Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:36 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întrevederea ministrului afacerilor externe, Lazăr Comănescu, cu Grupul Ambasadelor, Delegaţiilor şi Instituţiilor Francofone acreditate la Bucureşti (GADIF)

ro

16 Mar, 2016 23:25 983 Marime text
Ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu, a participat astăzi, 16 martie 2016, la o întâlnire cu ambasadori şi alţi reprezentanţi ai Grupului Ambasadelor, Delegaţiilor şi Instituţiilor Francofone acreditate la Bucureşti (GADIF), organizată la sediul Ministerului Afacerilor Externe.
În cadrul reuniunii, au fost abordate aspecte importante cu privire la activitatea României în cadrul Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei (OIF), la oportunităţile de cooperare bilaterală şi multilaterală pe care le oferă Francofonia, în baza utilizării în comun a limbii franceze.

Ministrul afacerilor externe a subliniat angajamentul ferm al României în promovarea valorilor şi proiectelor OIF, precum şi buna cooperare cu statele reprezentate în GADIF, în diferite domenii de interes comun. A menţionat, de asemenea, că viziunea comună a membrilor OIF trebuie să aibă în vedere consolidarea, în continuare, a dimensiunii politice a Francofoniei, care să conducă la implicarea sporită a organizaţiei în soluţionarea problemelor globale.
Pe de altă parte, şeful diplomaţiei române a evocat atenţia specială pe care România, în calitate de “stat-far” al Francofoniei pentru Europa Centrală şi de Est, o acordă promovării valorilor francofone în regiunea noastră şi bunei colaborări cu birourile regionale ale OIF şi AUF (Agenţia Universitară a Francofoniei), cu sediul la Bucureşti, în realizarea unor proiecte naţionale şi regionale, cu prioritate asupra tinerilor.
A amintit, în acest context, iniţiativa românească privind Programul Eugen Ionescu de burse doctorale şi de cercetare post-doctorală care a împlinit un deceniu de la lansarea sa, cu ocazia Sommet-ului Francofoniei de la Bucureşti, şi de care au beneficiat, până în prezent, peste 600 de bursieri, din 37 de state francofone, preponderent din Africa şi din regiunea noastră.

În cadrul discuţiilor, înaltul demnitar român a felicitat membrii GADIF pentru activitatea de promovare a valorilor şi acţiunilor francofone în România, şi a evocat buna cooperare cu Ministerul Afacerilor Externe, inclusiv în organizarea unor manifestări culturale şi de diplomaţie publică, dedicate celebrării Zilei internaţionale a Francofoniei.
Reprezentanţii GADIF au apreciat activitatea României în cadrul Francofoniei instituţionale, îndeosebi rolul său asumat în plan regional.
 
Informaţii suplimentare:
Acum 25 de ani, în 1991 România a obţinut statutul de observator, iar din 1993 este membru cu drepturi depline al Francofoniei instituţionale. Statutul de membru al Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF), alături de vocaţia sa francofonă şi francofilă de tradiţie, i-au permis României consolidarea dimensiunii globale a cooperării sale internaţionale, în condiţiile reprezentării trans-continentale a Francofoniei.
Cel de-al XI-lea Sommet al Francofoniei, organizat în România, între 25-29 septembrie 2006 (în premieră în Europa Centrală şi de Est), se numără, prin anvergura lucrărilor şi înaltul nivel de reprezentare, printre cele mai importante reuniuni internaţionale găzduite de România. Ţinând cont de rolul important asumat în cadrul OIF, România a fost desemnată, în 2007, “stat far” al Francofonei pentru Europa Centrală şi de Est.

Grupul ambasadelor, delegaţiilor şi instituţiilor francofone acreditate la Bucureşti (GADIF) a fost constituit în luna decembrie 2011, în baza deciziilor adoptate la Sommet-ul Francofoniei de la Montreux (Elveţia). Printre priorităţile GADIF - România se numără coordonarea acţiunilor pentru o mai bună prezenţă a Francofoniei, în ansamblu, în România; sprijinirea companiilor francofone; impulsionarea parteneriatelor public-privat la nivelul operatorilor francofoni şi susţinerea parteneriatelor universitare francofone din România.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii