Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:20 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea secretarului de stat pentru afaceri europene, Cristian Bădescu, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale

ro

15 Mar, 2016 16:49 1065 Marime text
Secretarul de stat pentru afaceri europene, Cristian Bădescu, a participat astăzi, la Bruxelles, la Consiliul Afaceri Generale (CAG). Reuniunea a vizat, în principal, pregătirea Consiliului European din 17-18 martie 2016. Astfel, în perspectiva proximului Summit european, miniştrii pentru afaceri europene din statele membre UE au avut un schimb de opinii cu privire la proiectul de concluzii, axat pe migraţie, cu accent pe analiza măsurilor suplimentare de cooperare propuse de Turcia la reuniunea din 7 martie 2016, respectiv evaluarea stadiului măsurilor agreate pentru gestionarea fenomenului, precum şi stabilirea unor noi orientări politice în domeniu.

În cadrul dezbaterilor referitoare la migraţie, secretarul de stat Cristian Bădescu a subliniat necesitatea unei abordări cuprinzătoare şi coerente a UE în gestionarea provocărilor generate de acest fenomen. A reamintit contribuția României, prin acţiuni întreprinse în implementarea măsurilor agreate până în prezent (relocare, contribuţii substanţiale la activitatea agenţiilor - FRONTEX şi BESA, contribuţii umanitare), la formularea unui răspuns comun european. De asemenea, a subliniat importanța sprijinului UE pentru Grecia, confruntată în prezent cu o situaţie dificilă determinată de staţionarea unui număr mare de migranţi pe teritoriul său, inclusiv prin implementarea rapidă a mecanismului umanitar de urgenţă adoptat, în aceeași zi, de către miniştrii pentru afaceri europene. Totodată, a reiterat importanţa continuării eforturilor UE de a accelera implementarea măsurilor deja adoptate care vizează reducerea fluxurilor migratorii, protecţia frontierelor externe ale UE şi menţinerea integrităţii Spaţiului Schengen.
Cu referire la cooperarea cu Turcia, partea română a salutat discuţiile de la Summit-ul UE-Turcia şi de la reuniunea informală a liderilor Consiliului European din 7 martie 2016, evidențiind importanța parteneriatului cu Turcia. Cu privire la propunerile suplimentare de avansare a cooperării, oficialul român a apreciat că acestea merită analizate și a exprimat încrederea că deciziile de la viitorul Consiliu European vor putea conduce la stoparea rapidă a fluxurilor de migranţi ilegali care intră în UE şi la consolidarea protecţiei frontierelor externe.

În raport cu subiectul creșterii, ocupării și competitivității care figurează, de asemenea, pe agenda Consiliului European din 17-18 martie 2016, a subliniat importanța unor dezbateri periodice privind Uniunea Energiei la nivelul liderilor europeni și a semnalat necesitatea unui răspuns european la situația dificilă a industriei siderurgice.
Totodată, în intervenția sa, secretarul de stat Cristian Bădescu a salutat Comunicarea Comisiei Europene „Investiţii în locuri de muncă şi în creştere – Valorificarea la maximum a contribuţiei fondurilor structurale şi de investiţii europene”, prezentată de către comisarul european pentru politică regională Corina Creţu miniștrilor pentru afaceri europene, evidențiind rolul esenţial al politicii regionale în stimularea investiţiilor în economia reală a UE, pentru susţinerea creşterii, creării de locuri de muncă şi creșterii competitivităţii.

De asemenea, la reuniunea CAG, miniştrii pentru afaceri europene au adoptat, ca punct fără dezbatere, concluziile Consiliului UE asupra Rapoartelor Comisiei Europene, publicate la 27 ianuarie 2016, privind progresele României şi Bulgariei în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii