Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:09 20 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cooperare de succes în proiectul dezvoltat de administraţiile din Lipniţa şi Kainargea

ro

18 Jul, 2011 00:00 1010 Marime text
lipnita_-_ioan_burcea_sursa_foto_www.graiuldobrogei.ro.jpgAnalizele comparative efectuate de reprezentanţii comunelor Lipniţa şi Kainargea în timpul programului bilateral bulgaro-român organizat în cadrul proiectului Cooperare transfrontalieră în administraţia publică între comunele Kainargea, Bulgaria şi Lipniţa au avut ca rezultat stabilirea unui plan comun de acţiune pentru dezvoltare în domeniul culturii, învăţământului, asistenţei sociale, sănătăţii şi sportului.

„Printre activităţile cuprinse în planul de acţiune şi asumate de administraţiile ambelor comunităţi amintim: implementarea programului de cooperare «Împreună pentru dezvoltarea noastră de succes». Programul constă în organizarea a câte unui eveniment anual în ambele comunităţi, în timpul căruia administraţiile publice vor prezenta un raport de activitate în faţa comunităţii. Cu acest prilej, se va da startul iniţiativei «Tinerii consilieri ai comunei», acţiune pe termen lung care presupune întâlniri şi discuţii între consilierii locali şi elevii din comune. Se vor organiza, de asemenea, concursuri şcolare şi alte competiţii în care vor fi implicaţi toţi membrii comunităţii", a explicat viceprimarul comunei Lipniţa şi coordonatorul proiectului, Ioan Burcea.

Românii şi bulgarii se vor întrece în arta culinară

Potrivit coordonatorului proiectului, unele dintre cele mai aşteptate competiţii sunt cele culinare „Cea mai gustoasă mămăligă", „Cel mai gustos fel de mâncare din bucătăria bunicii" şi cele sportive. Un punct de maxim interes va fi concursul de fotografie, Lipniţa - Kainargea: trecut şi prezent". De asemenea, autorităţile locale din cele două comune vor organiza o campanie anuală anti-SIDA, prin acţiuni de informare şi conştientizare: în acest sens vor fi distribuite materiale informative şi se vor realiza întâlniri cu specialişti în domeniu. Pe 1 octombrie a fiecărui an, se va sărbători Ziua persoanelor de vârsta a treia. Pensionarii din ambele comunităţi vor fi antrenaţi în diverse activităţi recreative printre care concursul „Jucării tradiţionale din trecut". Printre acţiunile care urmează să fie organizate se numără şi campania de informare şi conştientizare pe teme de igienă şi sănătate. Vor fi implicaţi voluntari şi medici specialişti şi vor fi distribuite materiale tipărite, care conţin informaţii relevante. În domeniul învăţământului, se vor organiza diverse activităţi extracurriculare comune, care presupun schimbul de experienţă prin organizarea de expoziţii tematice şi sesiuni de comunicări. Cetăţenii din cele două comune se vor implica în organizarea programelor culturale anuale „Lângă cişmeaua sub salcie", Ziua comunei Lipniţa, dar şi Sărbătoarea Sfântului Trifon în Kainargea. „Toate aceste activităţi vor aduce împreună oameni diferiţi ca limbă şi obiceiuri, dar care au de transmis cunoştinţe şi experienţe de viaţă absolut necesare pentru o dezvoltare armonioasă într-un spaţiu comun. Administraţiile publice locale ale ambelor comunităţi sunt conştiente de avantajele acestei relaţii de cooperare iniţiată şi consolidată cu sprijin financiar european şi, tocmai de aceea, susţin şi îşi asumă un plan de acţiune comun în domeniul social şi cultural", a mai spus Ioan Burcea.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii