Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:39 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

14 săptămâni de vizite la Poliţie, pentru Banias Începe numărătoarea inversă pentru dosarul Portul?!

ro

01 Sep, 2011 00:00 2939 Marime text
cap_8.jpgSenatorul Mircea Banias a intrat în cea de-a 14 săptămână de mers la Secţia de Poliţie de care aparţine, pentru a da cu subsemnatul şi a face dovada că n-a fugit din România, în privinţa sa fiind în continuare valabilă interdicţia de a părăsi ţara emisă pentru prima dată la sfârşitul lunii mai 2011

Veşti-şoc de la DNA pentru suspecţii din dosarul Portul: până la sfârşitul lunii septembrie, procurorii anticorupţie vor finaliza cercetările şi vor trimite cazul în instanţă, lăsându-i pe judecători să decidă cine face şi desface legea în porturile constănţene. Până la acest moment, în cauză, peste 30 de persoane sunt acuzate de fapte de corupţie în ancheta Portul, începând cu senatorul Mircea Banias, cu fostul secretar general al Internelor, Laurenţiu Mironescu, şi terminând cu şefii vămilor constănţene Sunai Cadîr, Liviu Adrian Durbrac şi Liviu Costel Bratu.

Dincolo însă de feţele publice cercetate cu privire la corupţia din Portul Constanţa, este de precizat că au mai atras atenţia procurorilor şi foştii vameşi deveniţi prosperi afacerişti, printre care Eugen Bogatu - care, de altfel, a deţinut până la sfârşitul anului trecut şi funcţia de director portuar - dar şi Aurelian Cătălin Pilcă, bunul său prieten şi tovarăş. Între timp, senatorul Mircea Banias a intrat în cea de-a 14 săptămână de mers la Secţia de Poliţie de care aparţine, pentru a da cu subsemnatul şi a face dovada că n-a fugit din România, în privinţa sa fiind în continuare valabilă interdicţia de a părăsi ţară emisă pentru prima dată la sfârşitul lunii mai 2011. De altfel, la acest moment, politicianul pare mai degrabă resemnat cu interdicţia, dat fiind că nici măcar nu a mai contestat la instanţă ultima prelungire a măsurii obligaţiei de a nu părăsi ţara emisă de procurorii anticorupţie. Surse apropiate cazului susţin că avocaţii celor 30 de suspecţi din dosarul Portul au fost înştiinţaţi de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie că, începând de astăzi şi până la sfârşitul lunii, în fiecare zi la sediul DNA se vor efectua acte de urmărire penală în cauză. Cu alte cuvinte, zilnic, vor fi audiate persoane care ar putea avea legătură cu dosarul corupţiei din porturile constănţene sau ale căror nume au fost menţionate, la un moment dat, în cadrul convorbirilor telefonice dintre suspecţi.

Banias_-_Mircea_Banias_2.jpg

Banias, audiat o dată. Pilcă deloc?

Pe de altă parte, avocaţii din cauză se plâng de faptul că nici până la acest moment, la mai bine de trei luni de la izbucnirea scandalului în presă, nu au fost strânse probe sau dovezi care să susţină acuzaţiile grave aduse în dosar, respectiv de trafic de influenţă sau chiar de constituire de grup infracţional organizat. De altfel, surse apropiate dosarului spun că, în timp ce Banias a fost chemat o singură dată în trei luni la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru a da declaraţii, mahărul portuar Aurelian Pilcă (aflat în arest încă de la sfârşitul lunii mai) nu a fost adus nici măcar o dată în faţa procurorilor anticorupţie pentru a da declaraţii. Totodată, nu este de trecut cu vederea faptul că dosarul pare mai degrabă să fie blocat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ca urmare a numeroaselor cereri de eliberare condiţionată formulate de cei aproape 20 de suspecţi rămaşi încă în spatele gratiilor. Mai exact, pentru ca judecătorii să se poată pronunţa asupra menţinerii sau nu a stării de arest în cazul suspecţilor arestaţi, aceştia au nevoie de probele strânse de DNA pentru închiderea lor. Probe care se află la dosarul de urmărire penală. Situaţie în care dosarul cu pricina, dar şi multiplele sale ramificaţii constând în volume de urmărire penală pentru fiecare inculpat în parte, se află într-un continuu „du-te - vino" între diferitele complete ale Curţii Supreme. În aceste condiţii, ar putea părea greu de crezut că ancheta se va finaliza până la sfârşitul lunii septembrie.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • raducu 01 Sep, 2011 08:38 pe cind CLC MIRCEA ION spagarul de la C.Z.C Constanta-sud,chemat la DNA sa-si justifice averea,are un comportament de huligan cu toti oameni cu care are contact,cit il mai inghite pdl-ul nu stiu.