Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:39 17 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea ministrului afacerilor externe, Titus Corlăţean, la Conferinţa de Securitate de la München

ro

03 Feb, 2013 18:55 962 Marime text

Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a susţinut o intervenţie la Conferinţa de Securitate de la München, în cadrul sesiunii de dezbatere privind securitatea şi stabilitatea Europei de Sud-Est şi a Caucazului de Sud. Sesiunea a fost moderată de fostul preşedinte finlandez Martti Ahtisaari.

În cadrul sesiunii, au participat: Ivo Josipović, preşedintele Republicii Croaţia, Gjorge Ivanov, preşedintele Republicii Macedonia, precum şi miniştrii de externe din Azerbaidjan, Elmar Maharram oğlu Mammadyarov, Georgia, Maia Panjikidze, Kazakhstan, Erlan A. Idrissov şi Italia, Giulio Terzi di Sant´Agata.

Titus Corlăţean a subliniat importanţa strategică a regiunii Europei de Sud-Est şi a Caucazului, pentru ansamblul politicii de securitate euro-atlantice. A punctat susţinerea pe care România o acordă statelor din Balcanii de Vest şi Republicii Moldova în procesul de integrare europeană, precum şi implicarea şi eforturile României în asigurarea stabilităţii şi securităţii în regiunea Europei de Sud-Est şi a Caucazului.

Ministrul Corlăţean a evidenţiat progresele realizate de statele din Europa de Sud-Est în procesul de stabilizare şi de consolidare a relaţiei cu UE, accentuând atât efortul statelor din regiune, cât şi sprijinul ferm al unor state precum România. Totodată, ministrul român a pledat pentru continuarea efortului UE în vecinătatea sa estică, summit-ul Parteneriatului Estic prevăzut a se desfăşura la finalul acestui an fiind o oportunitate concretă de a oferi statelor regiunii un mai mare grad de predictibilitate în relaţiile cu UE.

În marja Conferinţei de Securitate de la München, ministrul afacerilor externe a avut o serie de întâlniri cu omologi din state partenere ale României, precum şi cu personalităţi de prim rang din lumea academică, participante la eveniment.

Printre interlocutori, s-au numărat: Joe Biden, vicepreşedintele Statelor Unite ale Americii, Guido Westerwelle, ministrul de externe al Republicii Federale Germania, Espen Barth Eide, ministrul afacerilor externe al Regatului Norvegiei, Daniel Ayalon, ministrul adjunct al afacerilor externe al Statului Israel, Gunther Krichbaum, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene a Parlamentului German, amb. Martin S. Indyk, vicepreşedinte al Brookings Institution, Hoshyar Zebari, ministrul afacerilor externe al Republicii Irak, Nikola Poposki, ministrul afacerilor externe al Republicii Macedonia, Erato Kozakou-Marcoullis, ministrul afacerilor externe al Republicii Cipru şi LinasLinkevičius, ministrul afacerilor externe al Republicii Lituania.

Informaţii suplimentare

Cea de-a 49-a ediţie a Conferinţei de Securitate de la München a inclus schimburi de idei pe teme precum: criza Euro şi viitorul Uniunii Europene, viitorul Siriei, viitorul relaţiei trans-atlantice, guvernanţa globală şi puterile emergente, securitatea şi stabilitatea Europei de Sud-Est şi a Caucazului, securitatea cibernetică şi viitorul securităţii europene. La reuniune au participat şefi de stat şi de guvern, miniştri ai afacerilor externe, comisari europeni, lideri din lumea de afaceri şi din cercurile academice.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii