Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:46 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua Departamentului pentru Armamente

ro

06 Nov, 2009 23:40 1282 Marime text

MINISTERUL APĂRĂRII  NAŢIONALE

Direcţia Informare şi Relaţii Publice
tel./fax: 319 60 22

e-mail: presamapn@mapn.ro

 Nr. 393

6 noiembrie 2009                                                                             Persoană de contact: Mr. Cezar Stroe

Aceste informaţii sunt disponibile şi în internet, la adresa www.mapn.ro        

Ziua Departamentului pentru Armamente

Armata României sărbătoreşte duminică, 8 noiembrie, Ziua Înzestrării Armatei, la împlinirea a 92 de ani de existenţă a Departamentului pentru Armamente, structura specializată din Ministerul Apărării Naţionale.

Înfiinţat în anul 1917, Departamentul pentru Armamente şi-a schimbat de 12 ori denumirea şi forma de organizare până în anul 2001 (din ”Ministerul materialelor de Război” în ”Ministerul Armamentului” sau din ”Direcţia Generală a Înzestrării” în ”Departamentul pentru producţia de apărare şi înzestrarea armatei” etc.), adaptându-se continuu la necesităţile de înzestrare ale Armatei României, generate de procesul de reorganizare şi restructurare parcurs de aceasta.

Ca urmare  a acestui proces, structura organizatorică a serviciului de înzestrare al armatei a cunoscut o dinamică diversă, atingând dimensiunea maximă în perioada 1938-1944, când, pe lângă structura militară de conducere şi gestionare a înzestrării, a cuprins şi fabrici şi uzine specializate, destinate exclusiv susţinerii producţiei de război. De-a lungul timpului, la comanda structurii de înzestrare au fost numiţi generali, amirali sau politicieni de renume, dintre care trebuie amintiţi Vintilă I.C. Brătianu, între 1917-1918 şi Gheorghe Tătărescu, în perioada 1934-1937.

 Domeniul armamente implică evaluarea nevoilor de înzestrare, marketing,  activităţi legate de proiectare, cercetare, dezvoltare, testare, producţie, standardizare, asigurarea calităţii, finanţare, procurare, managementul contractelor încheiate, sprijin logistic iniţial şi alte activităţi, servicii, proceduri şi resurse stabilite ca fiind necesare pentru îndeplinirea obiectivelor Ministerului Apărării Naţionale, având la bază ciclul de viaţă al materialului militar.

În prezent, Departamentul pentru Armamente este o structură modernă aflată în plin proces de adaptare la noile necesităţi ale Armatei României, generate de procesul de reorganizare şi restructurare pe care îl parcurge aceasta în integrarea sa în structurile NATO, având responsabilităţi clare şi precise pe linia dezvoltării de tehnică şi înzestrării Armatei. Pentru realizarea misiunii sale, departamentul urmăreşte, totodată, întărirea relaţiilor bilaterale pe domenii tehnico-militare cu ţări membre NATO, partenere, precum şi cu alte state, contribuind astfel la întărirea cooperării internaţionale în domeniul armamentelor.

  Biroul de Presă

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii