Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:58 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sărbătorirea la Oslo a 50 de ani de relații diplomatice între România și Regatul Norvegiei - 23 noiembrie 2014

ro

23 Nov, 2014 12:11 1115 Marime text
Vineri, 21 noiembrie 2014 au fost aniversaţi la Oslo 50 de ani de relaţii diplomatice între România şi Regatul Norvegiei. Programul manifestărilor, organizate la iniţiativa Ambasadorului României la Oslo, a cuprins un Seminar cu tema “Relațiile diplomatice dintre România și Regatul Norvegiei: 2014 – un an aniversar”, precum şi vernisarea, la Biblioteaca Națională a Norvegiei, a expoziției ”Relațiile diplomatice dintre Norvegia și România”.

La Seminar, vorbitorii din România și Norvegia s-au referit pe larg la stadiul foarte bun și la dinamica excelentă a relațiilor bilaterale, au prezentat oportunitățile de cooperare oferite de Granturile SEE (Spațiul Economic European) și Granturile Norvegiene, cu un accent special asupra evoluțiilor recente din unele programe semnificative şi au oferit inclusiv o perspectivă istorică inedită. Din prezentări a rezultat diversitatea, complexitatea, interesul reciproc și dorința comună a celor două ţări de întărire în continuare a relaţiilor politice, diplomatice, economice, culturale, precum și a contactelor directe dintre oameni. România și Norvegia sunt aliați și parteneri atât în cadrul NATO cât și în Spațiul Economic European, iar relațiile dintre cele două țări nu au fost niciodată mai strânse, sau mai dinamice. Ciclul actual de finanţare al Granturilor Norvegiene și ale SEE contribuie de o manieră foarte bună la întărirea cooperării sectoriale în toate ariile de interes prioritar pentru ambele părți, precum și la diversificarea relațiilor bilaterale şi a contactelor inter-umane.

Granturile SEE și cele Norvegiene reprezintă, totodată, excelente oportunități de reducere a disparităților sociale dintre cele două țări, aduc plus valoare relațiilor bilaterale, fiind în același timp stimulente eficiente pentru extinderea şi aprofundarea în continuare a cooperării dintre cele două țări şi cele două popoare. Toți vorbitorii s-au arătat oportuniști în ceea ce privește dezvoltarea în continuare a relațiilor de ansamblu dintre România și Norvegia, pornind de la o bază istorică solidă și având în vedere situația actuală. Totodată, în sesiunea de concluzii a a reieșit că, în pofida ştirilor de presă care oferă uneori o imagine incompletă a situaţiei, cetăţenii români din Norvegia ocupă locuri fruntașe printre cetăţenii altor state ale Uniunii Europene din aceasta țară, în ceea ce privește ocuparea forței de muncă, fiind pe locul trei ca rată de succes, după suedezi şi danezi.
Seminarul a fost organizat de Ambasada României la Oslo în cooperare cu Biblioteca Națională a Norvegiei și cu sprijinul financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Ambasadorul României la Oslo, Daniel Ioniţă, a deschis lucrările, iar Ambasadorul Norvegiei la Bucureşti, Tove Bruvik Westberg, a prezentat concluziile finale (programul este anexat).
 
Expoziţia “Relațiile diplomatice dintre România și Regatul Norvegiei“conține copii ale unor documente diplomatice declasificate din arhivele celor două Ministere de Externe de la București și de la Oslo, precum și din Arhivele Naționale ale Regatului Norvegiei, avându-l ca şi curator pe Jardar Seim, profesor de istorie și cercetător norvegian, un fin cunoscător al relaţiilor istorice dintre cele două ţări. Expoziția a fost organizată de Ambasada României la Oslo, Ambasada Norvegiei la București și Biblioteca Națională a Norvegiei cu sprijinul Ministerului român al Afacerilor Externe –Unitatea Arhive Diplomatice și cel al Arhivelor Naționale ale Regatului Norvegiei.
Expoziția poate fi vizionată la sediul Bibliotecii Naționale din Oslo până la 1 Decembrie 2014, pentru a marca, și în acest fel, Ziua Națională a României. Totodată, o copie completată şi adăugită a Expoziției a fost instalată şi într-unul din saloanele de reprezentare ale Ambasadei României la Oslo.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii