Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:35 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea secretarului de stat Bogdan Aurescu la Conferinţa internaţională pe tema apărării antirachetă (Mainz, Germania, 17 iunie 2014)

ro

17 Jun, 2014 14:09 892 Marime text
Secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu a participat astăzi, 17 iunie 2014, la a X-a ediţie a International Conference on Missile Defence, organizată de Asociaţia Franceză de Aeronautică şi Astronautică, la Mainz/Germania, în perioada 17-20 iunie 2014.
 
În discursul susţinut în deschiderea Conferinţei, alături de Frank Rose, adjunct al asistentului secretarului de stat al SUA şi de general-locotenent Hans Wehren, adjunctul şefului statului major al armatei olandeze, secretarul de stat Bogdan Aurescu a trecut în revistă evoluţiile şi stadiul implementării prevederilor Acordului dintre România şi SUA privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România din 2011.
 
De asemenea, oficialul român a reiterat angajamentul ferm al României pentru operaţionalizarea, la orizontul anului 2015, a facilităţii din cadrul Bazei Militare de la Deveselu, contribuţie esenţială la sistemul NATO de apărare împotriva rachetelor balistice. A subliniat, în context, că operaţionalizarea Bazei de la Deveselu se desfăşoară în calendarul stabilit, fără întârzieri, aspect confirmat şi de Frank Rose în intervenţia sa.
 
A reliefat, totodată, natura exclusiv defensivă a sistemului american antirachetă şi conformitatea utilizării sale cu prevederile Cartei ONU, ceea ce reflectă voinţa României şi a SUA de legitimă apărare în scopul menţinerii păcii şi securităţii internaţionale.
 
Secretarul de stat pentru afaceri strategice a accentuat, de asemenea, importanţa ca Summit-ul NATO din septembrie 2014 să reflecte progresele înregistrate pe dimensiunea apărării antirachetă şi să reconfirme determinarea Aliaţilor de a menţine obiectivele şi reperele de calendar stabilite. A evocat interesul deosebit al României pentru implementarea sistemului NATO de apărare antirachetă în conformitate cu principiile solidarităţii, indivizibilităţii securităţii Aliate şi acoperirii integrale a teritoriului Aliat. Demnitarul român a mai evidenţiat că apărarea antirachetă constituie un proiect de importanţă strategică deosebită pentru rolul NATO în secolul XXI.
 
De asemenea, a subliniat relevanţa Bazei Deveselu din perspectiva prezenţei permanente americane pe teritoriul României, mai ales în contextul actual regional de securitate din regiunea Marii Negre, dar şi din punctul de vedere al contribuţiei proiectului antirachetă la întărirea legăturii transatlantice în cadrul NATO. 
 
Nu în ultimul rând, diplomatul român a punctat rolul iniţiativelor NATO de tip Smart Defence  în dezvoltarea unor mecanisme de cooperare menite să contribuie la punerea în comun şi mai buna utilizare a capacităţilor Aliate. Pe acest fond, a apreciat că industria de apărare de pe ambele maluri ale Atlanticului poate avea un rol esenţial în producerea şi furnizarea de echipamente moderne pentru un sistem de apărare antirachetă al NATO cât mai eficient.
 
Evenimentul de la Mainz, găzduit şi de România la Bucureşti, în 2013, reprezintă principalul forum european de dezbatere a provocărilor în domeniul apărării antirachetă, a perspectivelor şi evoluţiilor din domeniu, reunind decidenţi politico-militari de nivel şi specialişti reputaţi în domeniul apărării antirachetă şi reprezentanţi ai unor companii importante din industria de apărare (Thales, Aerojet, Raytheon, Lockheed Martin, Airbus, IAI, Parsons, MBDA).
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii