidare... atunci nu ar fi deloc corect. Dacă ar fi în contextul transparenţei, ar fi ok, pentru că astfel ar reglementa viaţa economică. Sunt într-adevăr personaje care ar trebui să-şi publice aceste declaraţii". Şi George Caraivan, reprezentantul biroului Sindical Constanţa al Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi personalului contractual, susţine că nu are nicio problemă dacă li se va cere să-şi depună declaraţiile: „Eu nu am nimic de ascuns".

Confederaţia sindicală „Cartel Alfa" susţine că va reclama statul român la Organizaţia Internaţională a Muncii, ca urmare a deciziei ANI. De precizat că cei care fac parte din echipele de conducere din sindicate ajung să câştige peste trei salarii medii pe economie. Potrivit informaţiilor de la Institutul Naţional de Statistică, în luna decembrie, salariul mediu net a fost de 1.477 de lei. Liderii de sindicat sunt plătiţi din contribuţiile membrilor, care sunt, în majoritatea cazurilor, cotizaţii de până la 1% din salariu.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • didacticul 11 Feb, 2010 10:08 Lasati-ma in pace cu acesti liederi de sindicat! Ei, tot ei, numai ei si mizeria din viata cadrelor didactice nu se mai termina, ci se agrveaza. Nu aveam incredere in aceste personale de carton, care pe fata fac mima cu deziderate de stanga si pe dos, dau mana intre ei. Sa se publice averile lor, sa vedem concret ce ii ”mana” in lupta de sindicat! Unde sunt tinerii, unde sunt cei care apartin acestui timp psihologic? Babe, andropati, care se plang ca nu-i asculta nimeni. Desigur! Nici noi!