Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:11 17 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Misiune de evaluare a Biroului Internaţional pentru Expoziţii în Republica Turcia

ro

14 Feb, 2013 18:30 891 Marime text

Ferdinand Nagy, preşedintele Biroului Internaţional pentru Expoziţii (BIE), participă în perioada 10 - 15 februarie 2013 la misiunea de evaluare a candidaturii depuse de Republica Turcia pentru găzduirea Expoziţiei Mondiale din 2020, în oraşul Izmir, cu tema „Noi căi pentru o mai bună sănătate".

Misiunea are drept scop analizarea viabilităţii şi fezabilităţii candidaturii depuse, verificarea conformităţii acesteia cu regulamentele BIE, precum şi evaluarea sprijinului de care această candidatură se bucură pe plan intern, la nivel politic şi social.

Candidatura este gestionată de municipalitatea Izmir, cu sprijinul Ministerului Sănătăţii, Ministerului Transporturilor, Afacerilor Maritime şi Comunicaţiilor, Ministerului Culturii şi Turismului şi a mai multor asociaţii şi federaţii patronale.

Prin istoria, tradiţiile şi viaţa socio-culturală activă, Turcia, puternic actor regional şi pol de stabilitate la confluenţa a trei continente, prezintă una dintre cele mai puternice candidaturi pentru organizarea expoziţiei mondiale din anul 2020. Oraşul Izmir a candidat anterior şi pentru organizarea Expoziţiei Mondiale din 2015, pierzând la o diferenţă de doar 21 de voturi în favoarea oraşului Milano, Italia.

Preşedinte BIE şi membrii misiunii de evaluare a candidaturilor pentru organizarea expoziţiei mondiale din anul 2020 au fost primiţi de Abdullah Gul, Preşedintele Republicii Turcia şi de Recep Tayyip Erdogan, Prim-ministrul Republicii Turcia.

În marja întrevederii, Preşedintele BIE a felicitat guvernul Republicii Turcia pentru depunerea candidaturii şi a exprimat convingerea că această competiţie, la care participă cinci candidaţi importanţi, va genera un eveniment de referinţă pentru mişcarea expoziţională mondială.

Partea turcă a mulţumit delegaţiei Biroului Internaţional pentru Expoziţii, pentru activitatea pe care o desfăşoară şi a subliniat importanţa organizării unei Expoziţii Mondiale în zona Balcanilor, prima din istoria acestei regiuni.

În primul trimestru al anului 2013, BIE va derula misiuni de evaluare şi pentru celelalte candidaturi depuse în vederea găzduirii expoziţiei din 2020:

- Ekaterinburg - Federaţia Rusă „Spirit Global"

- Sao Paulo - Brazilia „Puterea diversităţii, Armonie pentru creştere"

- Dubai - Emiratele Arabe Unite "Conectarea spiritelor, Crearea viitorului"

Informaţii suplimentare

Începând cu luna noiembrie 2011, România deţine preşedinţia Biroului Internaţional pentru Expoziţii (BIE), organizaţie internaţională înfiinţată la Paris în anul 1932, care coordonează organizarea expoziţiilor mondiale şi internaţionale. Organizaţia, care a câştigat progresiv în notorietate, popularitate şi importanţă, numără în prezent 162 de state membre.

Decizia privind ţara, respectiv oraşul, care va găzdui expoziţia mondială din anul 2020 se va lua, prin votul ţărilor membre, cu ocazia Adunării Generale a BIE din noiembrie/decembrie 2013.

În perioada 28 ianuarie - 1 februarie 2013 a avut loc misiunea de evaluare a candidaturii oraşului Ayutthaya depusă de Regatul Thailandei.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii