Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:20 03 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primirea de către ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a preşedintelui Comisiei de Politică externă din Senatul Republicii Italiene, Pier Ferdinando Casini

ro

18 Jun, 2014 10:38 659 Marime text
Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, l-a primit astăzi, 17 iunie 2014, într-o vizită de curtoazie, pe preşedintele Comisiei de Politică externă din Senatul Republicii Italiene, Pier Ferdinando Casini.
 
În cadrul convorbirilor, cei doi oficiali au reiterat nivelul excelent al relaţiei bilaterale, evidenţiată de Parteneriatul Strategic consolidat, precum şi de frecvenţa vizitelor la nivel înalt din ultima perioadă. În acest sens, a fost amintită vizita recentă la Bucureşti a ministrului afacerilor externe italian, Federica Mogherini, la 28 mai 2014. Totodată, a fost evocată relaţia bilaterală dinamică în plan economic, Italia fiind în continuare al doilea partener comercial al României, valoarea schimburilor comerciale ridicându-se la aproximativ 12 miliarde euro. De asemenea, cei doi oficiali au subliniat rolul important pe care îl joacă comunitatea românească din Italia, precum şi cea italiană din România.
 
Au fost abordate teme de interes de pe agenda bilaterală, în contextul preluării de către Italia, la 1 iulie 2014, a Preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene. În acest sens, ministrul Titus Corlăţean a exprimat susţinerea faţă de priorităţile Preşedinţiei Italiene, cu accent pe creşterea economică, crearea de locuri de muncă şi problematica migraţiei ilegale.
 
De asemenea, au fost discutate subiecte de actualitate de pe agenda europeană, precum noua arhitectură instituţională a Uniunii urmare alegerilor europarlamentare, extinderea UE și politica europeană de vecinătate. Ministrul afacerilor externe a reiterat sprijinul României pentru procesul de extindere a Uniunii şi a subliniat  importanţa perspectivei europene a statelor din Balcanii de Vest în contextul evoluţiilor din vecinătatea estică. În acest sens, a fost evocată importanţa organizării la Bucureşti a conferinţei internaționale intitulată “The EU Enlargement. Stages and Challenges for the Western Balkans countries”, care va avea loc mâine, 18 iunie 2014, la Parlamentul României şi la care va participa de asemenea preşedintele Comisiei de Politică externă din Senatul Republicii Italiene, Pier Ferdinando Casini.
 
În cadrul discuțiilor, ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a reafirmat sprijinul ferm al României pentru parcursul european al Republicii Moldova, precum şi necesitatea respectării principiilor de drept internaţional privind integritatea teritorială a Ucrainei.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii