Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:43 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consultări ale ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu omologul georgian, Tamar Beruceaşvili 13 februarie 2015

ro

13 Feb, 2015 11:24 740 Marime text
Consultări ale ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu omologul georgian, Tamar Beruceaşvili

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut vineri, 13 februarie 2015, consultări cu ministrul de externe georgian, Tamar Beruceaşvili, în cadrul vizitei oficiale efectuate la Tbilisi.

Cei doi miniştri de externe au manifestat satisfacţia pentru nivelul excelent, de parteneriat, al cooperării româno-georgiene. Bogdan Aurescu a exprimat deschiderea României pentru aprofundarea şi extinderea cooperării bilaterale în toate domeniile de interes comun, cu precădere în ceea ce priveşte cooperarea economică, în domeniile energiei şi transporturilor. În acest sens, a încurajat convocarea neîntârziată a următoarei sesiuni a Comisiei Mixte Interguvernamentale pentru Cooperare Economică.

Şeful diplomaţiei române a evidenţiat oportunitatea unor demersuri comune româno-georgiene pentru valorificarea accesului ambelor țări la Marea Neagră şi realizarea de proiecte regionale cu impact asupra creşterii economice şi creării de locuri de muncă.

Oficialul român a subliniat necesitatea operaţionalizării interconectorului de gaz lichefiat Azerbaidjan - Georgia - România - Ungaria (AGRI). În domeniul transporturilor, a amintit importanţa valorificării conexiunii de feribot, deja funcționale, pe Marea Neagră între porturile celor două ţări, Constanţa şi Batumi, pentru realizarea proiectului de transport de mărfuri Marea Neagră - Marea Caspică. A relevat operaționalizarea inițiativei private a liniei de feribot Iliciovsk – Constanța - Batumi drept un indicator al interesului operatorilor economici și al potențialului de dezvoltare a transportului peste Marea Neagră, cu perspectivă de conectare a potențialului pieței europene de desfacere cu oportunitățile de export al mărfurilor din Caucazul de Sud și Asia Centrală.

Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat sprijinul pentru procesul de implementare a Acordului de Asociere UE - Georgia, amintind că România a fost primul stat membru al Uniunii Europene care a ratificat, la 3 iulie 2014, Acordurile de Asociere cu toate trei ţările Parteneriatului Estic, Republica Moldova, Georgia şi Ucraina.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii