Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:16 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Plantăm fapte bune în România”, un angajament respectat Deschidem sezonul plantărilor din 2014 cu județul Constanța

ro

17 Mar, 2014 12:47 1540 Marime text
București, 17 martie 2014
„Plantăm fapte bune în România”, un angajament respectat

Deschidem sezonul plantărilor din 2014 cu județul Constanța


„Plantăm fapte bune în România” deschide sezonul acțiunilor din acest an, sâmbătă, 22 martie, în comuna Peștera din județul Constanța. Plantarea din această primăvară este o continuare a acțiunii din toamna anului trecut, când voluntarii „Plantăm fapte bune în România” au plantat aproximativ 3 hectare de corp compact de pădure.
Pentru primăvara acestui an, echipa „Plantăm fapte bune în România” și-a propus să împădurească 4 hectare de perdea forestieră pentru protecția localității de intemperii. Specia aleasă este salcâmul, specie repede-crescătoare, care va asigura ca în cel mult 3 ani de zile această perdea să înceapă să producă efectele scontate.
Cei 160 de voluntari care vor acționa în comuna Peștera contribuie la atingerea obiectivului programului naţional de realizare a perdelelor forestiere pentru protecţia autostrăzilor şi drumurilor naţionale. Programul a fost aprobat prin Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului (OUG) în 23 decembrie 2013. La momentul aprobării acestei OUG, era estimat un necesar de perdele forestiere de protecţie din România (de-a lungul autostrăzilor şi drumurilor naţionale) de 1.720 km, însă nu fusese realizat nici un kilometru până atunci.
Voluntarii provin atât din companiile implicate, cât și individual. “Noutatea acestui proiect este aceea că vine în întâmpinarea inițiativelor autorităților naționale și că arată deschiderea societății civile la rezolvarea unei probleme de prioritate națională” a declarat Liana Buzea, fondatorul inițiativei „Plantăm fapte bune în România”.


Cei care doresc să se alăture acțiunilor „Plantăm fapte bune în România” din 2014, o pot face în calitate de voluntari la acțiunile pe teren (pe cont propriu, cu grupul de prieteni), scriindu-ne la adresa: voluntar@plantamfaptebune.ro.


Acțiunea din comuna Peștera este susținută de mai mulți parteneri: Primăria Peștera, Gruparea mobilă de jandarmi Tomis, iar oganizatorul local este Centrul de Resurse Civice.
La nivel național, „Plantăm fapte bune în România” și-a propus ca, în 2014, sa împădurească 21 de hectare de teren, cu ajutorul a 3000 de voluntari. Acțiunile de primăvară vor cuprinde acțiuni în județele Argeș, Iași, Mureș, Prahova, Sălaj și Satu Mare. În perioada verii, vor fi îngrijite toate plantațiile din cadrul proiectului, prin fertilizări și descopleșiri de buruieni, iar în toamnă vor continua completările plantațiilor vechi cât și pornirea unor obiective noi de împădurire în județele Cluj și Dâmbovița.

„Plantăm fapte bune în România” este o iniţiativă naţională de împădurire bazată pe voluntariat, lansată în 2011. Proiectele noastre se derulează în prezent în 12 județe şi sunt gândite pe termen lung, respectiv o perioadă de 5 - 7 ani. Mai precis, derulăm acţiuni de împădurire pe terenuri care în prezent nu sunt incluse în fondul forestier, monitorizarea plantărilor şi efectuarea de lucrări de îngrijire până la reuşita finală cât şi raportarea şi verificarea legalităţii tăierilor de păduri. În cei trei ani de activitate, am mobilizat 9633 de voluntari, cu ajutorul cărora am plantat 182.200 de copăcei -specii forestiere- pe 55.5 hectare de terenuri publice. Aplicația noastră online „Harta tăierilor de păduri” ne-a ajutat să raportăm peste 1700 de tăieri de păduri; în paralel, am verificat aceste sesizări prin acțiuni pe teren în 6 judeţe din țară.
Cele 12 judeţe în care suntem activi sunt: Argeş, Braşov, Cluj, Constanţa, Covasna, Ialomiţa, Iaşi, Prahova, Mureş, Satu Mare, Sălaj şi Timiş. Reprezentantul legal al inițiativei este Asociaţia EcoAssist, cea care a adus şi în ţară a reprezentat prima campanie "Let's Do It, Romania!".
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii