Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:39 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consultări bilaterale ale ministrului afacerilor externe, Titus Corlățean, cu omologul său croat, ministrul afacerilor externe şi europene, Vesna Pusić

ro

05 Feb, 2014 19:59 575 Marime text
Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a avut astăzi, 5 februarie 2014, consultări bilaterale cu prim-vice-prim-ministrul şi ministrul afacerilor externe şi europene din Republica Croaţia, Vesna Pusić, în cadrul vizitei pe care  o efectuează în această ţară, la invitaţia acesteia.
Principalele teme abordate în cadrul discuțiilor au vizat aspecte legate de relațiile bilaterale, cu accent pe cooperarea politico-economică, subiecte de interes prioritar ale agendei regionale şi europene, precum şi teme de actualitate ale agendei internaţionale.
Cei doi miniştri au subliniat nivelul excelent al relațiilor bilaterale, susținut de consistenţa dialogului politico-diplomatic, atât la nivelul ministerelor afacerilor externe, cât şi la nivel sectorial, din ultima perioadă. Recenta aderare a Croaţiei la Uniunea Europeană, la 1 iulie 2013, a generat noi oportunităţi de cooperare bilaterală şi de promovare a intereselor comune la nivel regional şi european. 
Pe componenta economică, cei doi demnitari au evocat necesitatea utilizării mai eficiente a potențialului deosebit de cooperare în domeniul economic. În acest sens, cei doi miniştri de externe au convenit operaționalizarea cât mai rapidă a Memorandumului de Înțelegere privind cooperarea între ministerele  economiei din România și Croația, semnat în anul 2011, și organizarea unui Forum de afaceri bilateral care să genereze proiecte concrete  în planul investițiilor reciproce și cooperării economice. Cei doi miniştri au menţionat ca potenţiale domenii de cooperare sectorială turismul, energia, infrastructura portuară şi transporturile.
Ministrul Titus Corlăţean a subliniat interesul autorităţilor române pentru prezervarea dialectul istro-român, utilizat de comunitatea lingvistică istro-română din Croaţia, parte a patrimoniului imaterial al acestei ţări şi înscris în Cartea Roşie UNESCO a Limbilor pe cale de dispariţie. A reiterat preocuparea constantă pentru prezervarea identității şi a drepturilor minorităţilor, inclusiv ale minorităţii croate în România, prin facilitarea accesului la învăţământ în limba maternă şi reprezentare la nivel parlamentar.
Cei doi demnitari au apreciat că minoritatea română din Croaţia  şi minoritatea croată din România reprezintă adevărate punţi culturale între cele două ţări şi o bază solidă de aprofundare a cooperării bilaterale dintre cele două țări. 
Totodată, şefii celor două diplomaţii au avut un schimb de opinii cu privire la temele de actualitate ale agendei europene, cu accent pe evoluţiile în plan instituţional care vor avea loc în acest an la nivelul Uniunii Europene, libera circulaţie a persoanelor, combaterea șomajului în rândul tinerilor și crearea de locuri de muncă, politica energetică, politica de extindere, Vecinătatea Estică, Strategia UE pentru Regiunea Dunării. În planul afacerilor europene, miniştrii de externe au susținut importanța unei coordonări consolidate între cele două state pentru o mai bună promovare a intereselor comune, partea croată manifestând interes pentru utilizarea expertizei acumulate de România în procesul de integrare europeană.
În contextul evoluţiilor instituţionale care se prefigurează în acest an la nivelul UE, cei doi miniştri au convenit asupra necesităţii promovării unei dezbateri bazate pe identificarea unor soluții pentru problemele cu care se confruntă, în prezent, Uniunea European şi combaterea, printr-un efort comun, a tendințelor populiste sau xenofobe din anumite State membre, tendinţe care pun în discuţie valori fundamentale ale UE.
În cadrul discuțiilor legate de evoluţiile din vecinătatea estică a UE, ministrul român de externe a evidenţiat modelul de succes reprezentat de Republica Moldova şi angajamentul constant şi concret al acesteia în relaţia cu UE. A subliniat, totodată, importanţa adoptării, post Vilnius, a deciziilor privind eliminarea vizelor pentru cetăţenii moldoveni şi a semnării Acordului de Asociere şi a Acordului de liber schimb, în calendarul agreat. Cei doi interlocutori au agreat importanţa susţinerii Republicii Moldova în parcursul său european şi a menţinerii ritmului ireversibil al proceselor de reformă demarate. De asemenea, şefii celor două diplomaţii şi-au exprimat preocuparea faţă de evoluțiile recente din Ucraina.
Ambele părţi au exprimat susţinere pentru continuarea procesului de extindere a UE, fiind reconfirmat sprijinul pentru eforturile de integrare europeană a ţărilor din Balcanii de Vest. În context, ministrul Titus Corlăţean a reiterat rolul Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP), al cărei Preşedinţie în exerciţiu este deţinută de România, pentru stabilitatea şi securitatea în regiune.
Cei doi miniștri de externe au avut şi un schimb de opinii cu privire la teme de interes actual pe agenda internaţională. În context au abordat temele de interes aflate pe agenda următorului Summit NATO, din 4-5 septembrie 2014, ministrul român reiterând sprijinul pentru menținerea politicii NATO a ușilor deschise.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii