Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:46 17 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întrevederea ministrului Titus Corlăţean cu Secretarul general al Consiliului Cooperării Regionale (RCC)

ro

11 Feb, 2013 14:28 761 Marime text

Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a avut astăzi, 11 februarie, o întrevedere cu Goran Svilanović, Secretarul general al Consiliului Cooperării Regionale (RCC).

În cadrul convorbirilor, au fost abordate teme de interes comun cu accent asupra preluării de către România, în iunie 2013, a Preşedinţiei-în-Exerciţiu a Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP), precum şi a stadiului pregătirii viitoarei Strategii RCC şi a Programului de lucru pentru perioada 2014-2016. De asemenea, a avut loc un schimb de opinii cu privire la ultimele evoluţii regionale şi a perspectivei europene a statelor din Balcanii de Vest, în acest context fiind subliniată importanţa cooperării regionale.

Demnitarul român a exprimat sprijinul pentru îndeplinirea cu succes a mandatului noului Secretar General RCC, subliniind disponibilitatea României de a furniza Secretariatului RCC experţi în domeniile specifice de activitate, precum şi de a susţine, la nivel politic în cadrul SEECP, iniţiativele care au potenţialul de a contribui la implementarea obiectivelor cheie ale viitoarei Strategii RCC.

Cei doi oficiali au convenit continuarea dialogului în vederea identificării şi promovării principalelor proiecte privind dezvoltarea socio-economică a regiunii, precum şi accelerarea procesului de integrare europeană a statelor din regiune.

Informaţii suplimentare

Actualul Secretar General al RCC, Goran Svilanović (Serbia), ales cu ocazia Summit-ului SEECP (Belgrad, 15 iunie 2012), şi-a început mandatul la 1 ianuarie 2013. Vizita la Bucureşti face parte din primul turneu pe care Secretarul General îl efectuează la nivel regional. RCC funcţionează pe baza parteneriatului dintre statele SEECP, state şi instituţii internaţionale cu interese în regiune şi Comisia Europeană. Scopul RCC constă în susţinerea cooperării regionale în Europa de Sud-Est, într-un cadru regionally-owned and led, care să faciliteze integrarea europeană şi euro-atlantică a statelor din regiune. SEECP şi RCC acţionează de pe poziţii complementare: SEECP deţine rolul politic, iar RCC unul preponderent operaţional. România va prelua în luna iunie 2013, de la R. Macedonia, Preşedinţia-în-Exerciţiu a SEECP pentru o perioadă de un an.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii