Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:34 17 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea secretar de stat pentru afaceri politice, Radu Podgorean, la evenimentele dedicate aniversării a cinci ani de la înfiinţarea Consiliului Cooperării Regionale (RCC)

ro

28 Feb, 2013 20:19 807 Marime text

Secretarul de stat pentru afaceri politice, Radu Podgorean a participat, la Sarajevo, la evenimentele dedicate aniversării a cinci ani de la înfiinţarea Consiliului Cooperării Regionale.

În intervenţia sa din cadrul dezbaterii dedicate împlinirii a cinci ani de la momentul lansării Consiliului Cooperării Regionale, reprezentantul MAE a subliniat evoluţiile înregistrate în ultimii ani în domeniul cooperării regionale, precum şi importanţa pe care o are dezvoltarea cooperării între statele regiunii pentru avansarea procesului de integrare europeană şi euro-atlantică.

De asemenea, a fost pus accentul pe necesitatea focalizării acţiunilor RCC asupra identificării de proiecte-cheie pentru regiune şi asupra atragerii fondurilor necesare implementării acestora, în special a fondurilor IPA.

În încheiere, reprezentantul României a trecut în revistă priorităţile viitoarei Preşedinţii-în-exerciţiu a României la SEECP (iunie 2013-iunie 2014).

Dezbaterea a fost urmată de prezentarea premiului anual RCC pentru promovarea cooperării în Sud-Estul Europei şi de recunoaşterea specială a contribuţiei fostului Secretar general RCC, H. Biscevic, precum şi a fostului coordonator special pentru Pactul de Stabilitate pentru Sud-Estul Europei, dr. E. Busek.

În marja participării la evenimentele dedicate RCC, secretarul de stat Radu Podgorean a purtat convorbiri cu reprezentanţii comunităţii internaţionale din Bosnia şi Herţegovina, respectiv cu ambasadorul Roderick Moore, prim-adjunct al Înaltului Reprezentant al Comunităţii Internaţionale (OHR), precum şi cu ambasadorul Peter Sorensen, şeful Delegaţiei UE şi Reprezentantul special al UE. Au fost abordate subiecte de actualitate privind Bosnia-Herţegovina, în contextul sprijinului şi asistenţei constante acordate de România parcursului european şi euro-atlantic al acestui stat. România, ca stat membru UE şi NATO, urmăreşte cu atenţie evoluţiile politice în curs din Bosnia-Herţegovina şi sprijină dezvoltările pozitive, ca premisă necesară pentru un parcurs european predictibil al acestei ţări. Totodată, demnitarul român a reconfirmat angajamentul ţării noastre privind consolidarea stabilităţii interne şi edificarea unor instituţii funcţionale, inclusiv prin participarea specialiştilor români la misiunea EUFOR Althea. S-a reiterat susţinerea României pentru instituţiile internaţionale prezente în zonă, precum şi rolul important jucat de acestea în gestionarea proceselor care facilitează apropierea statutului de instituţiile europene şi euro-atlantice.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii