Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:30 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Chiriile smecherilor din blocurile ANL, achitate din bani publici

ro

23 Jul, 2008 00:00 1519 Marime text
1216739342.jpg

Primarul Mazare supune, vineri, aprobarii Consiliului Local un nou proiect de hotarare, prin care se subventioneaza chiriile locatarilor din blocurile ANL

Daca ati fost vreodata deranjati de chiriile infime pe care le platesc cei ce stau in locuintele ANL, ei bine, aflati ca sentimentul este pe deplin justificat, pentru ca dumneavoastra, contribuabilii de rand, sunteti cei care platiti diferenta de pret. Consiliul Constanta pregateste un nou val de subventionare a chiriilor ANL. Pe ordinea de zi a sedintei de vineri, la punctul 11, figureaza proiectul de hotarare privind "subventionarea deficitului rezultat din administrarea locuintelor destinate inchirierii, construite de ANL". Intr-o editie anterioara, am explicat, cu ajutorul specialistilor Regiei Autonome de Exploatare a Domeniului Public si Privat ce inseamna mai exact subventionarea acestui deficit. Aceasta exprimare pompoasa s-ar traduce pe romaneste prin faptul ca noi, contribuabilii de rand, achitam din buzunarul nostru diferenta de pret pentru chiriile derizorii pe care le platesc cei ce locuiesc in blocurile construite prin Agentia Nationala pentru Locuinte. Nu mai este un secret pentru nimeni faptul ca, desi blocurile respective au fost construite de stat cu scopul de a le intinde o mana de ajutor tinerilor de pana in 35 de ani, cu pregatire, dar cu posibilitati financiare mai reduse, cartierele respective s-au transformat, cu girul autoritatii locale, in locuinte rezidentiale, ale caror parcari sunt pline de masini de fite si in care, ca simplu trecator, ai senzatia ca te afli la o expozitie de "cai putere".

Chirii la nivelul anului 1999

Iata, in continuare, mecanismul legal, prin care platitorii de taxe, platesc, pe langa contributiile la stat - somaj, pensii, asigurarea de sanatate etc - ce li se retin din salariu, si o suma pentru subventionarea chiriilor ANL. Municipiul Constanta este cunoscut ca fiind unul dintre cele mai scumpe orase din Romania, din punct de vedere al nivelului de trai, cu taxe si impozite care depasesc media pe tara. Majoritatea taxelor pe care constantenii le achita catre Serviciul Public de Impozite si Taxe se constituie venit la bugetul local, iar din acest fond public, Consiliul Local subventioneaza deficitul rezultat din administrarea locuintelor ANL. Va veti intreba cum se creeaza acest deficit. El provine din faptul ca pentru un apartament sau pentru o garsoniera ANL se platesc lunar chirii insignifiante, pretul stabilit fiind undeva la nivelul anului 1999, an in care s-au stabilit tarifele de baza pentru chirii.

Tarifele nu au fost actualizate

Articolul 27, alin. (2) din OUG nr. 40/1999 prevede ca tariful de baza lunar al chiriei sa fie actualizat in functie de rata anuala a inflatiei, prin hotarare de guvern, pana la data de 31 ianuarie a fiecarui an. Desi legea stipuleaza majorarea chiriilor in functie de inflatie, aceasta prevedere nu a fost pusa in aplicare. Prin urmare, desi din 1999 toate preturile pentru produse si servicii au crescut de zeci de ori, chiriile ANL au batut pasul pe loc. In acelasi timp, impozitele pe cladiri si terenuri s-au majorat anual, conform hotararilor Consiliului Local Municipal Constanta si in functie de legislatia in vigoare. Cum blocurile ANL se afla in administrarea RAEDPP, iar regia este obligata sa plateasca impozitele aferente terenurilor si cladirilor ANL catre primarie, se creeaza un deficit destul de mare din cauza faptului ca veniturile din chiriile percepute pentru locuintele ANL sunt mult mai mici decat cheltuielile cu impozitele. In plus, 50% din chiria incasata de RAEDPP trebuie varsata la bugetul local, prin urmare, regiei nu ii ramane decat o suma foarte mica pentru acoperirea impozitelor.

Locuinte aproape gratis, pe spinarea celor multi

Iata cum a ajuns RAEDPP falimentara. Primaria nu are de pierdut, dar nici de castigat din acest punct de vedere, fondurile rulandu-se catre bugetul RAEDPP si inapoi la bugetul local. Singurii care au de pierdut din cauza chiriilor foarte mici stabilite pentru locuintele ANL, sunt contribuabilii care platesc, indirect, pentru administrarea locuintelor ANL, unde, persoane cu dare de mana stau aproape gratis.

Scris de: {autor}Manuela MOLDOVEANU {/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii