Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:08 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primirea de către ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a ambasadorului Republicii Irak, Omer Berzinji

ro

02 Feb, 2015 17:36 817 Marime text
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu l-a primit astăzi, 2 februarie 2015, pe Omer Berzinji, ambasadorul Republicii Irak la Bucureşti.
În cadrul convorbirilor au fost abordate stadiul actual şi perspectivele de dezvoltare a relaţiilor bilaterale. Demnitarul român a apreciat că relaţiile româno-irakiene înregistrează o dinamică pozitivă şi a exprimat deschiderea autorităţilor române pentru valorificarea multiplelor oportunităţi aflate la dispoziţie.
Cei doi oficiali au subliniat interesul reciproc pentru aprofundarea relaţiilor bilaterale în plan economic şi comercial, sens în care ministrul român a propus realizarea unei noi reuniuni a Comisiei Mixte de Cooperare Economică, Comercială şi Tehnică în cursul acestui an, precum şi actualizarea cadrului juridic bilateral.
Bogdan Aurescu a reiterat angajamentul permanent al României în combaterea terorismului internaţional şi continuarea sprijinului acordat Irakului în plan politic şi pentru ameliorarea situaţiei umanitare. Ambele părţi au evidenţiat convergenţa intereselor de securitate şi nivelul foarte bun al cooperării în domeniul apărării.
Ambasadorul irakian a arătat că România este un partener foarte bun al Irakului în toate domeniile, context în care a exprimat aprecierea autorităţilor de la Bagdad pentru sprijinirea Irakului în evoluţiile înregistrate după 2003, inclusiv prin ştergerea unei părţi a datoriei Irakului către România. De asemenea, oficialul irakian a mulţumit pentru poziţiile consecvente ale României în lupta contra terorismului.
În acest context, şeful diplomaţiei române a exprimat surprinderea părţii române faţă de afirmaţiile unui parlamentar irakian, vehiculate recent în mass-media, conform cărora România ar fi implicată într-un presupus transfer de armament către ISIL, informaţii dezavuate cu fermitate de către partea română. A subliniat că astfel de afirmaţii neadevărate pot afecta negativ profilul şi reputaţia României, precum şi relațiile bilaterale dintre România şi Irak.
Ambasadorul Omer Berzinji a arătat că opinia prezentată în respectivul articol de presă nu reprezintă poziţia oficială a Guvernului irakian, ci strict opinii personale exprimate de respectivul membru al Parlamentului de la Bagdad.
Ministrul Bogdan Aurescu a luat notă de poziţia Guvernului irakian care consideră că aceste afirmaţii nu sunt conforme cu realitatea.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii