Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:46 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Conflictul de la Cogealac a ajuns in mass-media straina

ro

31 Jul, 2010 00:00 1649 Marime text
cogealac_eng.jpgConflictul de la Cogelac a făcut înconjurul lumii.

La o săptămână de la izbucnirea scandalului de la Cogealac, la o simplă privire pe motorul de căutare Google, ţi se deschid sute de pagini cu ştiri, în limba română sau engleză, despre ceea ce s-a petrecut în localitatea constănţeană. Mai multe bloguri străine, dar şi reviste de specialitate, au prezentat situaţia apărută la începutul acestei săptămâni, când mai mulţi protestatari au fost răniţi cu gloanţe de cauciuc trase de angajaţii firmei de pază. Disputa dintre localnicii din Cogealac şi agenţii de pază s-a finalizat parţial cu arestarea pentru 29 de zile a celui care i-ar fi instigat la violenţă pe săteni, primarul Hristu Cati, dar şi a altor trei consăteni. În plus, alţi cinci localnici, printre care şi viceprimarul comunei, Mihai Dode, sunt cercetaţi în stare de libertate. De altfel, joi, Cati a şi fost suspendat din funcţia de primar, atribuţiile acestuia urmând să le preia viceprimarul Dode. Încă de la apariţia veştii despre protestatarii care au fost împuşcaţi de agenţii de pază în zona parcului de eoliene, ştirile în limba engleză despre acest conflict au apărut pe mai multe site-uri.

Astfel, pe site-ul http://www.windpowermonthly.com , reprezentând o revistă specializată în domeniul energiei regenerabile, care apare din 1985, conflictul de la Cogealac este prezentat, cu aproximaţie, aşa cum a fost dezvoltat şi în presa autohtonă. Singura eroare a celor de la Wind Power Monthly este că i-au atribuit din greşeală lui Adrian Rapotan, prim-adjunctul inspectorului-şef al IPJ Constanţa, funcţia de primar. În cuprinsul materialului referitor la conflictul de la Cogealac, redactorii revistei spun că localnicii au încercat să-şi ajute primarul pentru aplanarea conflictului existent cu compania cehă CEZ. De asemenea, agenţii de pază ar fi folosit gloanţele de cauciuc în legitimă apărare. De altfel, ştirea referitoare la problema de la Cogealac se află pe locul doi în topul celor mai citite ştiri de pe acest site.


De asemenea, subiectul a fost tratat şi de Wind Concerns Ontario, un site pe care sunt postate ştiri din toată lumea, în limba engleză, despre energia regenerabilă. Pe site-ul http://windconcernsontario.wordpress.com este prezentată, pe lângă informaţia cunoscută, şi cea referitoare la faptul că primarul Hristu Cati susţine că această companie cehă, CEZ, nu are autorizaţie de la autorităţile locale şi că de fapt altei companii spaniole - Iberdrola - i s-ar fi dat avizul pentru construirea parcului de eoliene. În plus, tot pe acelaşi site, este prezentată şi opinia prefectului Claudiu Palaz, care susţine că la mijlocul conflictului ar fi interese personale, acuzându-l pe primar că vrea să blocheze investiţia. Acestea sunt doar câteva exemple de site-uri unde este tratat conflictul de la Cogealac, dar sunt sute de bloguri pe care subiectul este dezbătut pe toate părţile. De altfel, pe www. windconcernsontario.wordpress.com, mai mulţi cititori comentează pe marginea subiectului şi susţin că pentru construirea unui parc de acest gen nu este nevoie de autorizaţia de la autorităţile locale.
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • TITI 01 Aug, 2010 11:50 Sustin cele de mai sus . Dar cei care au fost la putere nu i-a intersat nimic din ceea ce ne-ar face traiul mai usor. Pe ei i-a interesat sa faca bani . Cat mai multi . Ma intreb cand or pleca acolo,sus,ce vor lua cu ei? Iar acum nu mananca tot o farfurie cu mancare? Noi nu mai avem agricultura de loc , industrie de loc si mai vorbim de crestere economica . Ti-e scarba.
  • SURMELIS ARGENTINA PUSA 31 Jul, 2010 09:29 FOARTE BINE ca acest CONFLICT a ajuns si in mass-media STRAINA pentru ca VINA princimpala este a lor , deoarece prin intermediul unor FIRME vor sa ne bage fortat pe gat o TEHNOLOGIE de care ,momentan ,NU AVEM NEVOIE. INTERESUL primordial al romanilor este de a dezvolta imediat domeniul AGRICULTURII pentru a creea LOCURI DE MUNCA de ordinul MIILOR pentru o parte dintre locuitorii care sunt someri sau in cautare de un loc de munca si in al doilea rand pentru a iesi cat mai repede din CRIZA ECONOMICA in care ne aflam. STRAINII considera ca numai investitiile in INFRASTRUCTURA,SOSELE si CAI FERATE sunt COMPETENTE pentru BANII acordati de ei sub diferite forme, ceeace este o GRESEALA ENORMA pe care CONDUCEREA ROMANIEI nu vor s-o faca ,chiar cu riscul de a fi CONSIDERATI ... PROSTI. In realitate PROSTII sunt acei SRAINI care considera ca pot manipula UN GUVERN ,UN PRESEDINTE ,UN POPOR cum sunt cele din ROMANIA. Nu aveam nimic de COMENTAT , daca UE , PE si FIRMELE STRAINE veneau cu TEHNOLOGIE ultra moderna in domeniul AGRICULTURII asa cum este si cea a EOLIENELOR ,desi au fost ANUNTATI pe calea MASS-MEDIEI, dar NU AU TINUT CONT de dorintele si nevoile noastre imediate , in ceeace priveste AGRICULTURA romaneasca si din aceasta cauza s-a ajuns unde s-a ajuns ,adica la conflicte FOARTE SERIOASE care pot fi doar INCEPUTUL pentru ca in DOBROGEA au fost INTRODUSE multe proiecte de genul EOLIENELOR pe terenuri ARABILE ,pentru ca sunt FOARTE SCUMPE ,un stalp costa un MILION de euro, pentru ca mai intai guvernul BOC si Presedintele ROMANIEI sa puna la punct domeniul AGRICULTURII , care este BAZA economica a acestei tari si apoi sa aiba in vedere producerea energiei regenerabile prin construirea de EOLIENE si FABRICI de biogaz cum este si cazul celor din orasul HARSOVA de Constanta. Daca UE si PE nu tin cont de AGRICULTURA din ROMANIA , ar trebui sa cautam TARILE ce doresc sa-si VANDA tehnologia ultra moderna din domeniul AGRICOL , chiar cu riscul de a costa foarte mult , dar care totusi trebuie PROTEJATA permanent de SCUTUL ANTIRACHETA AMERICAN , ce poate fi folosit si impotriva RACHETELOR METEOROLOGICE , BIOLOGICE dusmane Romaniei.