Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:47 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Investiţie de 15 miliarde de lei vechi Vrabie şi Palaz, la deschiderea Şcolii de Arte şi Meserii din Peştera (galerie foto)

ro

08 Nov, 2010 01:42 1389 Marime text
pestera_poza_buna.jpgLa un an de când au fost începute lucrările la noul corp al Şcolii de Arte şi Meserii Peştera, vinerea trecută, primarul localităţii, Valentin Vrabie, în prezenţa autorităţilor constănţene reprezentate de prefectul Claudiu Palaz, dar şi a primarilor de la Cuza Vodă, Tortoman, Siliştea şi Castelu, a tăiat panglica la inaugurarea celei mai noi investiţii din comună

Cursurile în noua clădire vor începe de astăzi.

pestera_parada.jpgChiar dacă traversăm o perioadă de criză în care proiectele sunt din ce în ce mai puţine din cauza lipsei resurselor financiare, sunt administraţii locale unde edilii demonstrează că se pot face lucruri de calitate chiar şi cu acest impediment. Totul depinde însă de strădania fiecărui primar şi de cooperarea care există la nivelul localităţilor între reprezentanţii instituţiilor locale.

Un exemplu de administraţie locală de acest gen este cea de la Peştera. După ce, în repetate rânduri, primarul Valentin Vrabie a demonstrat că este un bun gospodar, ieri, edilul şi-a arătat din nou calităţile.

La un an şi patru zile de când au fost inaugurată începerea lucrările de construire a unui corp al Şcolii de Arte şi Meserii Peştera, vinerea trecută, elevii, părinţii, autorităţile locale, dar şi prefectul Claudiu Palaz au păşit în cea mai frumoasă şi mai dotată instituţie de învăţământ din judeţ, care poate concura fără dubii cu cele mai performante instituţii şcolare din cele mai mari oraşe ale ţării. Sunt şcoli din Constanţa care mai au mult de lucrat până să atingă standardul la care a fost realizat obiectivul din Peştera.

Săli de clasă cu videoproiectoare şi aer condiţionat

Cu o rigurozitate de neegalat, festivitatea de inaugurare a început cu slujba de sfinţire a obiectivului, oficiată de patru preoţi veniţi din toate satele care aparţin de comună. Panglica a fost tăiată de primarul Valentin Vrabie, cel care s-a străduit să le ofere copiilor din comuna sa cele mai bune condiţii de studiu, alături de singurul reprezentant al autorităţilor constănţene prezent, prefectul Claudiu Palaz.

Chiar dacă pare greu de crezut că într-o localitate aflată la zece kilometri de Medgidia poate exista o şcoală cu laborator şi şapte clase în care există videoproiectoare, aparate de aer condiţionat, calculatoare la fiecare catedră sau scaune din piele şi supraveghere video, aceasta este realitatea la Peştera. Mai mult, cele două grupuri sanitare aflate pe fiecare palier (parter şi etaj), strălucesc şi arată ca şi cum ai fi intrat într-un grup sanitar dintr-un hotel de cinci stele. Întregul corp al şcolii este supravegheat video, iar din biroul său, directoarea Raluca Găvănescu poate vedea tot ceea ce se întâmplă în fiecare clasă, la orice minut din zi.

Şi părinţii care au vizitat toate cele şapte clase din noul corp al şcolii s-au arătat extrem de încântaţi de condiţiile în care vor învăţa copii lor. „Aş mai merge şi eu la şcoală încă o dată în astfel de condiţii. Sper ca toţi copiii să aprecieze strădania autorităţilor, care au vrut să le ofere învăţământ la cele mai înalte standarde şi în ceea ce priveşte dotarea, şi să înveţe cât mai bine", ne-a declarat unul dintre părinţii prezenţi la festivitate.

Palaz: „Primarul Vrabie este un primar foarte bun"

După ce a vizitat toate sălile de clasă, chiar aşezându-se în câteva bănci, în amintirea vremurilor când era elev, prefectul judeţului ne-a declarat că este foarte încântat de ceea ce s-a realizat în comună, având numai cuvinte de laudă pentru edilul localităţii. „Primarul din Peştera este un primar foarte bun, care a arătat că este preocupat de localitatea pe care o conduce şi pentru locuitorii ei. Stilul în care este realizată construcţia, dar şi dotările concurează cu multe şcoli din municipiul Constanţa şi nu numai", a precizat prefectul. Palaz a mai remarcat şi faptul că există o foarte bună colaborare între autorităţile locale şi şcoală, dar şi cu celelalte structuri din comună, prea puţin întâlnită, mai ales în această perioadă în care fiecare luptă doar pentru el.

Cât despre investiţie, primarul Valentin Vrabie, profund emoţionat, mai ales că toţi cei prezenţi au avut numai cuvinte de laudă faţă de munca şi realizarea sa în ceea ce priveşte acest obiectiv, ne-a declarat că şi-a dorit să le ofere condiţii mai bune elevilor care erau nevoiţi să înveţe în două schimburi, folosind şi incinta căminului cultural din localitate, din lipsă de spaţiu, pentru a-şi ţine cursurile. „Sunt bucuros că am realizat această investiţie în doar un an de când am început lucrările. A fost greu, dar am putut. În total, am investit, cu tot cu dotările de la fiecare clasă, 15 miliarde de lei vechi, toţi banii provenind din bugetul Consiliului Local. Toată viaţa am avut un handicap că nu sunt un bun orator şi a trebuit să muncesc de două ori mai mult să demonstrez că sunt un om bun şi gospodar", a mai adăugat primarul.

Paradă eco şi dansuri populare

Pentru că ocazia deosebită nu putea fi ratată, cadrele didactice au pregătit o reprezentaţie artistică deosebită, în care au fost implicaţi aproape toţi elevii şcolii. În prezenţa autorităţilor locale şi a invitaţilor, elevii au susţinut un program deosebit, de aproape o oră, în care şi-au demonstrat calităţile artistice excelente, cultivate în afara orelor de program. Programul a început cu cei mai mici dintre elevi, cei din clasa I, care i-au încântat pe cei prezenţi cu două cântece ale copilăriei. A urmat un spectacol susţinut de şase elevi din clasele a IV-a şi a VIII-a, care au arătat prin dansurile lor populare că tradiţia încă se păstrează în comună. A urmat alt moment în care opt elevi din clasa a VIII-a au arătat că sunt în ton cu evoluţia în ceea ce priveşte ritmul şi i-au încântat pe invitaţi cu un dans pe ritmuri de rap. De departe, cel mai deosebit moment a fost cel al paradei eco, pe care l-au pregătit elevii din clasele I - IV. De această dată, originalitatea costumelor realizate din materiale reciclabile, hârtie creponată, pungi de plastic, rafie sau ziare, a aparţinut mămicilor care şi-au demonstrat inventivitatea prin croirea de costume multicolore. Reprezentaţia micuţilor a fost apreciată cu ropote de aplauze de cei peste 200 de săteni, invitaţi, părinţi şi elevi prezenţi. Cei peste 25 de prichindei au defilat exact ca într-o adevărată paradă de modă. Spectacolul s-a încheiat cu aplauze interminabile, spre încântarea celor mici, care s-au simţit adevărate vedete.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii