Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:16 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Reuniunea miniştrilor aliaţi ai apărării din statele participante la Gruparea de tip naţiune cadru, coordonată de Germania

ro

24 Jun, 2015 14:54 859 Marime text
Ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, a participat miercuri, 24 iunie, în cadrul întâlnirilor de la Cartierul General al NATO, la o reuniune informală a miniştrilor apărării din ţările membre şi afiliate la Gruparea de tip naţiune cadru, coordonată de Germania (DEU FNC).
Pe timpul întâlnirii, dedicată analizării stadiului şi perspectivelor procesului de implementare a acestui concept, ministrul român al apărării a semnat, împreună cu reprezentanţii altor cinci state (Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania şi Slovacia) o scrisoare comună de aderare la principiile şi obiectivele grupării DEU FNC. Astfel, prin afilierea celor şase noi state la cei 10 membri existenţi, iniţiativa coordonată de Germania va avea 16 state aliate.
"Numărul mare de ţări participante la gruparea-cadru condusă de Germania reprezintă dovada viabilităţii acestui concept, prin prisma capacităţii de a sprijini statele aliate în vederea dezvoltării capabilităţilor necesare atingerii nivelului de ambiţie al NATO", a spus ministrul Duşa pe timpul intervenţiei în cadrul reuniunii.
În continuare, ministrul român a subliniat faptul că România a fost întotdeauna un susţinător activ al intensificării cooperării între aliaţii europeni ca mijloc esenţial de asigurare a forţelor şi capabilităţilor necesare Alianţei. Dezvoltarea acestora este cu atât mai importantă acum, în contextul noilor provocări din mediul de securitate din vecinătatea estică şi sudică a NATO. Ministrul român şi-a exprimat convingerea "că iniţiativa va aduce o contribuţie importantă la intensificarea proceselor de cooperare, pentru creşterea capacităţii de dislocare a forţelor şi menţinerea capabilităţilor critice pentru Alianţă, utilizând cadrul oferit de procesul NATO de planificare a apărării."
Miniştrii apărării au decis alinierea eforturilor din cadrul DEU FNC la transformarea strategică a NATO, prin includerea Planului de acţiune pentru creşterea capacităţii operaţionale a Alianţei ca element de adaptare a acesteia.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii