Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:54 17 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Convorbiri oficiale ale ministrului afacerilor externe, Titus Corlăţean, cu vice-premierul şi ministrul de externe irlandez, Eamon Gilmore

ro

24 Feb, 2013 18:20 831 Marime text
Ministrul afacerilor externe, Titus Corlățean, a avut la 22 februarie 2013, convorbiri cu vice-premierul şi ministrul irlandez al afacerilor externe şi comerţului, Eamon Gilmore, în cadrul vizitei pe care o efectuează în Irlanda. Discuţiile au oferit prilejul unui schimb de opinii cu privire la relaţiile bilaterale dintre cele două ţări, precum şi la principalele teme actuale ale agendei europene şi internaţionale, inclusiv din perspectiva promovării priorităţilor româneşti în contextul preşedinţiei irlandeze a UE. Au fost abordate cu precădere evoluţiile dezbaterilor şi proiectelor europene actuale ce constituie priorităţi ale preşedinţiei irlandeze a UE, respectiv perspectivele negocierilor cu Parlamentul European asupra bugetului UE pentru perioada 2014-2020, guvernanţa economică, creşterea ocupării forţei de muncă, reforma politicii agricole comune, menţinerea fondurilor de coeziune, reforma spaţiului de justiţie şi securitate, Parteneriatul Estic şi perspectiva europeană a Republicii Moldova, politica de extindere a UE. Au fost discutate, totodată, dosarele prioritare pentru partea română, mai ales cel legat de aderarea României la Spaţiul Schengen. Oficialul român a reiterat sprijinul României pentru atingerea obiectivelor Preşedinţiei irlandeze a UE şi a mulţumit pentru modul onest şi deschis în care aceasta tratează aspiraţiile româneşti specifice.

Abordarea perspectivei relaţiei bilaterale româno-irlandeze a prilejuit celor doi demnitari exprimarea satisfacţiei pentru căldura şi dinamica în creştere ale dialogului politic, înregistrate în ultimii ani şi sublinierea necesităţii extinderii şi diversificării componentei de cooperare în plan economic. Au fost menţionate câteva din acţiunile semnificative mai recente în raporturile romano-irlandeze, printre care şi ridicarea, încă din 2012, a restricţiilor pentru lucrătorii români pe piaţa locală a muncii, decizie care a reconfirmat spiritul vizionar şi orientarea pro-europeană a Irlandei. Aceasta a demonstrat, fără echivoc, că temerile privind înregistrarea unui influx masiv de cetăţeni români în condiţiile liberalizării totale a pieţei muncii de către un stat membru sunt nejustificate. Cele două părţi au convenit continuarea dialogului bilateral în domeniul muncii şi protecţiei sociale, inclusiv la nivelul ministerelor de linie.

Ministrul Corlăţean l-a asigurat pe omologul irlandez de interesul părţii române pentru valorificarea potenţialului economic bilateral, prin creşterea schimburilor şi investiţiilor, dar şi prin continuarea cooperării privind atragerea fondurilor europene.

Discuţiile pe marginea agendei internaţionale au oferit ministrului român ocazia transmiterii de felicitări pentru exercitarea cu succes, de către Irlanda, a mandatului de Preşedinte în Exerciţiu al OSCE, precum şi pentru rolul jucat de PiE irlandeză a OSCE în reluarea negocierilor privind soluţionarea dosarului transnistrean.

Cei doi miniştri au abordat, de asemenea, aspecte legate de perspectivele Procesului de Pace din Orientul Mijlociu, situaţia din Siria şi Mali.

Totodată, ambele părţi au agreat continuarea consolidării dialogului bilateral româno-irlandez prin stabilirea unui mecanism de consultări periodice la nivelul ministerelor de externe pe teme ale agendei europene şi internaţionale.

Ministrul român al afacerilor externe a adresat vicepremierului şi ministrului irlandez al afacerilor externe invitaţia de a vizita România în cursul acestui an.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii