Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:51 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat MAE - Prima zi a vizitei secretarului de stat pentru afaceri strategice Daniel Ioniţă la Baku, Republica Azerbaidjan

ro

10 Mar, 2016 16:40 984 Marime text
În prima zi a vizitei la Baku, 10 martie 2016, secretarul de stat pentru afaceri strategice Daniel Ioniţă a avut o serie de consultări politice bilaterale cu Khalaf Khalafov, adjunctul ministrului azer de externe responsabil pentru relaţiile bilaterale, precum şi cu Mahmud Mammad-Quliyev, adjunct al ministrului azer de externe coordonator pentru problematica economică şi relaţiile cu UE. Cu acest prilej, Daniel Ioniţă şi Khalaf Khalafov au semnat Acordul între România şi Azerbaidjan referitor la scutirea de vize pentru paşapoartele de serviciu.

Întrevederile bilaterale cu adjuncții ministrului azer de externe au ocazionat un schimb de opinii asupra posibilităţilor de construire a agendei contactelor politice relevante, respectiv de aprofundare a cooperării bilaterale într-un registru cuprinzător şi de consolidare a cadrului juridic bilateral, în măsură să susţină extinderea şi aprofundarea ansamblului relaţiilor.

O atenție deosebită a fost acordată discutării proiectelor focalizate pe construirea de inter-conectivități în domeniul energetic și al transporturilor între Europa și regiunea Caucazului de Sud. Ambele părți au evidențiat că angajamentul continuu pentru realizarea proiectului inter-conectorului de gaz lichefiat AGRI și a coridorului de transport de mărfuri Marea Neagră - Marea Caspică, cu participarea României, Azerbaidjanului, Georgiei și Turkmenistanului, răspunde substanțierii Parteneriatului Strategic dintre România și Republica Azerbaidjan.

Secretarul de stat Daniel Ioniţă a reiterat sprijinul României pentru dezvoltarea relaţiilor de parteneriat NATO - Azerbaidjan, reflectată inclusiv prin exercitarea celui de al patrulea mandat consecutiv de către Ambasada României în Azerbaidjan a rolului de Ambasada Punct de Contact NATO (CPE) în perioada 2015-2016. Totodată, a relevat susţinerea constantă a României pentru aprofundarea cooperării UE - Azerbaidjan, în cadrul oferit de Parteneriatul Estic al Uniunii Europene, inclusiv prin lansarea negocierilor pentru convenirea unui nou cadru contractual pentru relațiile R. Azerbaidjan cu UE.

De asemenea, secretarul de stat pentru afaceri strategice a susţinut o alocuţiune în deschiderea sesiunii plenare „Ukraine as a watershed for regional security”, a Forumului Global 2016 de la Baku, desfăşurat sub tema „Towards a multipolar world”.

În cadrul intervenţiei sale, secretarul de stat Daniel Ioniţă a evidenţiat caracterul interconectat al ameninţărilor pe dimensiunile estică și sudică, reprezentate de anexarea ilegală a Crimeii și de impactul său la nivel regional și global, respectiv de conflictele din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu.

Daniel Ioniţă a subliniat necesitatea unui răspuns coerent, unitar și multidimensional din partea comunităţii internaţionale, pe care niciun actor internaţional nu îl poate oferi izolat. „Aceasta necesită o acţiune comună coordonată şi valorificarea formatelor de cooperare existente”. Oficialul român a arătat că „anexarea ilegală a Crimeii şi Sevastopolului au schimbat climatul de securitate din Europa, creând un nou context în care competiţia geopolitică şi abordările bazate pe echilibrul de putere au devenit principalii competitori ai cooperării.” Această tendinţă a făcut ca „agresiunea să devină mai puternică şi mai vizibilă chiar în inima Europei. Frontierele au fost schimbate cu forţa în Europa, după mai bine de 40 de ani dedicați dialogului și eforturilor diplomatice de a construi o Europă unită și caracterizată de pace”, a subliniat secretarul de stat Daniel Ioniță. Agresiunea împotriva Ucrainei a „confirmat că liniile de diviziune sunt mai vii ca niciodată în Europa, şi, mai important, a transmis semnalul de alarmă că dacă o frontieră poate fi modificată cu forţa, orice frontieră poate fi schimbată în Europa în acest fel”.

Oficialul român a subliniat responsabilitatea împărtăşită pentru securitatea în Europa, construită pe necesitatea respectării angajamentelor comune. A evidențiat că un eșec continuu pe această dimensiune va conduce la perpetuarea provocărilor reprezentate de conflictele prelungite. Daniel Ioniță a menţionat importanța curajului și voinței politice pentru mobilizarea de progrese în implementarea pachetului Minsk+ pentru soluționarea conflictului armat din Ucraina. „Toate părțile trebuie să își respecte angajamentele. Din păcate, înseși conflictele prelungite din Europa exemplifică eșecul îndeplinirii angajamentelor. Amânarea implementării lor riscă să genereze simptome tipice pentru negocierile prelungite: pierderea încrederii participanților la procesele de pace, mobilizarea unei culturi a monologurilor cu costul unor pași concreți spre o pace durabilă. Astfel de evoluții trebuie evitate în Europa”, a precizat Daniel Ioniţă.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii