Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:10 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța se va înfrăți cu Durban-ul

ro

23 Jun, 2015 16:04 1309 Marime text
Universitatea ”Andrei Șaguna” din Constanța și Ambasada Africii de Sud la București, în parteneriat cu Primăria Municipiului Constanța, a organizat luni, 22 iunie  a.c., Masa rotundă “Universal Vision of the Role of Youth in building a better world - Mandela Ubuntu Principles”.

Manifestarea se înscrie într-un cadru mai larg de cooperare în domeniul educației, ale cărui baze au fost puse în luna februarie a acestui an. Cu acel prilej, Excelenţa Sa Doamna Thenjiwe Ethel Mtintso, Ambasadorul Republicii  Africa de Sud în România și Președintele Universității „Andrei Șaguna”,  prof. univ. dr. Aurel Papari au hotărât să promoveze principiile filosofiei Ubuntu, larg răspândită după tranziția Africii de Sud la democrație, sub președinția lui Nelson Mandela, filosofie care poate fi rezumată în expresia: ”Eu sunt pentru că tu ești”.

La manifestare au luat parte Consulul Republicii China, domnul Su Yanwen, Viceconsulul Republicii Turcia, domnul Ozgen Topcu, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Primarul Municipiului Constanța, Decebal Făgădău, Subprefectul Municipiului Constanța, Anefi Ersun, Inspectorul şcolar general al ISJ Constanţa Răducu Popescu, prorectorii Universității  „Ovidius” și Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” și  alți distinși invitați, 

Alături de aceștia, la dezbaterile  desfășurate în Sala Senatului Universității, au participat studenți, profesori și elevi ai Colegiului Național de Arte „Regina Maria” și Liceului Tehnologic de Electrotehnică și Telecomunicații,  parteneri ai UAȘ în acest proiect.
În cuvântul de deschidere, Președintele,  prof. univ. dr. Aurel Papari, a vorbit despre relațiile existente între Universitatea constănțeană și Universitatea din Durban în cadrul Programului internațional comun “Fereastra deschisă a Shanghaiului” spre lume, exprimându-și speranța în dezvoltarea colaborării directe la nivelul celor două municipii.

“Nu doar prietenia și înfrățirile existente prin Shanghai ne leagă  - a afirmat Domnia Sa – ci și grija pentru viitorul copiilor și a tineretului, cărora li se acordă cea mai mare atenție în țările noastre. Ubuntu este o filozofie de viață reflectată în toate gesturile prietenilor din Africa de Sud, în întâmpinarea cărora venim cu aceeași convingere“.
În alocuțiunea sa, Primarul Decebal Făgădău a subliniat valoarea umanitară universală a acestor principii și a anunțat în premieră, spre marea satisfacție a asistenței, că Primăria Municipiului Constanța a început demersurile necesare pentru înfrățirea celor două mari orașe-port, Constanța și Durban,
Intervențiile iluștrilor invitați, pătrunse, fără excepție, de spiritul umanitar al dragostei și respectului față de cel de aproape, au atins punctul de maxim interes cu alocuțiunea Excelenţei Sale Doamna Thenjiwe Ethel Mtintso.
Politician activ,  militant fervent în diverse structuri naționale și internaționale pentru implementarea și apărarea libertăților democratice și, în mod deosebit, pentru drepturile femeii, Excelenţa Sa a susţinut de-a lungul întregii sale cariere politicile menite să înlesnească dezmembrarea moștenirii apartheidului, prin combaterea rasismului instituționalizat, a sărăciei și a inegalității și promovarea reconcilierii rasiale. 

Ilustrat cu imagini document zguduitoare, axat pe lupta anti apartheid a populației de culoare din Africa de Sud, în mod special pe represiunea de la Soweto, în care, alături de adulți, au murit peste 700 de copii, discursul Doamnei Ambasador s-a încheiat optimist:  ”Esența filozofiei Ubuntu este înțelegerea celui de lângă tine și, foarte important, IMPLICAREA. Generația tânără învață din experiența celor care au luptat pentru drepturi și duc valorile dobândite mai departe, în sens creator, aplicând principiul lui Nelson  Mandela  potrivit căruia nu trebuie să aștepți să facă alții pentru tine, ci trebuie să faci tu. Trebuie să lăsăm trecutul în urmă și să privim spre viitor, iar tinerii reprezintă acest viitor”.

O surpriză primită cu aplauze de întreaga asistență a fost intervenția  on-line a directorului Bibliotecii din Shanghai, care a urat succes lucrărilor de la Constanța, exprimându-și satisfacția că atât Universitatea “Andrei Şaguna”, cât și Universitatea din Durban se numără printre cei 128 de parteneri de pe toate continentele în Programul “Fereastra deschisă a Shanghaiului” spre lume.
Cu adevărat surprinzătoare a fost cea de-a doua intervenție on-line, în care reprezentantul Universității din Durban și-a exprimat entuziasmul pentru deschiderea efectivă a colaborării între cele două instituții de învățământ superior, marcată de sosirea, în luna octombrie, a primilor studenți din Africa de Sud la Universitatea șagunistă, cu atât mai mult cu cât Doamna Ambasador Thenjiwe Ethel Mtintso și Doamna Prorector Andra Seceleanu au anunțat  că au fost aprobate primele fonduri pentru demararea activităților comune.     
Manifestarea a continuat cu  ”67 de minute în folosul comunității”, corespunzătoare, în mod simbolic, celor 67 de ani de luptă a lui Mandela pentru democrație,  acțiune de voluntariat desfășurată de tineri ai Universității ”Andrei Saguna”, Colegiului Național de Arte și Liceului Tehnologic de Electrotehnică și Telecomunicații, care, între orele 12:00 și 13:07, au  asigurat toaletarea parcului Casei de Cultură, activitate la sfârșitul căreia au fost plantați  7 puieți de magnolie, simbol al prieteniei.

Arbuștii au fost plantați de Excelența Sa, Thenjiwe Ethel Mtintso, Ambasadorul Africii de Sud, elevi și studenți ai instituțiilor de învățământ implicate și de reprezentanții Consulatului Chinei, ai Primăriei și Prefecturii Municipiului Constanța și  celelalte oficialități prezente la eveniment.
Lector univ. dr. Carmen-Irène Atanasiu
Expert innformare şi publicitate
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii