Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:05 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum vede viceprimarul Făgădău viitoarea Piaţă Ovidiu (document)

ro

24 Nov, 2010 02:31 5530 Marime text
cap_6.jpgÎn viziunea viceprimarului Decebal Făgădău, care a luat în responsabilitatea sa proiectul de reabilitare a Pieţei Ovidiu, traficul în perimetrul dintre cele două artere va fi închis circulaţiei, zonă în care va fi realizată o piaţetă în care elementele de elenism se vor îmbina, spune el, perfect cu cele de modernitate. Proiectul va fi supus dezbaterii publice până la sfârşitul anului, urmând ca din 2011 să se înceapă implementarea lui

Fagadau.jpgIneditul zonei va fi amfiteatrul, care va fi săpat, pe mai multe nivele, în jurul statuii poetului Publius Ovidius Naso, aflată în faţa Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie

După ce ieri prezentam în paginile cotidianului nostru faptul că Primăria Constanţa a depus la Agenţia pentru Protecţia Mediului documentaţia pentru obţinerea avizului de mediu pentru proiectul de restaurare şi reamenajare integrată a zonei istorice Piaţa Ovidiu, viceprimarul Decebal Făgădău ne-a vorbit despre cum va arăta mai exact această zonă. De altfel, în completarea planului pe care autorităţile locale îl au în ceea ce priveşte refacerea zonei istorice, autorităţile au întocmit în ultimele săptămâni un album în care este prezentat în detaliu planul de reabilitare şi de refacere a Pieţei Ovidiu. După spusele viceprimarului, acest album a îmbinat ideile pe care le-a acumulat de-a lungul vremii, de când lucrează la acest proiect, cu cele ale specialiştilor în peisagistică, ale istoricilor şi ale arhitecţilor. „Mi se pare normal ca înainte de a lua o decizie pe termen lung să o dezbat cu constănţenii. Ceea ce vedeţi este o propunere personală despre cum va arăta Piaţa Ovidiu. Am plecat de la consultări cu specialişti, arhitecţi, istorici, peisagişti şi am venit cu aceste propuneri: o sistematizare a traficului în zonă şi o împărţire în trei a Pieţei Ovidiu. Acum este neuniformă şi dezordonată geometric. Am venit cu propunerea ca dinspre Geamie, ţinând cont de vecinătate (edificiul roman cu mozaic), să se preia elemente elenistice, pentru că la Constanţa elenitatea a fost prezentă. Ulterior, în zona centrală va fi o piaţetă cu un amfiteatru săpat în jurul statuii lui Ovidiu, astfel încât statuia să capete amploare", a declarat Făgădău.

„Prin Piaţa Ovidiu nu se va mai circula"

Fagadau_Decebal_Fagadau.jpgÎn ceea ce priveşte îmbinarea trecutului cu modernitatea, viceprimarul a venit cu câteva elemente noi în ceea ce priveşte o dispunere neuniformă şi un mobilier urban modern: „Prin Piaţa Ovidiu nu se va mai circula. Aici vor fi nişte stâlpi retractabili, care vor putea fi uşor daţi la o parte dacă vor fi anumite evenimente. Dinspre centru se va merge prin spatele Muzeului de Istorie pe strada Vasile Canarache şi ulterior pe Arhiepiescopiei. Lucrurile au fost foarte bine studiate înainte de a fi puse pe hârtie. Şi din punct de vedere simbolistic am încercat să pun elementele care ţin de cultura noastră. Aş vrea, ca şi constănţean, nu ca viceprimar, ca Peninsula să reprezinte un cumul al tuturor valorilor noastre. Zona de modernism se vrea şi un exemplu de mod de viaţă constănţean. La momentul în care stăteam de vorbă cu arhitecţii nu ştiam cum să le explic mai bine ce este în viziunea mea Constanţa: o întrepătrundere, am spus într-un final. Le-am cerut o bancă într-un anume stil, astfel încât să nu ştii pe ce parte stai. Se cheamă banca lui Novi. Nu va fi piatră cubică. Încă mai sunt câteva detalii de studiat, eu aştept ideile experţilor".

În ceea ce priveşte peisagistica zonei, Făgădău a explicat că va fi vegetaţie în acest perimetru, însă pomii plantaţi vor fi de talie mică pentru a nu lua din amploarea pieţei.

Dezbatere până la sfârşitul anului

Proiectul va fi supus dezbaterii publice până la sfârşitul anului, urmând ca din 2011 să se înceapă implementarea lui. „Aş vrea să am răspunsul cât vor dura lucrările. În ceea ce priveşte banii alocaţi, proiectul face parte din Planul Integrat de Dezvoltare, şi din proiectul umbrelă „Peninsula", care are proiecte individuale. Până să fac albumul, în ultima lună, am avut întâlniri cu specialiştii, dar eu studiez zona peninsulară demult. Încă mă întâlnesc cu oameni din Constanţa care îmi dau idei despre cum va arăta Piaţa Ovidiu. Va exista o dezbatere, astfel încât tema de proiectare să iasă foarte concisă", a mai adăugat viceprimarul.

Refacerea sistemelor de utilităţi publice a fost una dintre problemele care a îngreunat proiectul refacerii Pieţei Ovidiu. „S-a terminat cu tragerea în zonă a gazului, cu refacerea reţelei de energie electrică şi urmează să înceapă licitaţia, cu prioritate în zona Peninsulară, de reabilitare şi redirecţionare a reţelei de apă şi canalizare. Dacă aş fi făcut această intervenţie înainte şi ei veneau cu proiectele lor, unul dintre proiecte pica. Am vrut să ne facem agenda de lucru astfel încât să nu ne împiedicăm unul de celălalt, RAJA şi Consiliul Local", a completat reprezentantul autorităţilor locale.

Ataşat, în ediţia online puteţi vizualiza întreg albumul cu imagini în spaţiu care vor prezenta noua imagine, de peste câţiva ani, a Pieţei Ovidiu.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • radu stefan 24 Nov, 2010 14:02 va urez succes si sper din tot sufletul sa fie relizabil ceea ce va propuneti sa faceti cu piata ovidiu/peninsula
  • teodor 24 Nov, 2010 09:54 Sa nu uitati de palmieri,de acadele,de minciunele si de tarabele cu margele.Palmierii sa fie din plastic rosu,culoarea partidului.Mai vrem acolo o padure de panouri publicitare si multe reclame,ca in tot orasul.Pe unde calca Mazare,nici iarba nu mai creste.Cat despre elementele elenistice,las-o mai moale.Mai bine dati cu o matura la ruinele Termelelor romane.